Asus RT-AC88U

av Fredrik Olsson

Återigen har Asus gett oss möjligheten att hårdtesta en av deras high-end routers. Så frågan blir då helt enkelt; hur står denna sig mot andra inom samma prisklass, och vad exakt är dess mer unika kvaliteter? Detta och mycket mer ska vi försöka bena ut nu!

Signalstyrka, Teknik & Utseende

Precis som sin storebror (RT-AC5300) så är denna router i sanning en veritabel best på funktioner. Dock till skillnad från storebror som är en trebands router, så är denna ”bara” en dualband; d.v.s. en tvåbandsrouter. Du får två separata nätverk (2.4 GHz och 5.0 GHz) som du kan nå med en teoretisk hösta hastighet på 3167 Mbit/s. Med en 802.11ac teknik så märks det verkligen att gaming, strömmande av video i 4K och snabba filöverföringar inte är några som helst problem för denna router.

Bra med anslutningsmöjligheter!

Den har även ASUS ”Smart Connect” teknik, vilket gör att den snabbaste av de två tillgängliga nätverken väljs ut automatiskt (om aktiverat), vilket utgår från hur snabbt signalstyrka, hastighet och hur upptaget varje nätverksband är. På detta sätt går det att optimera på ett sätt som verkligen sätter valen i användarens händer. Precis som på RT-AC5300 så hade jag ett tiotal aktiva enheter kopplade till routern i full access, samtidigt som jag spelade ett onlinespel (PlayerUnknown’s Battlegrounds) utan att det märktes på något sätt i Ping eller allehanda lagg.

Om vi tittar på själva routern rent fysiskt, så är det denna gång en aningen mer återhållsam estetik gentemot RT-AC5300. Den har totalt fyra antenner och åtta stycken Gigabit LAN-portar, vilket gör att den här verkligen står ut som en ”core” enhet i hemmet. I alla fall om man använder den som en mer trådbunden router.

Täckningen var riktigt bra och med en testyta på 60 kvadratmeter, med många betongväggar, så tappade jag ej styrka oavsett hur långt bort eller bakom hur många betongväggar jag befann mig. Lika imponerande som sitt syskon i serien!

Tillgänglighet, Hårdvara & Anslutningsmöjligheter

Som redan nämnt, så har denna router upp till åtta stycken Gigabit LAN-portar, vilket gör att denna till skillnad från RT-AC5300 gör sig bättre som en trådad mittpunkt i hemmet. Där AC5300 siktat in sig på att ge användarna många Wi-Fi möjligheter, så tar istället AC88U ett litet steg tillbaka på den trådlösa fronten, och förser istället med sagda LAN-portar. Det finns även en USB 3.0 port samt en USB 2.0 port, som kan användas för ex. fildelning och mobilt bredband. Du har även den så kallade ”Länksamling”-funktionen, vilket gör att du kan kombinera två LAN-portar till en riktigt snabb trådbunden anslutning. På detta sätt så kan man teoretiskt sett komma upp till 2 Gbps med två Gigabit kablar. Något som kan vara väldigt bra att ha tillsammans med ett NAS. Precis som med dess syskonrouter, så ifrågasätter jag beslutet att inte ha två USB 3.0 portar. Då routern ändå befinner sig i en väldigt hög prisklass, så kan det tyckas att man lätt skunna kunnat ordnat detta från start.

I routern finns för övrigt alla säkerhetsprotokoll som kan tänkas; WPA, WPA2, WEP, TKIP m.m. Men även en inbyggd printerserver om man skulle vilja skriva ut från annan plats. Allt som allt, så räcker gott och väl de anslutningarna som finns, även om jag gärna sett fler LAN- och USB portar.

Installation & Funktionsmöjligheter

Installationsmässigt är det verkligen lätt som en plätt. Routerns webbanpassade gränssnitt är inte bara enkelt att hantera, det finns även som app för både Android och iPhone som är minst lika enkel och intuitiv. Så pass enkelt, att vid första början, så använde jag appen för att göra de initiala inställningarna samt starta upp routern. Ett par enkla klick och inskrivning av lösenord, och sedan var allt klart. Med bra översyn av inbyggda antivirus program, nätverksstatistik, program för att sätta upp media service (via USB portarna), egen server, 3G/4G router, ”Game Boost” – där man kan prioritera upp gaming samt vilka typer av program som ska ges mest bandbredd, inbyggd brandvägg och mycket mer. Man kan lugnt säga att om du söker en viss funktion, ja då lär den finnas med på denna router.

Allt är lättillgängligt, lättinstallerat och framförallt omfattande brett i funktionalitet. Bara att du har Adaptive QoS (Quality of Service) där prioritering av programvara och uppgifter kan styras gör att du ges alla medel att verkligen optimera för din vardag och för ditt hushåll. Du har till och med så att du kan sätta föräldrakontroll med bestämda tider för respektive användare som kopplat upp sig mot routern. Detta är verkligen en familjerouter på det mer traditionella sättet, med många LAN-portar, men som samtidigt ger användarna bra Wi-Fi täckning och signalstyrka/hastighet.


Specifikation

Nätverksstandard – IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac, IPv4, IPv6
Produktsegment – AC3100 ultimate AC performance : 1000+2167 Mbps
Täckning – Väldigt stora hem / Datahastighet – 802.11a : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps, 802.11b : 1, 2, 5.5, 11 Mbps, 802.11g : 6,9,12,18,24,36,48,54 Mbps, 802.11n : till 600 Mbit/s, 802.11ac : up to 1734 Mbps, 1024QAM (2.4 GHz) : up to 1000 Mbps, 1024QAM (5 GHz) : up to2167 Mbps
Antenn x 4 / Transmit/Receive – MIMO technology: 2.4 GHz 4 x 4, 5 GHz 4 x 4
Processor: 1.4 GHz dual-core processor, Minne: 128 MB Flash, 512 MB RAM
Wi-Fi Technology: Strålform: standardbaserad och universell, 1024-QAM hög datahastighet, 20/40/80 MHz bandbredd
Driftfrekvens: 2.4 GHz / 5 GHz
Kryptering: 64-bitars WEP, 128-bitars WEP, WPA2-PSK, WPA-PSK, WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, WPS-stöd
Brandvägg och åtkomstkontroll – Åtkomstkontroll: Föräldrakontroll, Filter för nätverkstjänster, URL-filter, port-filter
Hantering: UPnP, IGMP v1/v2/v3, DNS-proxy, DHCP, SNMP, NTP-klient, DDNS, Port trigger, Virtual server, DMZ, System Event Log
WAN-anslutningstyp
Internetanslutningstyp : Automatiskt IP, Statiskt IP, PPPoE (MPPE stöds), PPTP, L2TP
Verktyg: Inställningsguide för router; Återställande av fast programvara; Upptäckande av enheter; skrivarinställningsverktyg
Portar
RJ45 för Gigabits BaseT för WAN x 1, RJ45 för Gigabits BaseT för LAN x 8
USB 2.0 x 1 – USB 3.0 x 1
Knapp: WPS-knapp, återställningsknapp, startknapp, på/av-knapp för trådlöst, LED on/off Button
Funktioner: Link Aggregation

MU-MIMO / Traffic Analyzer / Adaptive QoS / AiProtection / Parental Control / Guest Network : 2.4 GHz x 3, 5 GHz x 3 / VPN server : IPSec Pass-Through, PPTP Pass-Through, L2TP Pass-Through, PPTP Server, OpenVPN Server / VPN client : PPTP client, L2TP client, OpenVPN client / Mac OS Backup
Enhanced media server (AiPlayer app compatible)
– Image : Jpeg
– Audio : mp3, wma, wav, pcm, mp4, lpcm, ogg
– Video : asf, avi, divx, mpeg, mpg, ts, vob, wmv, mkv, mov
AiCloud personal cloud service
3G/4G data sharing
Printer Server
– Multifunctional printer support (Windows only)
– LPR protocol support
Download Master
– Support bt, nzb, http, ed2k
– Support encryption, DHT, PEX and magnet link
– Upload and download bandwidth control
– Download scheduling
AiDisk file server
– Samba and FTP server with account management
Dual WAN / IPTV support / Roaming Assist / LED-indikator / Power x 1 / Wi-Fi x 2 / WAN x 1 / USB x 2 / WPS x 1 / LAN x 1
Strömförsörjning: AC-inmatning: 110 V~240 V(50~60 Hz) / DC-utmatning: 19 V med max. 2.37 A strömstyrka
Mått: 11.8 x 7.4 x 2.38 ~ inch (B x D x H)
Operation mode / Wireless router mode / Access point mode / Media bridge mode

Cirkapris – 3000 kr
Recensionsex tillhandahållet av ASUS.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar