Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Razer Hammerhead True Wireless (2:nd Gen)

Razer Hammerhead True Wireless (2:nd Gen)

av Fredrik Olsson

Andra generationen av Razers Hammerhead True Wireless är här, och denna gång skryter de om bättre ljud, fler inställningar och även ANC (active noise cancellation) —men är dessa nya tillskott tillräckliga för att få dem att stå ut? Dags att slänga igång en podcast och ta en långpromenad!


Känsla & Design

Rent visuellt påminner de starkt om den första generationen av Hammerhead True Wireless (2019) , med en Appleliknande design (likt AirPod) om än nu med en bättre form, som går längre in i öronen och sitter betydligt bättre än både originalet och Apples variant. Dess svarta glätta kropp är ger en sofistikerad look, och kommer i regel fungera i de flesta miljöer, utan att stå ut. Denna gång har de även utrustats med en gnutta RGB på utsidan, där Razers logotyp kan skina upp i all världens färger. Nu är det förvisso ett mer subtilt ljus, vilket gör att det inte kommer vara mer än en detalj, vilket faktiskt adderar till den redan nämnda sofistikationen. Att deras nätta vikt på 53 gram gör att du knappt känner av att du har på dig dom ökar även det på redan nämnda elegans.

De kommer för övrigt även med stöd för Bluetooth 5.2, vilket borgar för bättre hantering av trådlös data (läs mindre lagg), och därigenom även bättre kvalitet över 2.4 GHz bandet — med ännu mindre påverkan från andra nätverk. Med andra ord är det en rejält uppgraderat litet paket, jämte originalet.

Ljudkvalitet & Teknik

När det kommer till dess ljudkvalitet är mikrofonen initialt uppdaterad, även om du fortfarande får en tunn skärpa i rösten när du pratar med andra. Det är inget som stör för andra, och är definitivt en förbättring, men förvänta er inte gamingheadsetstandard. Däremot ljudbilden, den är rejält påkostad denna gång. Inte nog med att en EQ kommer med Razers Audio app, du får en väldigt balanserad och avvägd ljudbild, där egentligen hela ljudspektrumet är riktigt bra representerat. Allt från tung bas till hög diskant har en nästan analog känsla och ändrar du till någon av de förgjorda programmen som finns i appens EQ, kan du lätt förstärka bas, diskant eller hela omfånget om så önskas. På många sätt har Razer nått en ny nivå i ljudkvalitet, vilket till viss del är på grund av den nya bluetooth-standarden, men även den höga känsligheten i lurarnas drivelement (tänk små högtalare).

Utöver grundläggande ljudkvalitet, finns även ett gäng funktioner som adderar till upplevelsen ännu mer. Först har vi ANC (aktiv brusreducering) som tar ner ljud från omvärlden. I dessa lurars fall finns det tre lägen: av, på och omgivning. Den senaste skapar ett ambient filter över ljudbilden, medan på-läget försöker ta bort oönskat brus från omgivningen. Dessa fungerar alldeles adekvat även om jag gärna fått en mer aggressiv brusreducering av på-läget. I nuläget kommer saker och ting igenom relativt lätt, även om det är tydligt att något händer med ljudbilden. Utöver ANC finns även tidigare nämnda EQ, möjlighet att mappa om de ’touch’-kontroller som är på sidorna av lurarna, Chroma-effektläge (RGB justeringar d.v.s.) och så kallat Smart Länk, där du fokuserar ljudbilden mot mer spelmiljöer. D.v.s. att du framhäver actionspel där du behöver höra var andra användare är, och en mer varierad ljudbild. Detta sista är dock mer eller mindre bäst mot mobilspel, även om du säkerligen kan koppla den mot din dator om så önskas, men att det mer är en gimmick än något som faktiskt används. Överlag är det i alla fall en imponerande mängd funktioner, där merparten (särskilt EQ:n) faktiskt är rekorderliga och kommer serva dig som användare väl.

Slutligen har vi touch-ytorna jäms med sidorna av lurarna. De är tämligen exakta, men så fort man vill trycka in lurarna i öronen startar eller stänger du av befintligt ljud. Övriga kommandon är relativt lätta att få in, men fortfarande lämnar touch-kontrollen lite att önska. Självklart ökar möjligheterna med att du själv kan mappa om hur du gör dessa beröringar för att t.ex. ändra låtar i Spotify eller svara samtal o.s.v. och därigenom kan du hitta en mer bekväm användning för just dig, men jag skulle nog gärna se än mer utveckling här, även om de tacksamt nog kommit en bra bit.

Pris vs prestanda

Ser man bara till alla de funktioner som kommer med är merparten högst kvalitativa, där till och med det eleganta utseendet ökar ha-känslan ännu mer. Lurarna är dock inte billiga, och går på €139.99 i nuläget (cirka 1 400 kronor). De är dyra, men inte lika dyra som många andra avancerade in-ear hörlurar. I min mening lyckas de precis tangera vad som är skäligt, även om det är där i närheten av att bli för dyrt. Att deras batteritid går mellan 4 till 6,5 timmar på själva lurarna, och sedan ytterligare 26 timmar (cirka fyra omladdningar) via det uppladdningsbara fodralet, gör att de räcker för de flesta sammanhang. Förvisso hade jag gärna sett en ännu längre speltid, säg runt 8-10 timmar, men med tanke på utseende och allmän hög kvalitet kan jag ändå känna att 6,5 timmar utan ANC och belysning kommer räcka nog så mycket. Detta parat med en skön komfortabel upplevelse och utmärkt ljudkvalitet gör detta till ett av de senare årens bästa in-ear headsets.


Specifikation
HÖRLURSFREKVENSSVAR 20 Hz – 20 kHz
HÖRLURSIMPEDANS 16 Ω
HÖRLURSKÄNSLIGHET 91 db @ 1 mW / 1 kHz
INGÅNGSEFFEKT FÖR HÖRLURAR 5 mW (max ingång)
HÖRLURAR DRIVRUTINER 10 mm
HÖRLURSANSLUTNING Bluetooth 5.2
KABELLÄNGD Ingen
VIKT 53 g
UPPTAGNINGSMÖNSTER FÖR MIKROFON Omnidirektionell
MIKROFON SIGNAL-TILL-BRUSFÖRHÅLLANDE 64 dB
MIKROFONKÄNSLIGHET (@1KHZ) -26 dBFS
KOMPATIBILITET
 • Enheter med Bluetooth -ljudfunktion
 • Smartphone -app tillgänglig för Android och iOS
 • Codecs som stöds: SBC, AAC
BATTERI-LIV TÄNKNING AV / ANC AV

 • Upp till 32,5 timmar: 6,5 timmar på öronsnäckor + 26 timmar från fodralet (4 laddningar av öronsnäckor)
 • Testad med iOS -enhet med 50% volym.

BELYSNING PÅ / ANC AV

 • Upp till 27,5 timmar: 5,5 timmar på öronsnäckor + 22 timmar från fodralet (4 laddningar av öronsnäckor)
 • Testad med iOS -enhet med 50% volym och ljusstyrka med andningseffekt.

TÄNKNING AV / ANC PÅ

 • Upp till 22,5 timmar: 4,5 på öronsnäckor + 18 timmar från fodralet (4 laddningar av öronsnäckor)
 • Testad med iOS -enhet med 50% volym och aktiv brusreducering på.

BELYSNING PÅ / ANC PÅ

 • Upp till 20 timmar: 4 timmar på öronsnäckor + 16 timmar från fodralet (4 laddningar av öronsnäckor)
 • Testad med iOS -enhet med 50% volym och ljusstyrka på andningseffekt och aktiv brusreducering på.

Recensionsex tillhandahållet av Razer. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

I nuläget finns dessa inte tillgängliga på svenska marknaden, utan köps direkt från Razer.com

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar