Hem RecensionerSpelrecensionerPC The Disney Afternoon Collection

The Disney Afternoon Collection

av Carl Holmer

Låt oss sjunka ner i soffan och drömma oss tillbaka till de tidiga 90-talet. Disney briljerar i biograferna med filmer som Lejonkungen, Lilla Sjöjungfrun och Aladdin. Inte bara med det så går Disney från klarhet till klarhet med ett antal tecknade TV-serier så som Ankliv, Piff och Puff och Luftens Hjältar. Sist men verkligen inte minst släpptes ett antal plattforms spel till NES. Vilket nu har paketerats ihop i en samling med sex stycken klassiska Disney plattformare. Håller de måttet även idag eller går det endast se något gott med nostalgins rosenröda glasögon? Häng med så tar vi en titt på The Disney Afternoon Collection!

Upplägget!

För inträdespriset får man då alltså Duck Tales 1 & 2, Chip and Dale 1 & 2, TailSpin och Darkwing Duck. Vid första anblick kan man tro att The Disney Afternoon Collection bara är en emulator laddad med sex stycken klassiska NES spel. Detta är till en viss grad sant men utvecklare Digital Eclipse har stoppa in några extra funktioner för att göra det hela till en mer välrundad upplevelse.

Till att börja med har vi givetvis ett standard spelläge där man spelar igenom spelen precis som de var tänkt när de släpptes. Vid sidan om ser vi två extra spellägen vid namn Time Attack och Boss Rush. Som namnet antyder är Time Attack ett speedrun läge där en inbyggd timer håller koll på din tid tillsammans med en leaderboard där man kan jämföra sina egna tider med andra spelare. I Boss Rush tävlar man om vem som slår spelens bossar  på snabbast tid, återigen tillsammans med en inbyggd timer och leaderboard.

Gameplay och grafik!

Samtliga spel i samlingen var ursprungligen utvecklade av Capcom, så har man spelat t.ex. Mega Man på NES så kommer känslan snabbt kännas bekant. Det är klassiskt, oförlåtande plattform gameplay. En extra funktion som lagts till är möjligheten att när som helst spola tillbaka tiden á la Prince of Persia. Denna funktion gör spelen mycket enklare då man kan spola tillbaka tiden så fort något går snett. Huruvida man tycker att den funktionen hör hemma i spelet eller inte är något man får ta ställning till själv.

[youtube link=”https://www.youtube.com/watch?v=lVEfIl51WfI&t=8s” width=”1200″ height=”480″]

Musiken är i klassiska 8-bitars chiptune versioner av TV-seriernas introlåtar. Även här var Capcom bland en av de bästa i branschen och de gör oss inte besvikna i det här fallet heller!

Om den skarpa och krispiga 8-bitars grafiken inte matchar dina minnen av hur NES såg ut på en gammal tjock-TV så finns det ett antal filter man kan använda sig av. TV filtret gör att bilden blir lite mer gryning och suddig precis som de var på den gamla hederliga tiden. Utöver det går det även att stretcha bilden för att täcka en modern TV eller datorskärm. 

Det är värt att nämna att jag personligen aldrig spelade dessa spel när det begav sig. Min erfarenhet från NES kommer till största del från Zelda, Mario och The Guardian Legend. Ska man av någon anledning gå tillbaka till NES kan man lika gärna till de bästa som plattformen hade att erbjuda. Grafiken har åldrats väldigt väl och gameplay håller sig till den oförlåtande plattformandet som inte håller din hand och trycker in i nyllet på dig vad ska göra. Skulle man tycka att spelen är alldeles för oförlåtande kan man alltid spola tillbaka tiden och försöka igen direkt. På något sätt är det lite uppfriskande att gå tillbaka till en simplare grafik och gameplay!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen
Prisbild ca 200kr
Recensionskod tillhandahållen av Pan Vision / Capcom 

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar