Hem RecensionerHårdvarurecensionerChassi Cooler Master MasterBox 540 | Chassi

Cooler Master MasterBox 540 | Chassi

av Maxx Löfström

Nya MasterBox 540 är här och bjuder på en unik ’look’ med mängder av utrymme för uppgraderingar och en robust konstruktion. Frågan är bara om dess unika utseende övervinner den alltmer konkurrenskraftiga marknaden för mid-tower chassin. Dags att installera moderkort och koppla ARGB och se vad den går för!


Att påstå att Masterbox 540 är en blyg liten viol är helt fel. Det pråliga chassit skriker RGB-dröm (eller mardröm beroende på smak) och riktar sig definitivt mot moddarna där ute. Tydligast blir dess inriktning när man ser det härligt tilltagna utrymmet på insidan med direktåtkomst mot baksidan, stöd för 410 mm långa grafikkort och 180 mm stora nätaggregat vittnar om larger than life-tänk. Förgjorda gummibeklädda hål och fullgott med utrymme för fläktar (totalt sju 120 mm fläktar eller två 360mm flänsar) gör att hemmabyggare utan problem får något bra att leka med här.

Rent installationsmässigt bjuder Cooler Master på en design som lätt kan öppnas utan verktyg där båda sidopaneler kan skruvas upp för hand. Dessvärre hade vi gärna sett att det varit än mer ”skruvlöst” och att någon mer snitsig anordning för att fästa det tempererade glaset varit på plats. I nuläget kan du mycket riktigt öppna det relativt enkelt genom att ta bort den större skruven som sitter längst upp och sedan med en bestämd kraft klicka upp sidopanelen. Här hade jag gärna sett att man slapp skruven helt – likaså på bakplåten där två sådana finns. För att vara en verktygsfri design, är det ändå många skruvar. Trots att man kan lossa dem för hand hade gärna sett det mer uppbyggt kring knappar eller någon annan lättare lösning, för att det ska bli sann ”skruvlös” design. Med det sagt fungerar det bra som det är, men det blir lite av en besvikelse… 

Vad som än en gång imponerar är utrymmet! Där har vi även stöd för sju expansionsplatser, två stycken 2.5” / 3.5” platser och en förinstallerad fläkt (på baksidan). För att inte tala om den goda supporten av frontpanelskontakter: två st USB 3.2 gen 1, en USB 3.2 typ C och sedan ARGB-knapp och 3.5 mm kontakt för headset (både ljud och mikrofon). Det är med andra ord rejält tilltaget, trots att det ”bara” är ett mid-tower. Bra jobbat där Cooler Master!

Rent utseendemässigt är det däremot en mixad buljong som faller vissa i smaken, men vissa inte alls. Dess front är i genomskinlig plast där LED-slingor dragits på ett väldigt eget sätt. De pulserande slingorna kan hanteras i och med ARGB:n på valfritt sätt, där du verkligen kan få regnbågens färger att lysa igenom den mörkt genomskinliga plasten. Likaså kan den fläkt som medföljer lysa i RGB-färger. Allt regleras antingen via den medföljande controllern (tänk dosa med knapp för att växla färger) eller via programvara (MasterPlus). Det hela är relativt simpelt, även om dosans placering oftast blir svår att få lättåtkomlig; den hamnar i regel kvar inuti chassit. I övrigt är chassit högst ordinärt egentligen, med härdat glas och plåtsida, vilka håller ljudnivåer någorlunda bra. På tal om ljud…

Chassits ljudnivå är även den högst ordinär. Det är inte ljudisolerat, men trots det håller den nere ljudet alltjämt. Sedan beror det givetvis på vilken typ av hårdvara du använder dig av, men på det stora hela är det alldeles godkänt.

Hur är chassit att arbeta med?

När det kommer till manual och framförallt dosans upplevs det märkligt nog plottrigt. Manualen är inte helt lätt att följa då det upplevs som att det saknas detaljer (hur ska kablar dras exempelvis), men framförallt upplevs den som oredig, med fokus på många smådetaljer på så liten yta som möjligt. Nu är det tack och lov inte ett allt för avancerat chassi, men aspekter kring controllerkort och kabelhantering kunde ha spritts ut mer och gjorts på ett mer intuitivt sätt för gemene datoranvändare. För oss går det utmärkt, men för någon som är mindre insatt skulle det utan tvekan blivit ett hinder.

När det sedan kommer till värmehantering, sköter sig chassit oväntat bra – särskilt med tanke på fronten. Där får du mest in luft via de ventiler/håligheter som finns. Här hade jag gärna sett en bättre lösning, då luftflödet in i datorn kunde maximerats. Med det sagt kommer det fungera alldeles utmärkt, särskilt då du ändå kan få in luft via den avtagbara toppsidan (om du inte kör med exempelvis takfläktar eller en AIO-lösning). Oavsett är det en högst ordinär upplevelse, där det än en gång styrs mycket av vana och sug efter ett unikt utseende – mer än att få något utöver det vanliga sett till ljudbild och luftflöde.

Avslutningsvis…

Om man nu tittar till vad som ges, och vad chassit faktiskt kommer ligga på för pris, är även det högst väntat. Dess prislapp kommer vara runt 1 300 kronor, vilket jag ärligt talat finner överkomligt. Chassit har ett avancerade upplägg med ARGB, och gott om uppgraderingsutrymme, samt välfylld frontpanel. Att chassit rent ljudmässigt är ordinärt är däremot inget att fnysa åt, tvärtom är det skönt att se att Cooler Master lyckats hålla nere priset samtidigt som de ger mycket för de potentiella köparna där ute. Visst hade det varit skönt med bättre ljudisolering och tydlighet sett till installation, men det duger ändå alldeles gott. Som gamingchassi kommer det hålla länge och väl. Detta är därför en god rekommendation – särskilt till de mer avancerade användarna där ute, som vill få något mer RGB:artat att bita i!


Specifikation

STORLEK: Mid Tower, TILLGÄNGLIGA FÄRGER: Svart, MATERIAL: Stål, nät, plast, härdat glas
MÅTT (L X B X H): 499,3 x 208,6 x 498 mm VOLYM: 51,87L, MODERKORTSTÖD: Mini ITX, Micro ATX, ATX, E-ATX *, (* moderkort upp till 12 ”x 10,7”, kan påverka kabelhanteringsfunktionen), EXPANSIONSPLATSER: 7
2,5 ”/ 3,5” DRIVE BAYS (KOMBINATIONSRUTA): 2,
2,5 ”DRIVE BAYS: 4, I / O-PANEL: 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, 1x 3.5mm Headset Jack (Audio + Mic), 1x Reset / ARGB-knapp, FÖRINSTALLERADE FLÄKTAR – BAK: 1x 120mm 650 ~ 1800 RPM SickleFlow PWM ARGB, FLÄKTSTÖD – TOPP: 3x 120mm, 2x 140mm, FLÄKTSTÖD – FRAM: 3x 120mm, 2x 140mm, FLÄKTSTÖD – BAK: 1x 120mm, KYLARSTÖD – TOPP: 120mm, 140mm, 240mm, 280mm, 360mm, (rekommenderad maximal tjocklek -55mm), KYLARSTÖD – FRAM: 120mm, 140mm, 240mm, 280mm, 360mm, KYLARSTÖD – BAK: 120mm, CLEARANCE – CPU-KYLARE: 165mm / 6,49 ”, CLEARANCE – PSU: 180 mm / 295 mm (med hårddiskbur borttagna), CLEARANCE – GFX: 410mm, DAMMFILTER: Topp, fram, botten, STRÖMFÖRSÖRJNINGSSTÖD: ATX, GARANTI: 2 år

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

MasterBox 540 kommer vara tillgängligt först under början av maj 2021 – med ett listpris på 1 299 SEK.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar