Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Wonder Boy: Asha in Monster World

Wonder Boy: Asha in Monster World

av Victoria Sandberg

Återupplev det episka äventyret med flickan Asha då hon i den här färgsprakande remaken slår sig fram för att rädda människorna i Rapadagna! Kan du förhindra att historien får ett fruktansvärt slut?


Wonder Boy: Asha in Monster World är en remake av spelet Monster World IV som släpptes 1994 och var det sjätte spelet i serien om Wonder Boy. Nu har det gjorts en remake med klara färger och dagens moderna 3D-generering.

Mycket av funktionerna är samma som de var i originalspelet, men det har tillförts en del funktioner som gör spelandet en aningen lättare och mer förlåtande. Bland annat går det nu att spara när som helst i menyn istället för att leta upp en sparningspunkt på specifika platser.

För de som inte spelat originalet är detta ett plattformsäventyr med små pusselelement. Asha ger sig av från sin by då hon hör att någon behöver hennes hjälp. För att bevisa att hon är modig och kan bli en bra krigare är hennes första anhalt Tower of Scilence där du som spelare får träffa på en hel del olika monster som har olika attackmönster och du måste navigera dig fram genom tornets alla våningar. I toppen av tornet möter du en mystisk varelse som är tornets slutboss.

Efter detta reser Asha till Rapadagna, en ökenstad varifrån hon på något sätt fått ett rop på hjälp. Här har de fyra andarna som vaktar staden blivit tillfångatagna av de fyra onda trollkarlarna, sammankallade av en annan mystisk varelse. Din och Ashas uppgift blir att befria dessa andar så att de åter kan vakta staden. Du får ett jordsigill som låter dig träda in i det första templet.

Varje ande har ett sorts element: jord, måne, sol och vind. Deras tempel är olika banor med en omgivning som matchar deras element. De olika banorna är utformade på lite olika sätt vilket gör att de inte känns som någon upprepning utav varandra. För att klara av varje tempel måste du som spelare klura ut de olika handlingar som Asha kan utföra med föremålen som ges på respektive bana. De är i stigande svårighetsgrad och klurighet då det blir svårare att lokalisera sig för varje tempel som du klarar av. I slutet av varje tempel slåss du mot en boss med ett alldeles eget och specifikt attackmönster som du måste komma underfund med för att slå den. Genom att besegra bossen räddar du det templets ande. Under din resa genom templet stöter du även på mindre bossar som är som ett större monster än de du träffar på annars.

I själva Rapadagna där Asha befinner sig mellan äventyren i templen kan du handla, prata med invånarna och hitta gömda skatter. Det finns ett spännande element av spelet här där du måste använda dig av olika knep för att röra dig i djupled. Till exempel kan du gå uppför en trappa och hamna ett steg längre bak i skärmen, som annars inte har någon rörelse i djupled, och på så vis få tag i gömda skatter och ingångar till hus. Genom att undersöka staden finner du även de olika sigillen som låter dig låsa upp nya tempel. Efter varje avklarat tempel är det något som ändras i staden och du kan fortsätta att leta runt för att hitta än fler gömda skatter och personer.

Med dig på resan har du även Ashas husdjur Pepe som hon stöter på i staden; en liten blå, flygande figur. Den kan hjälpa Asha att göra dubbelhopp, trycka på knappar med mera. Den är en liten varelse som kallas Pepelogoo och som växer under spelets gång men alltid är lika söt.

I staden kan du som sagt handla och då köpa bättre svärd, sköldar och armringar som ger dig mer hälsa. Utöver hälsan som dina armringar ger dig kan du samla små blå droppar som är gömda lite här och där. När du samlat ihop tio stycken får du ett extra blått hjärta, som töms före den egentliga hälsan.

Världen har klara sprakande färger som ibland nästan kan bli lite för mycket. De olika miljöerna i templen har tydligt anknutna färgval med fiender som matchar omgivningarna. Asha ser verkligen ut att passa in i världen och rör sig genom den med enkla och precisa kontroller. Jag tycker personligen att det är ett både vackert och gulligt spel med alla sina varelser och nästan barnsligt färgglada miljöer.

Musiken kommer mycket troligt reta gallfeber på de som sitter i samma rum utan att spela, men medan du spelar tycker jag att musiken och ljudeffekterna är så medryckande och uppiggande att jag alltid sitter på helspänn inför nästa fiende eller kluriga plattformsmanövrar. 

Spelet går att köpa digitalt i storen hos Nintendo och Sony, producerad av STUDIOARTINK. Det går även att köpa en fysisk utgåva och då ingår originalspelet Monster World IV från ININ Games.

På det stora hela tycker jag att Wonder Boy: Asha in Monster World är ett mysigt litet spel med enklare utmaningar i plattformprecision och pussellösande. Ett trevligt tidsfördriv som tåls att spelas om flera gånger och en riktig nostalgitripp för de som spelat originalet. Därför får Wonder Boy: Asha in Monster World utmärkelsen Bra Köp.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch och kommer till PC.

Recensionsex tillhandahållet av ININ Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar