Hayfever

av Joel Svahn

Vad passar bättre i dessa tider, med livsfarliga influensor lite varstans, än ett spel baserat på att nysa?


Du tar dig an rollen som den högst (högst!) allergiska brevbäraren Tomas. Såpass allergisk att du p.g.a. hösnuva råkat nysa bort alla brev du hade tänkt dela ut. Som tur är har du brevbilen med dig och tid nog att samla ihop alla breven igen.

I grund och botten är Hayfever ett plattformsspel med en dubbelhopp-twist. Du spelar flera olika banor där du undviker faror, samlar in bortnysta brev och gör fantastiska hopp för att ta dig över breda, djupa avgrunder. Låter kanske bra så långt, men någonstans här börjar sprickor synas i fasaden.

Hayfever är lite som att spela flera ”precision jump challenge” banor i Super Mario Maker 2 på rad. Problemet är att kontrollerna inte är precisa nog. När du hoppar så kan du ändra på hoppets höjd/längd beroende på hur länge du håller ner knappen. Men ditt andra hopp (din nysning) går bara att göra framåt/bakåt/uppåt/neråt och deras diagonaler. Det kanske inte låter som ett så stort problem, men det blir snabbt irriterande och frustrerande att behöva dö på samma hinder flera gånger om bara för att man inte kan ändra på nysningen 2 grader. Man kan se på hur man höll i styrspaken att ett hopp hade gått, men tyvärr gick spelet till närmsta tillåtna vinkel.

Vissa situationer är knivigare än andra.

TOMAS! NEEEEEEEJ!!!!

Det finns bra saker också, mängden banor spelet matar ut är inte annat än enorm! Speciellt om du lyckas samla på dig lagomt många brev och på så vis låser upp ett hard mode. Du kommer besöka fyra världar baserat på årstider. Nya fiender, hinder och framförallt allergier kommer presenteras vid varje årstid. Varje årstid har också sitt egna svängiga soundtrack som bidrar till en gemytlig stämning.

Om du tycker om att bli stressad så finns det banor där ett gäng solar argsint följer efter dig på vänstersidan av skärmen, och kommer de ikapp sprängs stackars Tomas, så det är bara att nysa på! I slutet på varje årstid finns det bossbanor, men de funkar på nästan exakt samma vis som de med solarna där du försöker undvika allt och ta dig i mål. Dessa banor är tyvärr den absolut sämsta biten av spelet då du, om du dör, måste börja en bra bit från där du var senast vilket ökar frustrationen ytterligare. Däremot så har övriga banor ett relativt bra flow av checkpoints, men det blir inte roligare att pröva samma hopp bara för att det är den 30:e gången.

Höhöhöh…

Spelet känns kreativt och nyskapande i sin avbildning av allergier som superkrafter. Det skapas också en del kreativa hinder. I den första årstiden så kan du samla på dig pollen. Detta gör så att Tomas nysningar blir starkare i både längd och hastighet. Men om du skulle råka samla på dig för många på raken så nyser stackars Tomas helt okontrollerat, oftast in i något elakt bi (vilket han också självklart är allergisk mot). Grupperna med pollen kan alltså både hjälpa och stjälpa den stackars brevbäraren.

Hayfever är ett väldigt gulligt och färgglatt spel, men låt dig inte luras av den oskyldiga (och vackra) utsidan! Spelet är svårt, väldigt svårt. Det vet precis vilken spelare det riktar sig till, det är den som vill dunka huvudet mot en vägg tills den kommer igenom. Tyvärr känns spelmekaniken inte helt solklar till denna typen av spel då det ofta känns som att spelet satte mig i en dålig situation som jag inte kan ta mig ut från. Om nysningarna inte hade varit så låsta vid sina exakta vinklar och om visa banor hade fått ses över en gång extra hade underhållningsvärdet säker ökat. Men om du vill ha mer frustration i ditt liv kan jag starkt rekommendera Hayfever.


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.
Spelet finns även till Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Switch.

Hayfever. Lägsta pris 140 kronor enligt Steam 2020-03-24.

Recensionsex tillhandahållet av Zordix.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar