Tiny Lands

av Martin "Fyghar" Johansson

Finn-fem-fel är ett klassiskt tidsfördriv där man har två bilder och ska jämföra dem med varandra för att hitta olikheter mellan dem. Det kan vara att något saknas, något annat har bytt färg och en tredje grej kanske bara har flyttats på. Det är enkelt men bra träning. Hur blir det då om man har samma koncept, fast i 3D?


Tiny Lands är simpelt, man väljer en “värld” att gå in i, väljer sedan en bana och börjar leta efter olikheter. Det är dock inte lika enkelt som det låter. Eftersom spelet är i 3D innebär det också att vi har tre dimensioner att leta i, och utvecklarna har verkligen tagit det här till vara. Jag får verkligen leta efter de olikheter som finns. Vissa är riktigt enkla att hitta, men andra är löjligt svåra… Eller så är jag bara halvt blind, det går att diskutera. När man har hittat olikheter får man stjärnor på nivåerna, en stjärna per funnet fel. Sedan använder man stjärnorna för att låsa upp nya världar och leta efter fel i dem också. Det finns fem världar i nuläget och man börjar med en upplåst. Priset ökar dock för varje värld man låser upp, vilket känns vettigt eftersom man har fler stjärnor att få tag på. Jag uppskattar också att jag inte behöver hitta alla olikheter i en nivå för att få tag på stjärnorna, utan att jag direkt får stjärnor för de jag hittar. Vilket innebär att om jag kör fast någonstans, kan jag byta till en annan värld rätt snabbt för att variera lite. Jag stirrar mig blind på en bild alldeles för länge ibland.

Det finns lite kontroller och de är enkla: man roterar bilden med A och D, sen kan man zooma in med W och ut med S. För att markera en olikhet klickar man med vänster musknapp. Enkelt och bra. Jag hade dock önskat att jag hade kunnat gå lite åt höger och vänster, inte bara rotera. För när jag zoomar in zoomar den mot mitten av banan, vilket innebär att jag inte kan se de olikheter som är runtom. Jag kan förstå varför man bara zoomar in mot mitten, men i ett spel som går ut på att hitta olikheter i olika storlekar vill jag kunna zooma in lite varstans. Särskilt när de är så duktiga på att gömma allting.

Grafiken är charmig och fungerar bra. Jag ser tydligt vad som är vad på banorna, och problemet med att se skillnaderna ligger mer hos mig än vad det gör hos spelet. Även musiken och ljuddesignen är mysig. Det spelas lite piano i bakgrunden när man letar och de olika banorna har olika ljudeffekter beroende på var man är. Om man är i skogen kan man höra fågelkvitter, och ute på havet hörs just havet. Jag gillar lugnet spelet ger mig när jag sitter och spelar, det dämpar min ständiga frustration över att jag inte hittar den sista, jäkla grejen.

Det är är ett bra spel för sin prislapp. Jag har inte många problem när jag spelar förutom just zoomen, men det är också vad som drar ner betyget lite. Jag kommer dock inte ha några problem med att rekommendera Tiny Lands som ett Bra Köp.

Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch.

Tiny Lands. Lägsta pris 5,69 € enligt Steam 2021-01-26.

Recensionsex tillhandahållet av Maple Whispering Limited.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar