Mighty Goose

av Danny Larsen

En bounty hunter som också är en gås, ja det är vad Mighty Goose är för spel. Det blir en massa skjutande och hoppande för att undvika att bli träffad av alla de fiender som kommer för att stoppa oss. Låter det intressant än så länge? Häng med så ska vi se vad mer spelet har att erbjuda.


Mighty Goose är ett ”side scroller run & gun”-spel där du rör dig från höger av skärmen mot den vänstra primärt. Du spelar som prisjägaren Mighty Goose som är ute på uppdrag med hör från att rädda och frigöra fångade personer, till att bara skjuta sig igenom banan och stöta på en tuff boss vid slutet.

Hela spelet går ut på att skjuta allt som kommer in på skärmen, oavsett om det är från vänster, höger eller till och med uppifrån dig. Fienderna kommer från alla håll och du kommer att skjuta som bara den. Du styr Mighty Goose med vänster tumspak, som samtidigt är samma tumspak som du styr i vilken riktning du skjuter åt. Här kan man kanske tycka att man borde kanske hade använt den högra tumspaken, men eftersom man använder sin högra tumme för att klicka på A, B eller Y-knappen så kan det bli lite problematiskt att försöka sikta och skjuta samtidigt. Det går även att rulla undan fiendernas skott. Detta är bästa sättet för att undvika större delen av skador i spelet. Du kan såklart spela med tangentbord också, men jag kan verkligen inte rekommendera det, spelet är uppenbarligen gjort för handkontroll. 

Med det enkla kontrollschemat kan man ta sig an allt som kommer i ens väg. En sak som jag märkte av är att man ibland fortsatte att skjuta åt höger fast man försöker skjuta bakåt åt vänster. Man får se till att verkligen få Mighty Goose att vända sig om så han skjuter åt rätt håll, vilket kan bli lite irriterande i hektiska strider, men det går fortfarande att spela.

Ett av några fordon vi kan använda under vissa partier av spelet.

Till sin hjälp kan man hitta och låsa upp hjälpredor som kan följa med på uppdragen. De har alla olika fördelar. Det finns t.ex. en som har svaga skott men är en bra start i början av spelet, en kan kasta ut olika vapen som kan vara till stor nytta och en är en robot som skjuter raketer. Vi låser också upp olika hjälpmedel som kan göra livet lite lättare. Det kan vara dubbelhopp, att man rör sig snabbare eller att man kan hoppa på fiendernas huvud. Man kan inte slå igång allihopa, utan det finns en energimätare där de olika hjälpmedlen tar en viss mängd energi, så välj noga vad du vill ha.

Sist har vi vårt alternativa vapen som först bara består av att kvacka som en gås, det gör ingenting och är bara kul. Vi kan även sakta ner tiden eller kasta bomber på fienderna.

Men vad är ett spel utan en superförmåga där du mer eller mindre är odödlig en stund och dina skott gör större skada. Det här är Mighty Mode. Du har en mätare som fylls på hela tiden du attackerar fiender. När den är full kan du aktivera Mighty Mode. Under tiden den är aktiverad är du den mäktigaste och starkaste gåsen i universum, så utnyttja den när du sitter lite illa till i spelet.

En sak man måste hålla koll på är sina liv. Du har bara fyra livsrutor och när de är slut är du dödens lammunge (eller stekt gås som här i spelet). Genom att rulla undan projektilerna och fiendernas andra attacker kan du behålla livrutorna. Glöm inte att använda Mighty Mode om du är överväldigad av fiendernas attacker eller har lite liv kvar.

Under spelets gång kommer man så klart att hitta livpåfyllning lite här och var, men man kan också hitta vapen som kan göra livet lätt för vår mäktige gås. Det kan vara kulspruta, hagelbrakare, raketgevär eller ett vapen som skjuter elektricitet. Alla vapen har en viss mängd ammunition och när den är slut har du bara din trogna pistol till hjälp. I menyn kan du slå på att vapnen skjuter automatiskt, istället för att sitta och trycka som en galning. 

Vi kommer även att få tillgång till en del fordon under vissa partier av spelet. Det kan vara en enhjuling, ett skepp eller varför inte en liten tank. Dessa ge oss större chans att mosa oss fram igenom banan. Vi får extra liv då fordonen har sin egen livmätare. Sen är det bara kul att kunna åka runt och skjuta skiten ur fienderna i en tank.

Spelet har en pixlig och lite retroartad stil på sitt utseende och påminner mig lite om tidiga SNES spel (lite i stil och känsla av Contra-spelen). Det ser bra ut och spelet har en stor variation på sina omgivningar. Dock är fienderna lite mer begränsade i sin variation och man kommer skjuta många av samma typ av fiender spelet igenom. Något som sticker ut då är bossarna och de kan vara lite svårare att ta sig an, men om man rullar och använder sig av Mighty Mode (och ibland massa tur) kommer det att bara gå bra.

Musiken är mysig och håller dig pumpad när det blir dags att slåss med bossar. Det har också en skön retrostil på musiken och gör sig väldigt väl till den här typen av spel.

Mighty Mode, ögonen glöder och inget kan stoppa dig nu…

Spelet är, med en tid på ca tre timmar enligt utvecklarna, inte det längsta. Men det beror helt och hållet på hur bra det går för dig under spelets gång. Jag hade vissa partier där jag fick kämpa för att ta mig framåt, medan Fredrik som också har testat på det hade det enkelt och vice versa. Det kommer vara olika på hur det kommer att gå för den som spelar och hur lång tid det kommer att ta.

Mighty Goose är ett härligt litet spel som ger oss en utmaning under den relativt korta tiden vi spenderar i den. Men man kan fortsätta med ett new game+ för den som vill ha ännu mer utmaning. Spelet är så klart inte för alla, men det är en varm rekommendation för dig som vill ha lite att bita i under dagen.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Nintendo Switch, Playstation 4 & 5 och Xbox One.

Mighty Goose. Lägsta pris 170 kronor enligt Steam 2021-06-23.

Recensionsex tillhandahållet av Playism.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar