Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Tales of Vesperia: Definitive Edition

Tales of Vesperia: Definitive Edition

av Alexis Winoy

Tales of Vesperia, som är den tionde delen i spelserien Tales, har äntligen fått ett upplyft; efter 10 år har nu Definitive Edition-utgåvan kommit ut. 

I Tales of Vesperia finns det en teknologi som heter Blastia, något som kan beskrivas som en energikälla. När någon har sönder en fontän genom att stjäla dess Blastia-kärna så tar vigilanten Yuri Lowell på sig uppdraget att hitta tjuven och ställa allt till rätta igen. Olikt de flesta kända JRPG-spel så börjar inte Tales of Vesperia med att världen är hotad, utan detta byggs på successivt under spelets gång. Under Yuris äventyr så träffar man på olika karaktärer, alla med både bra och dåliga karaktärsdrag. Jag tror att det mest intressanta i spelet för mig var att se dessa karaktärer samspela med varandra och utvecklas; det finns ett visst djup i karaktärerna som jag uppskattar, något jag ofta saknar i andra JRPG-spel. Dessutom får man två extra spelbara karaktärer i Definitive Edition.

Tales of Vesperia är ett action-JRPG; battles med fiender sker i realtid i en sorts cirkelformad arena. Där kan du använda vanliga standard-attacker, men även så kallade ”Artes” som är olika specialattacker. Beroende på vilket vapen dina karaktärer använder i fajterna så kan de lära sig nya specialattacker anpassade just till det vapnet under tiden man använder det. Det finns även ett crafting system, där du kan skapa nya vapen med olika specialiteter.

Det är fritt fram att spela som vilken karaktär som helst, men jag föll oftast tillbaka till Yuri. Okej, jag gillade att spela Repede också, för vem kan motstå en häftig varg? De olika karaktärerna har i sann JRPG-anda differentierande fighting-stilar, så det finns något för alla. I början av spelet får man ta del av en tutorial som visar grunden av hur battles fungerar. Det finns dock mycket att lära sig; med tid och tålamod kan du få till riktigt häftiga kombos. Flera timmar in i spelet märkte jag att jag fortfarande lärde mig nya saker, vilket jag ser som oerhört positivt då det minskar risken att man blir uttråkad av spelets gameplay. I fights kan man även spela co-op, så du kan ha en vän eller flera joina dig på ditt äventyr.

Estetiskt så är spelet väldigt fint och charmigt, med en anime-still som de flesta JRPG-spel anammar. Jag märkte inte mycket problem med frame rates, spelet flyter på rätt bra. Att originalspelet från grunden har några år på nacken kan märkas av i vissa tillfällen även i Definitve Edition, men det är inget som är jättemärkbart och det förstör inte spelupplevelsen. Tales of Vesperia ser väldigt bra ut och karaktärernas animationer är bra, speciellt Yuris. Jag är ett fan av detaljer som på ett snyggt sätt också speglar karaktärsdrag, såsom hur Yuri håller i sitt svärd när han springer runt i spelet.

Soundtracket är fantastiskt. Själva temat för spelet har en riktigt catchy låt, som jag lyssnat på flera gånger om. Jag anser att soundtrack har en stor roll i att sätt stämningen i spel och här har Tales of Vesperia verkligen lyckats. Lokaliseringen i spelet är dock ibland bristfällig, både i tal och skrift. Då och då förekommer det konstiga meningar eller felstavningar, vilket får det att kännas som att översättningen till engelska är hastigt gjord. Även röstskådespelarna uttalar vissa namn olika, samt att själva Yuri har två röstskådespelare. Detta kan vara frustrerande när man väl lägger märke till det. Det finns dock alternativet att ha originalspråket, japanska, med engelska subtitles. Detta måste dock ställas in i början av spelet, det går tyvärr inte att byta mitt inne i en spelgenomgång.

Tales of Vesperia är ett bra spel som håller än idag. Jag är glad över att det är just detta spelet som introducerade mig till spelserien. Jag kommer definitivt att ta en titt på andra Tales-spel. Just i Tales of Vesperia så finns det oerhört mycket att upptäcka och lätt 50 timmar kan flyga iväg. Likt de flesta JRPG-spel så finns det en drös av side-quests och ett NewGame+ som blir tillgängligt när du klarat genom spelet för första gången. Definitive Edition kommer även med all tidigare DLC. Allt detta ger väldigt mycket spelande för pengarna.


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam-versionen.

Tales of Vesperia. Lägsta pris 354 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-01-24.

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar