Skate City

av Emil Nordström

Jag växte upp i en era av Bam Margera, skejtkultur och allmän punkattityd. Jag försökte att lära mig att skejta flera gånger men efter hundra försök gav jag upp. Men jag kan kanske leva ut min skejtdröm i ett virtuellt arkadspel som bland annat utspelar sig i Oslo utav alla platser. Välkommen till Skate City – invånare jag.


Detta är inte en renodlad skejtingupplevelse som till exempel Tony Hawk. Skate City är en markant mer förenklad arkadversion av skejting. Detta är inget dåligt men om du söker något djupt så får du nog leta vidare. Skate City är en samling av tre banor (städer) med ett fri skejt-läge och löjligt många utmaningslägen. För varje klarad utmaning får du pengar som sedan kan användas för att låsa upp städer, kosmetiska uppgraderingar eller till och med färdigheter som till exempel specialtrick och grindinglängd.

Oslos sevärdheter!

Spelet är en port från Apple Arcade och det blir fort uppenbart. Att spela med tangentbord funkar hur bra som helst då du använder piltangenter och drar musen i olika vinklar för att göra trick. Det är väldigt enkla kontroller och du ser en liten notis som visar vilket trick du är på väg att göra. Det hjälper även en hel del att spelet är ett så kallat 2.5d spel och spelas som ett 2dspel. Att spela med kontroll är lite bökigare då det är samma tänk fast på en kontroll och det är svårare att kontrollera vinklar på kontrollen jämfört med musen. Under hela min spelsession finns det en stark önskan att spela spelet på en platta snarare än på en datorskärm. Mitt hopp är att Switchversionen kommer att stödja touch-screen.

Du spelar i tre städer, LA, Oslo och Barcelona. Alla tre städerna har sin egna charm och i bakgrunden ser du diverse landmärken som till exempel det väldigt spännande huset Oslo tingsrätt! Spelets estetik är ganska matta färger i behagligt ljus, känns nästan lite som cell-shading och är väldigt behagligt att titta på. Ibland kan jag ha svårt att veta vad det är jag kan köra en grind (glida med skatebord på till exempel ett staket) på eller ej så därför gör jag ofta misstaget att göra lite tarvliga spontanhopp under mitt skejtande. Musiken är Lofi och är specialkomponerat för spelet. Det är väldigt avslappnande att lyssna på och det gör att även de stressigaste utmaningarna tas med ro.

Städerna har alla sina egna utmaningar och det känns balanserat och lagom svårt. På tal om utmaningar så finns det över 100 stycken och det är lätt att hitta sina favoriter. Så kallade callout-utmaningar är de jag verkligen inte tycker om då tipsrutan på vilket trick som ska göras oftast känns otillräckligt och förvirrande. Men för att väga upp detta så finns det detaljerade guider i spelets meny för att se exakt hur ett trick ska göras. För att låsa upp nästa set utmaningar måste du ha klarat minst en stjärna på tidigare och det är i vart fall inte omöjligt om än bökigt när man möts av en utmaning som man inte gillar. Min favoritutmaning är L.A.P.D där du blir jagad av en polis och ska göra så många trick som möjligt. Det tar mig tillbaka till en tid fylld av Jackass och Bam Margera!

Det finns en kul funktion i Skate City och det är att allt du gör kan sparas som en video. Dessvärre blir alla videor som jag sparar i usel kvalité och med ett väldigt irriterande surrande. Om det är mitt grafikkort, en bug eller något annat som orsakar vet jag ej. Förhoppningsvis så är detta något som fixas till release men i sitt nuvarande tillstånd är det en kul funktion som tyvärr nog inte fungerar som det är tänkt. En annan funktion som inte är implenterad när denna recension skrivs är en leaderboard. Sånt är alltid kul att se i arkadspel som denna! Jag ser fram emot att försöka toppa denna lista i alla fall en gång, nån gång, kanske, eventuellt, troligtvis inte.

Skate City är en mysig upplevelse men det är ett mobilspel och det märks. Det är mycket spel för pengarna och det är väldigt lätt att lära sig och perfekt för ströspelande när du till exempel sitter i en tråkig diskussion på Discord. Jag vet inte varför men spelet lyckades ta mig tillbaka till tonåren där skaters var de coolaste varelserna på jorden och för det är jag extremt tacksam!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen. Spelet finns även till Apple Arcade, Nintendo Switch Playstation 4 & 5, Xbox One, S och X.

Skate City. Lägsta pris 9.99  EUR enligt Steam 2021-05-05.

Recensionsex tillhandahållet av Built by snowman.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar