Ghost Giant

av Danny Larsen

Hur skulle du reagera om ett enormt spöke plötsligt uppenbarade sig framför dig, skulle du skrika och springa iväg. Eller skulle du stanna kvar och se vad det vill?! Katten Louis är vem som får denna upplevelse, så häng med så ska vi se hur det går för honom.


Katten Louis är den som kan se det enorma blåa spöket som frammanats framför honom, nere vid dammen vid hans trädkoja. Men han märker snabbt att spöket vill honom inget ont, utan vill bara honom väl, och följer följaktligen med Louis i hans äventyr runtomkring staden Sancourt. Louis har massor med saker som han måste fixa med och få gjorda, men han är bara en liten pojke och behöver hjälp. Som tur är så hjälper det stora spöket till att lösa de pussel som vi stöter på under spelets gång, hittar roliga hemligheter på banorna och gör allt för att Louis ska bli glad och lycklig. 

Allt Louis gör i spelet är till för att hjälpa hans mamma att bli glad och på bättre humör. Han sköter om deras odlingar, han åker in till staden för att köpa in nya frön som de kan odla och gör allt annat utom att vara ett litet barn. Vilket är en del av storyn vi får berättad för oss, mycket genom att Louis pratar direkt till oss som det enorma spöket. Här får vi ta del av hur han tänker och resonerar och får hintar till hur vi kan hjälpa honom att uppnå sitt mål.

Som det enorma spöket så kan vi utforska och titta runtomkring på banorna vi är på i 360 grader. Vi kan lyfta upp och använda saker som finns i omgivningen. Om du ser något av mässing så kan du på något sätt interagera med objektet, om så det handlar om att öppna upp eller lyfta upp objektet i fråga. Det finns vevar och knoppar som gör att du kan öppna upp husen i staden så du kan hitta mer undangömda saker som för Louis vidare i storyn. Om det så är prylar som för berättelsen framåt eller bara är bonusgrejer – ja allt finns att hitta på de kluriga banorna. Det är för övrigt här som vi verkligen kommer till att utnyttja Playstation Move kontrollerna ganska bra, då man kan plocka upp eller interagera med flera saker samtidigt. För att inte nämna hur kul det kan vara att peta på och skrämma upp de andra innevånare i staden lite (men bara lite). 

Spelet kan spelas sittandes eller ståendes, beroende på vad man känner för och det är lika smidigt vilket man än väljer. Om du är sittandes så kan du genom ett knapptryck rotera hela scenen du är i, så man enklare kan komma åt saker i omgivningen, istället för att halvt trilla ur stolen för att man snurrar runt på den. En av de få saker som man kan haka upp sig på är att om man står åt helt fel håll och gör något så kan man tappa kontakten med en av Move kontrollerna då den döljs bakom ens kropp. Men som sagt man kan bara trycka på en knapp så roteras världen runtomkring en och kontrollen fungerar utan problem. Pusslen som vi får i spelet är inte de svåraste (leta upp saker i omgivningen vanligtvis) och om man behöver så kan man få hintar om man petar till Louis.

Om vi tittar till lite på spelets ljud och bild så finns det lite att klaga på här. Spelet ser ut att vara i en värld byggd av och för barn, allt är i kartong, med leksaksmöbler och karaktärer som ser ut som leksaker. Allt är precis lagom gulligt så att man vill kolla runt och uppleva allt som finns. Musiken är väldigt stämningsfull och byggs upp bra tillsammans med de rogivande omgivningarna och den stämningen som spelet lyckas förmedla tillsammans med det visuella bildspråket.

Ghost Giant är gulligt, kul och man kan lätt hålla på och utforska omgivningarna länge. Att kunna se sig omkring och lösa pussel i en VR värld är suveränt.  Ghost Giant (precis som Moss) sätter dig som spelaren mitt i scenen där du kan se och uppleva från första plats vad som sker. Jag skulle önskat att spelet hade varit lite längre då det finns så mycket att utforska och historier att spinna vidare på, men med det sagt så var den tid jag spenderat i Ghost Giant uppfylld med spänning, äventyr och hjärtgripande story. Där du kan få hjälpa ett barn och göra hans liv bättre.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

Ghost Giant. Lägsta pris 319 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-04-17. 

Recensionsex tillhandahållet av ThunderfulPublishing/Zoink!
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar