Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Logitech Zone Wired | Office Headset

Logitech Zone Wired | Office Headset

av Emil Levin

Tidigare tittade vi på en webkamera från Logitech som fick finfint betyg. Om man behöver komplettera kameran med ett headset har Logitech det också. Hur står det sig? Låt oss se efter.


Det första jag vill klargöra är att detta headset är gjort för just vad namnet hintar till, kontorsarbete. Det är inte till för gaming eller nyanserad ljudredigering, utan för att fungera väl under längre telefon- eller videosamtal, varken mer eller mindre. Egentligen perfekt för kundservice eller konferenser. Detta faktum kanske avslöjar att det här headsetet inte går ’above and beyond’ när det kommer till mycket mer än just samtal, men det är ju precis vad det är designat för. Efter många test känner jag mig trygg i att ge ett litet betyg.

Det var nämligen lite svårt att avvänja sig den standard jag personligen blivit bortskämd med under film- och ljudredigering, där minsta ton ska komma fram och kunna riktas och placeras där den passar. Med det kommer ju även en riktigt behaglig kvalité i samtal och avslappnat musiklyssnande. Imponerande nog tycker jag ändå att detta kontorsheadset gör ett mer än okej jobb om man vill lyssna på sin favoritlåt, i väntan på nästa samtal, genom dem. Det var inte lika burkigt som jag förväntade mig, även om basen lyser med sin frånvaro, något jag ändå hade räknat med. Då med brasklappen att jag som sagt är lite bortskämd numera…

Att höra sin samtalspartner är absolut inga problem, inte heller om det är flera på linjen samtidigt. Röster är klara och tydliga utan att det någonsin uppstår några irriterande biljud eller avbrott, oavsett om den på andra sidan linjen pratar högt eller lågt. Vi alla har suttit i de samtalen där man försöker pressa luren närmare örat bara för att uppfatta en enda stavelse. Så är inte fallet här.

Lite intressant kan tyckas då hörselkåporna inte är slutande och då inte heller särskilt ljudisolerade från övriga rumsljud omkring användaren. Trots det kommer fortfarande ljudet igenom väl och man kan föra ett samtal utan större distraktion från världen utanför. Vad som dock störde mig (och mina gigantiska öron) är att kåporna, efter ett par timmars användning, tryckte mot öronen obehagligt, något jag egentligen endast associerar med lågpris-headsets. Detta trots de mjuka kuddarna som omfamnar själva hörlurarna och först kändes bekväma. Givetvis är det ett problem om man spenderar en stor del av sin dag i samtal, då man vill att ens headset ska bli en del av en.

Lyckligtvis kan man ställa in längden på lurarna och med det skifta deras position en aning, om de skulle trycka på för mycket efter ett tag.

Som med vilket professionellt headset som helst värt sitt namn kommer detta med en mikrofon med den där fiffiga mute-funktionen där man fäller upp mikrofonen för att pausa den. Detta med en medföljande röst som berättar att mikrofonen nu är i mute-läge, detsamma gäller när man fäller ner den igen och då får bekräftat att mute-läget är av. Den här smidigheten ska inte underskattas när man måste jobba snabbt och visar att fysiska knappar och spakar fortfarande har en plats i en alltmer digital och knapplös värld.

Ljudet som kommer från mikrofonen låter dessvärre som det gör från merparten av de kundservicesamtal vi alla förmodligen har haft. Sitter mikrofonen “rätt” kan man dessutom andas rakt in i den med nästan och irritera vem som helst, men är man lite vaksam kan man undvika denna samtalshädelse och inte låta som ett pervo. Vad som är lite synd är att det inte följer med ett litet mikrofonskydd som lätt hade kunnat motverka andningsljuden, men sitter mikrofonen rätt lär ingen störas.

USB-C med USB-A-adapter på.

På sladden sitter det en liten handkontroll där man kan styra mute-funktionen (om man inte vill hålla på och fälla upp och ner mikrofonen), pausa musik eller video, höja och sänka volym och svara på samtal. En basic liten kontroll som gör precis vad den behöver men inte mycket mer – vad mer kan man kräva? Sladden kommer med USB-C som standard, men i lådan finns även en USB-A-adapter som lätt kan sättas på och snabbt användas – utan några som helst problem. Dessutom medföljer en fin liten tygpåse om man behöver packa med sig sitt headset för en resa, vilket inte kommer vara några problem med tanke på hur litet det ändå är.


Specifikation

SPECIFIKATIONER

  • Huvudmikrofon: Enkelriktad
  • Sekundär mikrofon: Riktningsoberoende
  • Frekvensåtergivning: 100–16 kHz
  • Huvudmikrofon: -48 dBV/Pa
  • Sekundär mikrofon: -40 dBV/Pa
  • Frekvensåtergivning (musikläge): 20–16 kHz
  • Känslighet: 99 dB ± 3 dB vid 1 000 Hz vid 30 mW, 1 cm
  • Enhetsstorlek: 40 (mm)
  • Impedans i högtalarelement: 32 ohm

Recensionsex tillhandahållet av Logitech VC. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar