Worms Rumble

av Alexis Winoy

Spelserien Worms har varit en av mina favoriter genom tiderna. Jag hade det första spelet på min allra första dator och kunde spendera timme efter timme att spränga upp maskarna på diverse olika sett. Worms var helt enkelt min introducering till turbaserade spel. Nu tar spelserien ett nytt steg; nu sker allt i realtid!


Worms Rumble är fräckt, snabbt och explosivt. Det gäller att ha slipat sina reflexer, för någon tid att tänka, som i de tidiga spelen, har du inte längre. Spelet har tre olika typer av spelsätt: Deathmatch, Last Squad Standing och Last Worm Standing. De två sistnämnda är väldigt lika varandra och är i stil med battle-royal; dör du kan du inte fortsätta rundan längre och man spelar tills det står en ensam mask eller grupp kvar. Last Squad Standing kan säkert vara roligt om man är i samma grupp som ens vänner för att vinna matchen. Det spelsätt jag gillade mest var Deathmatch. Där är det du mot 31 andra maskar i en match som varar i några minuter. Dör du spawnar du igen efter några sekunder och du kan fortsätta spela tills matchens tid är slut. Eftersom matcherna går snabbt var det kul att bara kunna hoppa in och spela i några minuter när man vill ha en liten paus från vardagen.

Kontrollerna är likt vanliga Worms-spel; man kan hoppa och klättra överallt. Utöver ditt trogna slagträ kan du bära på två vapen samtidigt, samt granater och annan utrustning som t.ex. en sköld. Det finns en hel arsenal av olika vapen att bekanta sig med: allt från pistoler och hagelgevär till plasmavapen, bananbomber och bazookas. Ett vapen som du kan hitta skjuter ut ett får som sprängs när den nuddar vid en mask! Runt om på banan finns det lådor som innehåller vapen, ammo, utrustning eller granater som du kan loota. När du dödar någon annans mask tappar de också vad de bär på vilket du kan plocka upp om du så vill.

Det finns tre olika kartor än så länge och alla är väldigt genomtänkta. Varje karta har olika teman, samt hinder och fördelar. T.ex. har en karta en massa tåg som kör fram och tillbaka, en annan har en stor portal som laddas upp. Nytt för serien är att den gamla animerade grafiken har slopats och istället får vi ett 2.5D spel; det är en blandning av både 2D och 3D. Det gör att även om mycket ser sig likt ut så har spelserien ändå fått ett märkbart lyft. Det flyter på riktigt bra, utvecklarna har gjort ett riktig bra jobb med att behålla Worms charm men samtidigt vågat på sig något nytt och innovativt för serien. Jag hade dock velat se lite mer förstörelse på kartorna under matchernas gång vilket är något som Worms generellt är så känt för.

Efter varje spelrunda får din mask samt varje vapen som du använt under matchens gång XP. Hur mycket XP du tjänar beror på hur bra (eller dåligt) du spelade under matchen. Du tjänar även ett antal mynt. När din mask eller ett vapen går upp i level kan du använda mynten för att köpa bland annat nya skins eller accessoarer till din mask, samt skräddarsy dina vapen i olika färger och mönster. Allt handlar om utseende, ju mer du spelar desto coolare kan din gulliga mask se ut.

Tyvärr har spelet inte någon utstående musik förutom i huvudmenyn. Det är en låt som är på repeat hela tiden. Ett urval av olika röster och språk till din mask, samt annonsörrösten under matchernas gång finns dock tillgängligt. Allt går att skräddarsy i klassisk Worms-anda. 

Spelet har implementerat cross-platform vilket gör att du kan spela med folk som har andra plattformar. Trots detta var det sällan jag spelade ett spel som hade maximalt antal maskar, vilket är 32. När jag ville spela en runda på förmiddagen tog det en märkbar tid att starta en match, samt att vi bara blev runt 20 på kartan. Tyvärr finns varken local-play eller att spela mot AI:n. Detta gör att man måste kasta sig ut i multiplayer direkt, något som kändes lite skrämmande för mig som mestadels kör singleplayer. Men jag kom snabbt över rädslan eftersom spelets gameplay är så otroligt roligt.

Worms Rumble ger spelaren en ny upplevelse där det krävs att vara alert och snabb. Det är ett fartfyllt 2D-spel med olika roliga vapen och häftiga banor. Frågan är hur lång livslängd spelet kommer ha då det inte finns möjlighet att spela mot en AI. Enligt spelutvecklarna kommer det mer innehåll i framtiden, vilket jag hoppas stämmer. Det är kul med de olika sätten att skräddarsy ens mask, men vad gör det om spelet inte är aktivt efter release-hypen lagt sig? 


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

Worms Rumble. Lägsta pris 153 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-12-12.

Recensionsex tillhandahållet av Team17.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar