Razer Huntsman Mini

av Martin "Fyghar" Johansson

Razer har nu släppt ett tangentbord som är betydligt mindre än de flesta på marknaden. Fungerar det för gemene spelare eller är det ett tangentbord för myror?


Först och främst behöver jag bara få ur mig om hur förbannat litet det här tangentbordet är! Om jag lägger båda mina händer över täcker jag hela tangentbordet. Jag kommer säkerligen återkomma till storleken någon mer gång under recensionens gång, jag ville bara berätta om mitt första intryck.

Vid en första anblick märkte jag inte att det saknades fler tangenter än siffrorna till höger, men ju mer jag använde tangentbordet desto mer la jag märke till att jag saknade vissa tangenter. Nu saknas de inte utan de ligger halvt om halvt gömda i tangentbordet. För att komma åt till exempel piltangenterna behöver jag först hålla nere fn-tangenten och sedan trycka på I, J, K eller L för att gå dit jag vill. Jag skriver ju en hel del och brukar använda mig av piltangenterna för att hoppa runt i texten och fixa fel eller ändra saker. För min del blir det bara klumpigt att trycka ner en extra tangent, det är väl visserligen en vanesak men ändå. Jag är inte helt förtjust i att vara utan piltangenter. Att spela The Binding of Isaac utan piltangenter går bara inte!

Men om man bortser från min oförmåga att anpassa mig till mindre saker så ser tangentbordet riktigt stilrent ut. De har satsat på en minimalistisk stil som jag tycker fungerar bra, även om jag inte är ett större fan av minimalism. Men jag kan mycket väl se de som uppskattar den designstilen kan låta det här tangentbordet stå framme vid datorn utan att irritera sig på det.

Som jag nämnde tidigare märkte jag inte att det saknades tangenter, vilket på ett sätt kan ses som bra. De har lyckats bra med att få plats med alla tangenter på olika sätt på en väldigt liten yta. Det innebär dock att mina fingrar krockar en del och jag kommer åt vissa tangenter vid fel tillfällen när jag skriver, men det är väldigt bekvämt att skriva, på – sin storlek till trots. Det är Razers linjära optiska brytare som används och de är dels väldigt tysta och reagerar dessutom snabbt på när en tangent trycks ned. Man behöver egentligen knappt trycka ner en tangent för att få respons. Jag testade att spela World of WarcraftNeon Abyss samt lite Among Us och det fungerade bra att spela. Det går att välja Clicky Optical Switch om man istället vill ha det, vilket ger tangenterna lite mer motstånd men de kan då låta lite mer i jämförelse med de linjära. Det är en smaksak vad man föredrar med prislappen förändras inte om man väljer den ena före den andra.

Det är som sagt krångligt att skriva, men när det gäller spelande använder man sig inte av lika många tangenter så det blir sällan ett problem. Jag känner inte heller av att tangenterna skulle vara för små eller att de sitter krampaktigt ihop och att jag då får trycka ihop fingrarna enbart för att kunna använda WASD. Det är enkelt att spela med, så länge du enbart planerar att spela och inte ska skriva. Det känns som att jag hela tiden måste backa och rätta ord bara för att jag råkade komma åt en annan tangent när jag skulle skriva ett ord, vilket leder till att jag blir löjligt frustrerad. Jag måste dock säga att det är ett välbyggt tangentbord med kvalitét i åtanke. Jag känner ingen rädsla för att jag skulle råka knäcka det om jag la det i min väska om jag vill ha med mig det någonstans.

Man kan använda sig av Razer Synapse för att modifiera vilka tangenter som gör vad samt för att ändra hur lamporna i tangentbordet beter sig. Ljuset ändras i Chroma Studio, som är en del av Synapse, men den biten blir lite klumpig när man har flera Razerprodukter inkopplade. Jag har en datormus plus det här tangentbordet och när jag ville ändra färger och mönster i tangentbordet hände ingenting. Först förstod jag inte varför men sedan upptäckte jag att måste markera vad det är som ska förändras. Tekniskt sett kan jag alltså ha flera olika mönster igång på tangentbordet samtidigt, bara jag kopplar dem till olika tangenter, vilket är rätt häftigt. Om jag först är inne på tangentbordet och vill ändra dess ljusschema vill jag inte behöver leta mig fram för att ändra det jag vill ändra på.

Det här är ett bra tangentbord, men det är inte för mig. Jag har alldeles för stora händer och avsaknaden av vissa tangenter gör att hela upplevelsen känns klumpig. Det är dessutom väldigt dyrt för vad man får kan jag tycka. För den som reser mycket och vill spela på tåget, hotellet eller något liknande tror jag att Huntsman Mini kommer fungera alldeles ypperligt. Det är enkelt att ta med sig och får plats i de flesta väskorna. Man kan koppla ur USB-kabeln för att minska risken att den skadas vilket känns praktiskt. Jag skulle nog inte ta med den till ett LAN, men det är en smaksak, jag tror säkert att många kommer uppskatta dess storlek och vill införskaffa en. Dock skulle jag råda att vänta med att köpa det tills priset har sjunkit under tusenlappen.


Specifikation
SWITCH TYPE Razer™ Clicky Optical Switch
KEY FEEL Light and Clicky
SIZES 60%
LIGHTING Razer Chroma™ customizable backlighting with 16.8 million color options
WRIST REST None
ONBOARD MEMORY Hybrid onboard storage – up to 5 profiles
MEDIA KEYS None
PASSTHROUGH None
CONNECTIVITY Wired – Detachable Type-C
KEYCAPS Razer Doubleshot PBT Keycaps
OTHERS None

Razer Huntsman Mini. Lägsta pris 1399 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-04.

Recensionsex tillhandahållet av Razer.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar