Innehållsförteckning
Sennheiser måste väl vara ett av de mest prestigefyllda märkena tillgängliga för den genomsnittlige användaren. Ljudnörd eller vardagslyssnare, Sennheisers element gör en sällan missnöjd. Men hur är allt annat?
Introduktion
Idag ska vi kika på ett par sprillans nya lurar från Sennheiser Accentum variant. Dessa, som ni kan se, har en öppen design med ett 11 mm dynamiskt högtalarelement som är designat för att leverera ljudet precis utanför hörselgången. Men öppen design, precis som dem med propp, kommer med sina för- och nackdelar. Det negativa med proppar är de ofta riskerar orsaka irritation av öronkanalen, bilda fukt, skav eller allmän tryckbelastning som förvärras efter lång användning. Däremot är dess fördelar en minskad risk att de ramlar ur örat, samt bättre synergi mellan elementen och ljudets leverans på grund av sin stabila placering. Basen har lättare att bli fetare eftersom resonansen har färre ställen att läcka ut ur – i teori. Så hur beter sig då dessa lurar? Läcker ljudet ut ur alla små hörn och tappar man dessa jämt och ständigt?
Känsla, komfort och design
Nå, nu när vi klargjort lite förväntningar, hur känns det då att bära dessa? Både i örat och i fickan? Om vi ser till fodralets storlek har vi nog en av de minsta varianter jag någonsin varit med om, vilket såklart både är bra och dåligt. Detta förklarar kanske lurarnas aning korta batteritid på 28 timmar, vilket visserligen håller för en hel dag. Frågan är snarare hur länge vardera lur håller utanför fodralet. Positivt nog funkar dessa under en hel arbetsdag utifrån mina tester, om du sätter tillbaka dem i fodralet under lunchen det vill säga. Annars kan de börja gnälla framåt sista, åttonde arbetstimmen – men det tåls att ta ut dem någon gång då och då av generella hälsoskäl, detta oavsett märke. I batterifråga har jag därför ingenting att gnälla om, gör rutin av att ladda dem varje kväll och du kommer aldrig vara utan ljud.

Liten och nätt i både paket och fodral!
Som jag nämnde tidigare finns det alltid en risk med öppen design gällande tendensen att ramla ut ur örat. Detta visade sig vara inga som helst problem, trots min allmänna ovana och oro. Personligen använder jag i regel proppar, det var många, många år sedan jag hade ett par med öppen design. Men detta visade sig inte vara någonting bortom förmågan att vänja sig, det tog bara någon dag och sedan var oron borta.
Jag har arbetat, tränat och sprungit i dessa lurar – de satt kvar utan problem. I och med detta kan man fråga hur de kändes efter lång användning, vilket visade sig inte vara några problem heller! Proppar har en tendens att skava efter ett antal timmars användning, vilket tvingar en paus. Dessa kunde jag dock ha utan sådana hinder, även deras lätta vikt kring 4,4 gram (fodralet på 29,3 totalvikt runt 38 gram) bidrog till den allmänna bekvämligheten. Gällande risken för fuktskador har vi lite trevligheter då dessa har en vattentålighetsmätning på IPX4, vilket skyddar från allmänt vattenstänk men inte full nedsänkning.
Jag nämnde lite gällande designens minimalistiska form, men jag har inte diskuterat självaste hörlurarnas anpassningsbarhet i och med detta. Dessa par kommer med skaft som underlättar anpassning och placering. När du väl tar dessa ur fodralet tas de ur utan något fummel, dock hade en lite mer greppbar plast föredragits framför denna glatta variant. Just detta gör att jag hanterar fodralet med större försiktighet, eftersom jag är rädd att den ska slinta ur handen. Kanske positivt i slutändan, men obehaget finns där och hade varit trevligt att slippa. Självaste hörlurarna i sig tas däremot enkelt ut och förs in i örat lika väl tack vare dess skaft och är lika lätta att återplacera. Med ett litet klick bekräftar dem att de sitter på plats och laddas. Snyggt!
Ljudkvalitet, mikrofon och gränssnitt.
Vad vi har här är ett par dynamiska 11 millimeters element vilka har ett frekvensomfång mellan 25 Hz och 15 kHz, känsligheten kan maximalt leverera upp till 109 decibel SPL (sound pressure level). Detta innebär alltså att de högre frekvenser på 15 kHz är tillräckliga för att urskilja mindre diskanta ljud av skarpa cymbaler eller klangen från ett blåsverk, medan den djupa 25 Hz låter dig höra riktigt feta basnoter. Dessa tester gjordes dock under 90 decibel, vilket är en mer hälsosam nivå än 109. Dessa har även en distorsionsmått kring 0.08% vid test av 1kHz/94 dB, vilket är en mycket, mycket låg variant som inte är märkbar av det mänskliga örat. Vi har alltså nästintill ingen distorsion, vilket gör ljudet rent och klart.
Vi har även mikrofonen som är av principen MEMS (mikroteknik) vilka kan ta inmatning mellan 100 Hz – 10 kHz och har AI kontrollerad röstinmatning vilket är till för att filtrera bort onödigt svammel. Dessa har även en strålformad brusreducering, vilket innebär att de är riktade mot din mun när du bär dessa korrekt. Under min användning fann jag att mikrofonen fungerade utmärkt, även bland mycket svammel och stök på tågperrongerna och tunnelbanan, så länge jag såg till att mikrofonerna var rätt riktade (man måste nämligen bära lurarna så stavarna sticker rätt, annars blir kvalitén negativt påverkad – se bild nedanför). Vi har även förmåga att ansluta till två enheter samtidigt, vilket blir mycket användbart om du kopplar dessa till datorn samtidigt som telefonen. Då kan du lätt ta samtal medan du spelar eller jobbar.
Så hur översätter sig dessa i ett par lurar med öppen design? Sennheiser gör mycket bra i detta fall, trots förväntat handikapp lyckas hörlurarna förmedla ett ljud som är både spatialt rumsligt och diskant som är graciöst klar. Allt från rockens skarpa disharmonier till orkesterns ljuva klang förmedlar dessa felfritt. Jag begav därför till mina mer extrema exempel för att se om någon form av problem kunde uppstå. Allt från tung psytrance, 8-bits till irländsk folkmusik, dessa lurar fick smaka på allt från min bipolära lista. Det mina tester i slutändan kunde frammana var att basen inte riktigt nådde fram i tunga exempel som Samlinskas Duel 35, mitt favoritalternativ gällande detta. Om du alltså är ett jättefan låta din gråmassa massagerad av basen, kan du möjligtvis stå över dessa. Men i det läget har du kanske ett par omslutande over-ear varianter med ANC (Active Noise Cancelling).
Gällande användargränssnitt och anpassningsbarhet når vi dock inte långt. Dessa har nämligen inget stöd för Sennheisers egen app Smart Control, vilket helt och hållet fråntar förmågan att anpassa ljusinställningar eller kommandoinmatning. Det vi har är start/paus vilka aktiveras genom att vidröra stavens platta utsida, medan dubbeltryck byter till nästa spår. Det finns inga fler kommandon, inga volyminställningar, vilket jag gärna hade velat kunna styra från vänster hörlur. Det är även värt att tillägga hur denna saknar någon form av ANC, men detta är ett medvetet val från Sennheiser, eftersom de har designat dessa för att släppa in ljud utifrån och öka medvetenheten. Det hade möjligtvis inte heller funka lika väl med dess öppna design. Men bortom dessa brister fann jag att deras vidrörelsekännslighet var rätt anpassad, inte för lätt för att råka komma åt och inte motsatta – precis lagom.
Öppenhet? Inget problem!
Under de sista slutstyckena tittar vi lite på prisbilden och jämför med liknande produkter. Dessa går under tusenlappen, 997 kronor enligt deras egen hemsida. Detta är ett makalöst bra pris för att erbjuda den ljudkvalité Sennheiser tillåter, men vi är inte helt i mål än. Vi har exempelvis de billigare Jlab Flex Open Wireless In-ear som landar kring 750 kronor och har längre batteritid med likande omfång på sina element. Däremot väger varje lur ca. 12 gram till skillnad från Sennheisers 4,4. Om vi tittar på ett par som hamnar en dryg hundring över prisbilden får vi Shokz OpenFit Air, vilka visserligen ligger mer mot träningshörlurar, men liknar många av dem detaljer Accentum Open har.
Nåväl, mängden öppna designer är något svåra att jämföra eftersom de ofta inte är dynamiska. Jag anser därför att Sennheiser lyckats hitta en lucka i marknaden för dem som vill ha detta, men inte nödvändigtvis enbart för träningssyften. Som slutgiltigt omdöme finner jag dessa lurar förvånansvärt bra, deras lätta vikt på 4,4 gram och enkla passform gör att man kan bära dem länge utan att tappa dem i första taget.
Ljudupplevelsen är fantastisk, om något kort i basen. Men trots detta är den förvånansvärt bra för lurens medvetna tillkortakommande. Var dessa brister i är just anpassningsbarhet och ANC, framförallt i det att vi inte kan använda deras program Smart Control. Exkluderingen av ANC är dock ett medvetet val från Sennheiser eftersom de prioriterar medvetenheten. Jag hade sammanfattat det som att, om du är ute efter ett par riktigt trevliga lurar med grym ljudkvalitet som inte irriterar örat under lång användning är dessa perfekta. Passande för mig, men det hade varit bäst om jag kunde anpassa dem lite mer enligt min smak. Men för den kvalitet som Sennheiser lyckas leverera i sina element, är dessa helt klart värda ett ”bra köp”.
Specifikation | Detaljer |
---|---|
Artikelnummer (SKU) | Vit – 700446, Svart – 700430 |
Bärarstil | True Wireless stereohörlurar |
Anslutning | Bluetooth 5.3-kompatibel, klass 1, max 10 mW |
Stödda codecs | SBC, AAC |
Högtalarelement | 11 mm dynamiska |
Frekvensomfång (högtalare) | 25 Hz – 15 kHz |
Känslighet (högtalare) | 109 dB SPL (1 kHz / 1 mW) |
Mikrofon | MEMS, två mikrofoner per hörsnäcka, brusreducerande |
Batteritid | Upp till 6 h (hörsnäckor) / totalt 28 h (med fodral) |
Laddningstid | Ca 1 h för full laddning / 10 min för upp till 1,5 h speltid |
Vattentålighet | IPX4 (stänkskyddade, endast hörsnäckor) |
Vikt | 4,35 g per hörsnäcka / 29,3 g fodral / totalt 38 g |
Mått (hörsnäckor + fodral) | 51,77 × 50,18 × 25,36 mm |
Ursprungsland | Designade av Sennheiser i Tyskland, tillverkade i Kina |
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Sennheiser Accentum Open. Lägsta pris 990 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-05-22.