PGA Tour 2K21

av Martin "Fyghar" Johansson

Det släpps många sportspel årligen, men av någon anledning har jag aldrig reagerat på att det även dyker upp golfspel. Frågan är om det hittar greenen eller landar mitt i bunkern.


Spelet börjar med en liten tutorial där jag får lära mig hur kontrollerna fungerar samt vad jag ska tänka på när jag slår eller puttar bollen. Den kändes rätt standard och helt ärligt gick jag bara igenom den för att vara klar med den. Inte för att det var något fel, den gick igenom grunderna ordentligt men kändes bara allmänt tråkig. Sen kom jag till karaktärsdesignen och det kändes helt plötsligt som att jag var i Sims 5 eller något liknande, det var inte alls vad jag förväntade mig av ett sportspel, än mindre ett golfspel. Det är riktigt kul att jag kunde skapa, ja, mig själv i spelets värld istället för att välja mellan några förvalda designer. Det finns en hel del kläder att välja på, men tyvärr inget som jag känner är min stil. Kan ju ha lite att göra med att jag inte är en golfare i verkligheten och inte är särskilt insatt i deras värld. Men det är ju bara en bagatell egentligen.

Utöver kläderna får man även anpassa sina golfklubbor så att man får de klubbor som passar sin egna spelstil. Det kan vara bra att spela lite innan man börjar anpassa dem, så man vet vad man offrar för att förbättra en annan grej. Det är bra att kunna slå långt, men är det värt att offra precisionen för det?

När det gäller gameplay är det enkelt att lära sig, men svårt att bemästra. Jag nämnde ju att man kan anpassa sina klubbor efter sin spelstil, men utöver det ska man hålla koll på vind, lutning, avstånd, hur hårt man slår, hur man slår samt om det står ett träd mitt i vägen. Det är ju golf, jag förväntade mig inte något annat, men jag gillar djupet i spelet. Det är inte bara att slå på golfbollen och tro att man hamnar rätt, utan det är en rätt lång väg med planering för att bli den bästa golfaren. Det gäller att hamna under par så ofta som möjligt, vilket innebär att man slår mindre slag än vad man tror att en ordinarie spelare gör det på. Jag gillar även att en spelomgång tar cirka 30-40 minuter vilket känns rätt lagom om man vill sitta och slöspela lite men inte har så mycket tid till övers.

Man kan spela en kampanj som egentligen är massa turneringar, eller så kan man spela säsongen online i olika grupper. Självklart kan man även spela med vänner, både online och offline. Det är hyfsat enkelt att hitta en match, men jag tycker det är lite tråkigt att man bara kan spela 1 mot 1 eller 2 mot 2. Det hade varit intressant att spela lite större grejer, men jag misstänker att det är vad societies är till för, man kan delta i en av deras turneringar men det har inte funnits några tillgängliga när jag har spelat. Det beror nog mer på att jag ibland bara kan spela på vissa tider än att de är inaktiva.

Kontrollerna är intressanta, och de känns bra. För att slå iväg golfbollen för man styrspaken bakåt för att få till swingen, och sen trycker man snabbt fram den för att slå iväg bollen. Om man inte lyckas hålla styrspaken rak under tiden man för den fram och tillbaka, kommer bollen flyga åt det hållet man drar spaken mot. Det är en sak man får öva på, för alla mina bollar drog åt höger i början, men efter typ fem turneringar började jag lyckas hålla den rak. Men det är inte det enda sättet man kan påverka hur bollen flyger, man kan även hålla in LB för att få till en sväng, eller en spinn om man vill det. Det är inte särskilt mycket egentligen, men det räcker gott och väl med de här kontrollerna.

Det grafiska lämnar lite att önska. Visst, spelarkaraktärerna ser bra ut, men publiken ser inte bra ut. Jag kan se att det är individer som står där, men detaljerna på de karaktärerna är rätt kladdiga så det är svårt att se mycket mer än det. Miljöerna ser inte direkt dåliga ut, men ibland är de knappt godkända. Men användargränssnittet är riktigt bra, jag kan se hur bollen kommer färdas, hur det lutar vid puttar och hur mycket kraft jag använder, allt detta syns tydligt när det är aktuellt.

Ljuddesignen är rätt bra tycker jag. Det spelas lite musik i menyerna, men när jag väl spelar är det bara naturen, kommentatorer och applåder som hörs. Det känns rofullt och som att jag har all tid i världen på mig att lyckas med nästa slag eller putt. Det är inte mycket, men det funkar.

Slutliga tankar…

Jag hade rätt kul med PGA 2K21, betydligt roligare än vad jag först trodde att jag skulle ha. Visst, det kan bli rätt långsamt till och från men det är ändå ett skönt avbrott från alla spel som ska vara så intensiva och snabba nuförtiden. Det är dock inte ett spel för alla, men med en prislapp på nästan 500:- kan det hända att några kommer slänga en kik på spelet. Är  ni ute efter ett lugnt spel att slöspela lite då och då, tycker jag definitivt att man ska hålla utkik efter det här spelet, särskilt när priset sänks lite mer.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One-versionen.
Spelet finns även till Playstation 4, Nintendo Switch och PC.

PGA Tour 2K21. Lägsta pris 477 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-09-02.

Recensionsex tillhandahållet av 2K Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar