Hem ArtiklarKrönika ”Speltrötthet – Lyxproblem eller tecken på överkonsumtion!” av @freddyolzzon

”Speltrötthet – Lyxproblem eller tecken på överkonsumtion!” av @freddyolzzon

av Fredrik Olsson

Har du någonsin tittat in i ditt steambibliotek och tänkt –” Fan jag har hur många spel som helst…men är inte sugen på att spela nåt. Suck…jag har inget att spela!” Det händer många av oss med en stor mängd spel i hyllorna eller i digitalt förvar. Men varför tar jag mig inte an allt? I detta nu, befinner jag mig i en sådan situation, så därför låter jag pennan föra talan, och förhoppningsvis så har några av er där ute några svar på mitt dilemma.

För mig personligen så har jag märkt att ju äldre jag blir, desto mindre tålamod har jag för spel som ”bara” är bra. Om de inte sveper mig från fötterna, eller helt enkelt framkallar den där ”måste-bara-spela-en-stund-till”-känslan, så låter jag de ligga kvar. Det finns liksom inte tid för allt, extra tydligt nu när man är äldre, har barn att se efter, och framförallt ett liv som obönhörligen rört sig framåt. Missförstå mig inte nu, jag älskar spel. Men jag älskar allt i livet, och tänker helt enkelt att det finns så mycket mer där ute.

Det är därför jag inte kommer köpa någon retro-konsol, för tiden för de spel som gömmer sig där, ja, de hade sin chans. I värsta fall finns det emulatorer ärligt talat. Men varför ska jag ta mig an ett okänt SNES spel när det kommer ut nya spel nästa år på PC, Xbox One, Playstation 4 eller Nintendo Switch?

Det åtagandet är inget för mig personligen, och något som jag ser många nostalgiker göra. Det är upp till dem, men för mig, så orkar jag inte längre se bakåt. Vi lever i nuet och rör oss mot framtiden. Och även om jag självklart kan tänka tillbaka på mina forna upplevelser, så är det få spel som överlever tidens tand. Många av mina favoritspel skulle med all säkerhet falla döda till marken i mina ögon om jag tog mig an de igen.

Men hur gör man då med alla de spelen som man faktiskt har idag, och varför….ja, varför skaffar man sig nya spel hela tiden? Uppenbarligen kan jag inte spela allt. Uppenbarligen så ger många spel mig inte den där kicken som förr…med ett fåtal undantag.

Det hela är att tillgängligheten och själva konsumtionen av spel helt enkelt framkallat speltrötthet hos mig. I alla fall i skrivande stund. Något som blev extra tydligt nu när jag kom tillbaka från en månads semester i Thailand. Jag kom på mig själv inte ens tänka på att spela…och när jag väl hade tid framför dator eller konsol så…tja….då startade jag inte upp något av den enkla anledningen av att jag helt enkelt inte hade intresse. T.o.m. Assassins Creed: Origins DLC:et The Hidden Ones, gav mig några minuters spelande innan jag fann mig trött på det hela.

Men vad gör jag då åt detta….är detta ett unikt problem hos just mig. Hur får jag tillbaka spelsuget och gnistan igen?

Jag funderar på att ta ett längre uppehåll från själva spelande, även om jag har ett stort intresse i att förkovra mig i nyheter och bygga hype. Himla märkligt det där….jag finner mig själv letandes över internet för saftiga nyheter och utannonseringar. Men jag lär knappt röra spelen det rör sig om…ändå är jag där och tittar.

Speltröttheten i sig, är dock ett problem, och jag vet ärligt talat inte hur jag ska hantera det. Ska jag ha ett uppehåll; och om jag gör det, ska jag även ha uppehåll från Nördliv, då jag annars med säkerhet kommer reflektera på spel och nöjesmedia konstant. Eller ska jag bara luta mig tillbaka och inte tänka mer på det. När spelsuget kommer, så kommer det…eller?

Min nyfikna sida, undrar även om detta fenomen är vanligt. Hur många gamers går igenom speltrötthet? Sedan funderar jag på om det har att göra med bredden av spel jag spelar. Jag har ibland sneglat smått avundsjukt på personer som nischar in sig på ett eller två spel, och verkligen hänger sig åt det. Men jag vet någonstans att det inte matchar med min personlighet, då jag helt enkelt inte vill boxa in mig, utan hela tiden vill ha nya upplevelser.

Så, slutligen…jag vill ha era tips och tankar, antingen på Twitter (@nordlivse) eller via mail (fredrik@nordlivpodcast.se) på vad jag kan göra. Eller om ni har varit i en liknande sits; vad ni då gjort för att undvika denna speltrötthet? Jag hoppas verkligen att ni hör av er där ute, på ett eller annat sätt!

Du kanske också gillar