Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo The Great Ace Attorney Chronicles

The Great Ace Attorney Chronicles

av Jesper Gustavsson

The Great Ace Attorney 1&2 var två spel som många fans av den kända Ace Attorney-serien aldrig trodde skulle lämna Japan. Efter ett halv decennium släpps äntligen 3DS-spelen The Great Ace Attorney: Adventures och The Grea Ace Attorney 2: Resolve i väst på moderna plattformar med The Great Ace Attorney Chronicles!


Eftersom The Great Ace Attorney-spelen i mångt och mycket är visual novels drivs framåt av sin berättelse tänker jag vara sparsam med detaljerna. Spelet tar till en början plats i Meiji-periodens Japan och vi får följa den unga studenten Ryonosuke Naruhodo som blir anklagad för ett mord. Din bästa vän Kazuma har drömmar om att åka till Storbritannien för att utbilda sig till advokat. Därför blir han din försvarsadvokat i rättegången. Om han lyckas bevisa att du är oskyldig till mordet får han ge sig iväg på sin livs resa. Tillsammans lyckas ni bevisa din oskyldighet. Tyvärr händer det några saker som ändå gör det omöjligt för Kazuma att genomföra sin utbildning. Du får ta hans plats. Tillsammans med en ny bekant, Susato, hamnar du i Storbritannien och får ta del i rättegångar som blivande advokat. På din resa stöter du på en hel del märkliga karaktärer, som bland annat mästerdetektiven Herlock Sholmes. Sholmes hjälper dig att utreda brottsplatser och ta fram bevis som du kan använda för att försvara anklagade i rätten. Berättelsen är intressant och välskriven med många oanade tvistar som lyfts fram av de märkliga karaktärerna och världen som spelet tar plats i. Spelet är minst sagt “over the top” och överdrivet, både när det kommer till dialoger och de uttrycksfulla karaktärsmodellerna. Trots det känns ändå karaktärerna trovärdiga, med en perfekt balans mellan det seriösa och det humoristiska.

Vittnen med typiskt viktorianskt utseende…

The Great Ace Attorney Chronicles är ett väldigt typiskt visual novel-spel, vilket betyder att det inte kommer falla alla helt i smaken. Mycket av din speltid kommer att bestå av att klicka dig genom text, lite som att läsa en interaktiv bok med bilder och musik. Spelet består av tio brottsfall, fem till vardera spel, som innehåller utredningar och rättegångar. De tidigare brottsfallen består av en av dessa medan de senare och mer ingående fallen innehåller båda. Utredningarna går ut på att undersöka brottsplatser genom att interagera med objekt, prata med personer och delta i Herlock Sholmes deduktioner. Här lägger Sholmes fram olika argument för hur olika händelser utspelat sig. Det är ditt jobb att hitta olika motargument genom att granska området efter ledtrådar och  ta fram bevismaterial du samlat ihop i ditt Court record. Dessa deduktiomer är överdrivna och dramatiska i sitt utförande. Till exempel blir vissa som är inblandade helt till sig, som att hela världen faller i bitar när du lägger fram ett argument som går emot dem. Denna dramatik finner vi även i rättegångarna. Här går det ut på att lyssna på vittnesmål och sedan ställa dem inför korsförhör genom att bland annat pressa vittnena på mer information, ifrågasätta dem och lägga fram bevis som går emot vittnesmålet. Här kan även en åklagare lägga sig i och föra fram sina egna argument mot dina. Då gäller det att lägga fram ytterligare argument som motbevisar dessa och så vidare. I Storbritannien finns en jury som har den slutgiltiga rösten om den anklagade är skyldig eller inte. Om alla sex i juryn röstar för, kommer rättegången avslutas med slutsatsen att den anklagade är skyldig. Det finns dock ett kryphål här. Innan domaren fattar det slutgiltiga beslutet kan du begära en summination examination där juryn får ge slutgiltiga argument till varför den anklagade är skyldig. Genom att ställa jurymedlemmmars argument mot varandra och ifrågasätta dem kan du övertala dem att byta uppfattning. Om fyra av sex jurymedlemmar röstar för oskyldig fortsätter rättegången som vanligt. Om du misslyckas att dra vettiga slutsatser eller sitter utan belägg för dina argument i antingen summation examination eller korsförhören får du gå tillbaka till den senaste checkpointen och försöka igen. Om du bara är ute efter berättelsen kan du välja “Story mode” där spelet fattar alla beslut åt dig och du kan luta dig tillbaka och läsa igenom spelet som om det vore en bok. 

Som jag nämnde tidigare är det här inte ett spel för alla. The Great Ace Attorney är texttungt och det finns inget röstskådespel till dialogerna. Under vissa tillfällen spelas det dock upp animerade filmsekvenser som är röstskådespelade och likaså har intron till de olika brottsfallen röstskådespel. Jag tycker de engelska rösterna är bra och de röster jag får höra passar karaktärerna.  

Det är lätt att navigera spelet då det enda du behöver göra är att klicka på enstaka knappar och flytta siktet med styrspaken för att peka på objekt du vill undersöka. Spelet är relativt tidskrävande. En rättegång kan ta fem-sex timmar och för att köra klart ett av spelen krävs cirka 30 timmar framför skärmen. Denna siffra varierar såklart en del beroende på hur snabbtänkt du är och hur mycket extradialog du väljer att läsa. Om du är ute efter mycket fart och fläkt kommer du inte hitta det i det här spelet.

Det som lyfter upplevelsen för mig är varken spelets gameplay eller story. Om bara dessa skulle finnas hade jag troligtvis inte orkat spela förbi första fallet. Nej, det är hur de för samman gameplay och story med musiken. Alla viktiga karaktärer har egna temalåtar som verkligen passar deras syfte. Till exempel har Sholmes stycke en sådan uppbyggnad som ger känslan av att vara en mästerdetektiv. Låtarnas dramatiska klang och höga tempo gör att spelet inte känns så långsamt och tradigt som det annars skulle gjort. I rättegångens hetta känns det ibland som det är en bossfight i ett RPG och inte en visual novel, vilket jag verkligen uppskattar.

Både Adventures och Resolve är spel av god kvalitet, men de kanske inte passar alla. Visual novel-genren är nischad, men om du tycker om den rekommenderar jag verkligen dessa titlar!


Specifikation

Denna recension baseras på PS4 versionen.

Spelet finns även till Nintendo Switch och PC.

The Great Ace Attorney Chronicles. Lägsta pris ca 400 kronor enligt Steam 2021-08-03.

Recensionsex tillhandahållet av Capcom.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar