Hem RecensionerHårdvarurecensioner Creative Sound BlasterX AE-5 Plus

Creative Sound BlasterX AE-5 Plus

av Maxx Löfström
6 minut(ers) lästid
A+A-
Nollställ

Ljudkortens tid har åter kommit! Ja, det är dags att kasta in ytterligare ett SoundBlaster kort i testriggen, och se vad det går för! Denna gång är det RGB utrustade ljudkortet AE-5 Plus som får äran. Engage!


Med en ny DAC (Digital to analog converter) som proklamerar ända upp till 384 kHz uppspelning, via 32-bits ljud och hela 122 dB DNR (Dynamiskt omfång*). Ljudkortet är även försett med RGB belysning – och inte bara på själva kortet, utan även i ett RGB band som medföljer. Ger man ström till kortet via molex kontakt, så kan man sedan plugga in ett band som medföljer.

*Dynamiskt omfånge (eller Dynamic Range) innebär om än förenklat, det totala omfånget mellan det tystaste ljudet (ej tystnad) och det högsta ljudet i ett ljudspår. Det anses rent allmänt att ett så stort omfång som möjligt är att föredra.

Utöver ovan specifikationer så är kortet försett med surroundljudsstandarder så det förslår. Dolby Audio, dts ljud, Virtuellt 7.1 ljud och allt justerbart via Creatives programvara ”Sound Blaster Command”. Kortet kommer även med 3 st 3.5 mm kontakter för 5.1 ljud (line-out), 1 st 3.5 mm kontakt för hörlursutgång, 1 st 3.5 mm kontakt för mikrofon (line-in) samt en optisk TOSLINK kontakt (Optical Out). Sedan har de även försett kortet med en port där du kan direkt koppla frontpanelens kabel, så du får användning av kortet, även om du går via frontens ljudkontakter.

Ja, det är en komplett lösning kan man lugna säga, och för att vara kort och koncis, det är precis så bra som man önskar sett till prestanda. Kortet ger ASIO stöd (version 2.3 för playback och inspelning), och har ett rent krispigt ljud över mängder med headsets/hörlurar. Just att det är försett med en impedans på upp till 600 Ohm, innebär att rena studiohörlurar är minst lika enkla att koppla till kortet, som ett billigt gamingheadset. Allt medan du på riktigt utnyttjar kvaliteten i alla typer av headset.

Det dynamiska omfånget begränsas givetvis till viss det av vilka lurar du använder, men på det stora hela, så märkte vi en anmärkningsvärd skillnad i klarhet och urskiljning av instrument i låtar – från det inbyggda ljudkortet till AE-5 plus. Allt medan vi testade med exempelvis Logitech G635 (via dess 3.5 mm kontakt), så märktes det en tydlig skillnad. Till och med jämfört med dess egna inbyggda ljudkort. Topparna var betydligt renare, och framförallt var hela omfånget (när det gällde musik) tydligare i att återge varje instruments ljud separat. Sedan att det även höll lika hög kvalitet i spel, gör det hela bara än mer uppskattat.

Vad gör då Sound BlasterX AE-5 Plus nytt?

I mångt och mycket är det de ytliga aspekterna som står ut med dess RGB band. Men samtidigt så är det framförallt att det nu kan köra Dolby Digital Live och DTS, till skillnad från den föregående versionen som inte kunde koda dessa. Dessvärre har Windows stödet dragits ner till att (rent officiellt) enbart fungera med Windows 10, men på det stora hela så är det förståeligt då tian ändå funnits tillräckligt länge för att anses som standard.

Sedan har priset gått ner från AE-5s ordinariepris på €149.99, till istället €159.99 för denna nya iteration. Något som dessvärre inte märks av än riktigt, då det i Sverige enbart finns den vanliga versionen att köpa (i nuläget) – och då till ett betydligt mer reducerat pris (i snitt runt 1250-1300 kronor). Medan AE-5 Plus minst lär hamna på runt 1500 kronor och uppåt.

Båda är verkligen välgjorda kort – vilket också märktes med seriens värsting AE-7 som vi recenserade senast, men det gör att detta kort blir lite svårt att bedöma utifrån en konsumentsynvinkel. Ja, kvaliteten är otvivelaktigt där, men då det inte säljs ännu, så är det givetvis svårt att säga bu eller bä.

Men om vi säger så här – du får onekligen ett kompetent ljudkort som inte bara förser dig med surroundmöjligheter, fantastisk ljudbild och till och med ett färgglatt yttre. Men någonstans så vill vi se att priserna pressas och skillnaderna breddas. Idag är det alldeles för lite skillnader mellan modeller i serien för att kunna säga något konkret om ett kort till skillnad från ett annat.


Specifikation

Mått

145 x 20 x 128 mm

Hörlursförstärkare

16–600Ω, Hörlursimpedans som stöds:, Utgångsimpedans: 1Ω

Dynamiskt intervall (DNR)

122 dB

Ljudprocessor

Sound Core3D

Max. Playback Quality

DSP Mode:
PCM 16/24/32-bit / 44.1, 48.0, 88.2, 96.0kHz
Direct Mode:
PCM 16/24/32-bit / 44.1, 48.0, 88.2, 96.0, 176.4, 192.0, 352.8, 384.0 kHz*
* 384kHz playback only available in Windows 10 or higher

Plattform

PCI-e

Anslutningar (primära)

1 x TOSLINK optisk utgång, 1 x 3,5mm Mikrofoningång/Linjeingång, 1 x 3,5mm frontutgång, 1 x 3,5mm bakre utgång, 1 x 3,5mm center/subutgång

Hörlursförstärkare

16–600Ω, Hörlursimpedans som stöds:, Utgångsimpedans: 1Ω

Ljudteknik

CrystalVoice
Rekognoseringsläge
DTS Connect-kodning
Dolby Digital Live-kodning

Operativsystem som stöds

Windows® 10

ASIO

Playback & Recording

DAC

THD+N (DAC): 0.00032[%], Dynamic Range: 122 dB

Sound BlasterX AE-5 Plus. Lägsta pris 159,99 euro enligt Creative 2020-06-12.

Recensionsex tillhandahållet av Creative.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar