Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo South Park: The Fractured but Whole

South Park: The Fractured but Whole

av Danny Larsen

I den efterlängtade uppföljaren till The Stick of Truth så får vi återigen följa med vår karaktär ”New Kid” (som Cartman envisas med att kalla en) och hans deltagande i South Park gängets lekar som går långt överstyr. Kommer vi att se ett spel som levererar något nytt till serien eller är det bara samma sak som i föregångaren, följ med så finner vi svaret på den frågan!

Story!

Tillbaka är ”New Kid” som vår karaktär kallas och hela gänget från South Park, där vi är mitt i en strid som återspeglar rollspelsaspekten som vi hade i föregående spel. Inhoppande från ingenstans är Cartman, eller ”The Coon” som han vill kallas numera. Cartman har övergivit fantasy delen av deras lek och gått över till ett superhjälte tema istället. Spelets story går helt enkelt ut på att barnen i egenskap som superhjältar ska leta rätt på en försvunnen katt. Och även om det låter heroiskt i sig, så är det för att det finns en belöning på 100$ som Cartman vill ha så han kan göra sin superhjälte idé till verklighet. Och som fiender så hittar vi de andra barnens grupp ”Freedom Pals” som också vill lägga händerna på belöningen. Det är den överliggande huvudhistorien genom spelet, även om det förekommer mindre sidouppdragshistorier som man kan ta del av också.

Gameplay!

Spelmekaniken skiljer sig ej allt för mycket från föregående spel, men man har valt att förenkla och förbättra huvudsakligen i hur man slåss. Borta är det statiska JRPG upplägget då ens karaktärer står på varsin sida inväntande ens tur; här har man istället valt att ge spelaren möjlighet att röra sig fritt över ett rutnät och strategiskt ställa sig rätt så man kan attackera eller undvika inkommande attacker. Borta är valen av utrustning och vapen, då man i detta spel valt att göra dessa enbart kosmetiska. Borta är också energimätaren som visade upp hur mycket kraftpoäng man hade kvar att använda på specialkrafter eller attacker. Istället så har man fritt fram att använda attacker och då med vissa som kan ta en eller två rundor för att kunna användas igen (t.ex. om man väljer att attackera med Jimmy, som blir osynlig i två rundor). När man blir attackerad så får man chansen att trycka snabbt och få specialpoäng, och när man fått tillräckligt med dessa poäng så kan man utföra en specialattack.
I övrigt så är det mycket som är tillbaka från föregående spelet, så som att utforska South Park och hitta hemligheter med de nya förmågorna man lär sig; en av dessa förmågor är att man kan kasta smällare som har sönder markerade objekt, vilket möjliggör att man kan ta sig till nya platser. Eller varför inte förmågan att spola tillbaka tiden genom att fisa så hårt att tiden backar tillbaka.

Vi har återigen ett socialt nätverk på mobilen, denna gång kallat Coonstagram. Du ska under spelets gång försöka skaffa så många följare som möjligt. På mobilen så låser man sakta men säkert upp nya appar som hjälper en under spelets gång, men vi får även här nya uppdrag av Cartman och kan hålla ordning på vilken vi vill göra därifrån. Vi kan även byta dräkter via mobilen och senare även välja vilken ”Artifact” vi vill använda för att förbättra vår karaktär i striderna. Vi kan om vi har rätt delar (som man kan hitta över världen eller köpa) använda oss av craftingsystemet för att göra drycker som läker karaktärer eller uppgradera våra ”Artifacts”.

Ljud och Bild!

Ljuddesignen i spelet är perfekt återskapad av tv-serien, då du har samtliga röster och ljudeffekter från från showen. Det finns inte så mycket mer att säga här, förutom att ljudbilden är precis som man förväntar sig att ett South Park spel skall vara!

När vi sedan kommer till bild och utseende så känns det som man spelar en interaktiv del från tv-serien, det är perfekt återgivet allt från karaktärerna till staden. Sedan är det också skönt att få spela ett riktigt färggrant spel istället för alla dessa mörk-brun-svart-gråa spel (se bara mina senaste recensioner).

Både ljuddesign och bild är precis vad vi fick i föregående spel och kan vara svårt att göra på något annorlunda sätt, speciellt då de gjorde en perfekt representation av serien här i spelform!

Mina Åsikter!

När det kommer till ett spel som South Park så är det en sak som jag på direkten tänker på; sjuk humor och det är precis vad vi får här. Spelet är genomsyrat av den mörka och morbida humorn som inte värjer sig för att göra sig hörd, i satiren här får vi allt från rasism, sexism och allt mellan himmel och jord slungat mot oss. De överger verkligen allt som har med politisk korrekthet och låter verkligen ta ut svängarna. Men spelet har dock sina brister; man får t.ex. springa väldigt mycket fram och tillbaka, och även om det finns ” fast travel” punkter utspridda så är de få till antalet, vilket varken ger till eller från. Laddningstider är även de bristfälliga, då de verkligen kräver tålamod från spelaren. Men i slutändan så är verkligen spelet inte en besvikelse, då jag ändå får precis vad jag förväntat mig.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Prisbild ca. 500-900 kr (beroende på utgåva och plattform).

Recensionskod tillhandahållen av Ubisoft.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar