Hem RecensionerBokrecensioner Passagen

Passagen

av Robert Jonsson

Simon Stålenhag tog världen med storm då hans nostalgiska bilder av det svenska 80-talet med inslag av retrofuturistiska science fiction-inslag och häftiga dinosaurier. De spreds över nätet som en löpeld och blev en succé.

Då förlaget Fria Ligan bestämde sig för att göra en kickstarter som skulle finansiera en dyrbar coffee table book med bilderna blev det finansierade nästan omedelbart. Alla ville se Stålenhags bilder i tryckt format och det skadade verkligen inte att han gav bilderna en djupare kontext genom att skapa en världskontext till konstverken. Resultat blev en mycket uppskattad bok som kallades för Ur Varselklotet, vilket även blev ett rollspel med samma namn. Senare kom även en uppföljare som fick namnet Flodskörden.

Nu är Simon Stålenhags tredje bok, Passagen, här. Istället för att ha kvar fokuset på Sverige och 80-talet ligger fokus nu på ett dystopiskt USA, år 1997. Mindre nostalgi med andra ord, åtminstone för oss svenskar.

Innan jag går vidare så är det värt att understryka att du inte behöver någon tidigare erfarenhet av Ur Varselklotet eller Flodskörden, då Passagen står på egna ben. Eftersom det här är min första bok av Stålenhag som jag läser blir det därför svårt för mig att säga något om de hänger ihop eller om det finns kopplingar. Det enda jag med säkerhet kan säga är att jag inte kände jag behövde någon förkunskap för att hänga med i narrativet.

Så med det sagt vill jag börja i vad som vanligen griper tag i mig mest: handlingen. Det är en lite klurig historia då den slänger läsaren mitt in i ett händelseförlopp utan en aning om vem protagonisten är. Det här är förstås ett medvetet val för att skapa mystik och drama. Sakta avslöjas bit för bit för läsaren, vilket gör att du ständigt ska bläddra vidare till nästa sida. I vissa fall lyckas det, men tyvärr når det inte riktigt ända in över mållinjen. Det känns helt enkelt som om Stålenhag försöker lite för hårt för att ro det i hamn.

Texten är inte där du finner bokens storhet, utan det är förstås i bilderna. De understryker och illustrerar stämningen i det dystopiska USA som protagonisten reser igenom på ett stämningsfullt sätt. Stålenhag lyckas med sina fantastiska bilder sätta en vacker stämning som stannar kvar hos en. Bokens stora, lyxiga utformning hjälper förstås till att etablera de vackra miljöerna som etableras i bokens texter och hjälper till rejält för att lyfta bokens handling högt över vad texten lyckas med.

Passagen är på många sätt en road trip, men samtidigt är det så mycket mer. Det är en resa tillbaka i protagonistens förflutna, men samtidigt även en resa mot dennes framtid. Jag tänker hålla mig så vag om bokens handling eftersom jag inte vill spoila den. Mycket av storyns behållning står att finna i hur den använder sina fragmentariska avslöjanden för att skapa känslor såväl som att avslöja information och att paja dem för potentiella läsare är att göra boken en otjänst.


Specifikation

Passagen. 378 kronor på Fria Ligan 2018-03-12.

Recensionsex tillhandahållen av Fria Ligan.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar