Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Monster Jam Steel Titans 2

Monster Jam Steel Titans 2

av Gabriella Ragnarsson

Många har troligen stött på monstertruckar någon gång under sitt liv och förundrats över de ombyggda stora åbäken som krossar saker, hoppar över rader av bilar och stylar på stora arenor till publikens jubel. I Monster Jam Steel Titans 2 får du själv prova på allt det där i trygghet bakom din skärm.


Det handlar alltså om ett racingspel med monstertruckar. Till tonerna av rockmusik är det lätt att komma in i rätt känsla; tung men upbeat musik går väl ihop med de enorma kärrornas varvande motorer. Därtill hörs ljuden av förstörelse i form av knakande träd som faller, trälådor som krossas med mera. Miljöerna är vackra och relativt detaljrika, även om det knappast är det som är det mest lockande med spelet. Bilarna är väl utformade och har stor igenkänningsfaktor för den som har någon någon anknytning till monstertruckarnas värld. Gräs och grus sprätter runt däcken men jag hade även velat se lite splash i vattnet och sprutande lera också.

För att komma in i spelet och dess mekanik får du hjälp av T.I.N.A (Truck Instructional Navigation Assistant) som går igenom och låter dig prova på det grundläggande för spelet. Det finns dessutom en mer avancerad handledning så kallad MJ101 för den som vill utveckla sitt spelande.

Icke att förglömma är att dessa fordon har separat styrning för fram- och bakaxlarna så det är lite mer att hålla koll på än bara svänga och gasa/bromsa. Utöver styrning och hastighetskontroll kan du använda en boost (när den har laddats upp) för att få en lite extra spurt. Med kamerakontroll har du möjlighet att ändra om du ska spela första- eller tredjepersonsperspektiv från olika vinklar.

För att inte komplicera det hela för mycket använde jag automatisk växling, men möjligheten att växla manuellt finns för de som hellre vill göra det. När det kommer till styrningen upptäckte jag att man kunde ändra styrning för bakaxeln till Intermediate Face Button så att de automatiskt svängde parallellt (crabwalk-styrning) med framhjulen eller om de skulle svängas åt motsatt håll (donut-styrning). Det var en välkommen hjälp för att istället behöva tänka på vilket håll bakdäcken skulle styras för önskad manövrering. Det var en välkommen hjälp för att istället behöva tänka på vilket håll bakdäcken skulle styras för önskad manövrering.

Spelet erbjuder sju olika Team, alla specialiserade med olika bonusförmåner. Varje teams garage innefattar ett antal fordon. Det finns totalt över 30 stycken och alla med specifika utformningar och styrkor. Dessa kan du låsa upp genom att leta hemligheter i det fria eller klättra på karriärstegen. Ju mer du använder ett fordon desto högre level får det och förbättras. Du kan också välja om du vill ha en liten och nätt kvinnlig eller en lång och grov manlig förare.

Som ensam spelare kan du ta dig an en karriär som professionell monstertruckförare i World Career. Den består av 21 kapitel vilka i sin tur är uppdelade i ett antal tävlingar. Vid en placering på prispallen belönas du med en ny kärra. Vissa placeringar ger även tillgång till nya världar. Vid start av varje nytt kapitel hade jag gärna velat se en beskrivning av första tävlingen inför valet av fordon. De efterkommande tävlingarna i samma kapitel meddelar den informationen. Det var bara första fordonet som blev en vild chansning för mig.

Det finns även snabbspel där du helt enkelt själv bestämmer vilket spelläge, bana, fordon och svårighetsgrad du ska spela. Det är även i den här menyn man väljer om man ska möta en vän på delad skärm. Några av de olika spellägena är: Head-to-head – en utslagstävling i arena, där två förare kör ett antal varv parallellt på varsin sluten bana där vinnarna tävlar vidare mot finalomgången. Waypoint race – det finns ingen rätt väg för de här terrängtävlingarna, den som snabbast passerar alla delmål i rätt ordning vinner. Two-wheel skills – underhåll publiken med fräcka manövrar, ju fler efterföljande trick desto bättre, vinnare står den med högst poäng när tiden är ute kruxet är att antalet försök är begränsat och på endast två hjul. Kappkörning i terräng hade jag svårast för, medan på arenornas slutna banor var mer lätthanterliga. 

Du kan också välja mellan några för onlineläget exklusiva spellägen. Exempelvis finns explorer, vilket innebär söndagsåkning med upp till sex spelare för att utforska världarna tillsammans, poängbaserade tävlingar Versus eller Race där sex spelare tävlar om bästa tiden.

Eftersom mitt intresse för bilar och racing inte är lika starkt som för exempelvis skjutspel, tog jag mig an Monster Jam Steel Titans 2 som en rolig utmaning för att vidga mina vyer. Nyfiken som jag är blev det en djupdykning bland V8-motorer, bakgrund och mycket annat från monstertruckarnas värld, dels för att förstå termer som används i spelet och dels för att det är mitt sätt att trigga igång intresset. Det blir vad man gör det till och jag har haft roligt även om jag känner mig som ett barn när jag försöker göra trick genom att slumpmässigt trycka på knappar. Jag kan se det som ett välkommet tillskott i en barnfamiljs spelbibliotek.

Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

Monster Jam Steel Titans 2. Lägsta pris 199 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-03-14.

Recensionsex tillhandahållet av THQ Nordic.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar