Hem RecensionerBokrecensioner Äkta skräck – Den nya vågen av extrem film

Äkta skräck – Den nya vågen av extrem film

av Emil Levin

En intressant inblick i en mindre känd filmkultur

Mitt intresse för extremfilm började ganska tidigt. I tidiga tonåren letade kompisgänget och jag efter störande kickar. När vi fick tag på en pixlig och grynig kopia av Cannibal Holocaust trodde vi för en stund vi nått toppen av berget.

Så fel vi hade. 

Flera år senare är jag minst lika fascinerad av den typen av filmer folk inte hittar om de inte letat efter dem. De dyker liksom inte upp i ditt Netflixflöde.

Äkta Skräck hjälper dig att finna precis vad du behagar. Till och med för nån som mig som sett en del dök det upp nyheter. För vissa av filmerna jag redan sett fick jag en fördjupning i från skaparna själva. Ovärderligt med filmer som dessa.

Magnus har här snyggt berättat om sin resa genom en skygg filmkultur och dess skapare. Detta varvas väl med bokens huvudfokus – intervjuer med personerna bakom normala människors mardrömmar. Att få veta mer om dem är guld värt och de känns på nåt vis mer öppna här än på vissa intervjuer på nätet. Det känns mer personligt. Magnus vill verkligen prata med dessa människor, och det visar de deltagande (för det mesta) tydlig uppskattning för.

Det enda som kan vara missledande innan man börjat läsa eller vet mer om bokens innehåll är dess titel. En vän till mig trodde det handlade om vad författaren själv ansåg vara äkta skräck och inte.
Det är inte riktigt så.

Boken dyker ner bland filmer som väcker en känsla av äkta skräck, om saker som är verkliga eller bra nära för att skärra vem som helst för livet.

Välkommen till en värld av äkta skräck…

Denna bok är unik för den svenska publiken än så länge (översätts i skrivande stund tillsammans med uppföljaren) och jag kan inte annat än rekommendera den till de intresserade.

Ni finner inte Exorcisten häri, nej.

Men ni finner något mycket otäckare, passionerat och fascinerande.

Magnus Blomdahl släppte nyligen en dokumentär vid namn ”Revisiting Melancholie der Engel” som jag absolut rekommenderar om man vet vilken film ”MdE” eller vem Marian Dora är.

När vi ändå är inne på Dora så kan jag lika gärna prata om bok nummer två som släpptes i maj i år – Äkta Skräck 2. Den har nämligen två kapitel dedikerade till Dora och hans film MdE. Kapitel ett är själva mötet med denna mystiska karaktär och intervjun för boken. Kapitel två fokuserar på resan de gjorde när Magnus gjorde dokumentären. Hela den här boken är mer av en reseskildring och om mötena med dessa människor, än bara intervjuerna och tankarna som fyllde första boken i stort.
Den är helt enkelt annorlunda på ett bra sätt. Det blir intressantare att läsa, det känns ibland som man sitter med och hör dessa undergroundregissörer prata om de moraliskt frånvarande saker de gjort. Ibland bara för konsten, ibland kanske bara för dem själva. Det är svårt att veta.

Magnus sätt att skriva på får mina tankar att dras till Hunter S. Thompson en aning.
Han beskriver sina känslor för att möta vissa av dessa människor, ibland stressen med att hinna med en intervju innan han måste på ett plan tillbaka till Sverige och vid i alla fall ett tillfälle hur han drabbas av feber under sitt andra möte med Dora.

Han målar verkligen upp allting på ett sätt så det känns som man är med.
Jag hade gärna sett någon följa Magnus på hans möten och resor med en videokamera – inte för att det behövs tack vare hans sätt att skriva på, men jag hade inte tackat nej till att se hans möten och resor.

Specifikation

 

Prisbild: Äkta Skräck ca 150 kr, Äkta Skräck 2 ca 210 kr.

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar