Kill It With Fire

av Danny Larsen

Kill It With Fire låter dig ta rollen som en spindelutrotare, du ges en stor arsenal med vapen som du kan använda för att ta död på spindlarna. Men kommer du att lyckas hitta dem alla och har du vad som krävs för att få jobbet gjort?


Jag öppnar dörren och kliver in i rummet, allt ser normalt ut. Jag går förbi skrivbordet och jag hör ett ljud, ett ljud av flera små ben som snabbt rör sig över golvet. Åh jag ser en fin bild som står på skrivbordet och snabbt vänder jag på fotografiet för att se vem som tagit den och där på baksidan sitter en stor fet och rödglödande spindel. Jag kastar ifrån mig fotografiet och den hamnar på golvet framför mig, och plötsligt så kommer spindeln springandes rakt mot mig och jag hugger till. Som tur är så har jag alltid med mig min trogna stekpanna med vilken jag kan mosa alla fula små insekter – men precis när jag ska svinga så fångar något min blick i periferin. Under stekpannan så blinkar det nämligen rött och medan jag lyfter upp stekpannan för att titta närmre, så ser jag hur den rödglödgande spindeln som sitter där, alltmer intensivt blinkar rött. Det sista jag hinner tänka innan spindeln spränger mig all världens väg, är ”Det här kommer inte vara bra för min hälsa…!” BOOOM!!!

Har du problem med spindlar så kanske det här inte är ett spel för dig, men för oss andra så kommer det vara ett spel där vi får jaga en mängd olika spindlar, alla med olika förmågor, samtidigt som vi kan ladda upp med en fet arsenal av vapen för att utrota de små gynnarna.

När man börjar spelet så har man inga vapen alls, men sakta men säkert under spelets gång så kommer man hitta bättre och bättre vapen. Du börjar med en skrivplatta och snart så hittar du en radar som du kan använda för att lokalisera spindlarna, och när du väl har kommit en bit in så ges du Molotovs, eldkastare och andra skjutvapen redo för spindelutrotning. Jag tyckte för min egen del mest om att bara använda en gammal hederlig stekpanna, vilket jag tycker fungerade alldeles utmärkt att krossa lite spindlar med. Visst kan det vara kul att gå loss och kasta ett par Molotovs in i ett rum och höra de spindlar som finns där kvida, medan de brinner upp. Eller varför inte öppna upp en toalett och slänga in lite C4 och detonera. Men stekpannan var pålitlig på en mer handfast sätt…

För att ta dig vidare på banorna så kan man låsa upp dörrar, men för att kunna låsa upp dem så måste man ha dödat ett visst antal spindlar. Samma sak med vissa saker på banorna kräver att man har klarat av X antal uppdrag per bana för att kunna låsas upp, men det klarar man av ganska snabbt ändå.

Som du märker så går spelet ut på att ta död på alla spindlar som du kan se och samtidigt hitta alla vapen, uppgraderingar och göra extra uppdraget som finns på varje bana. På varje karta så finns det en bandspelare ståendes, dessa är ett extra bonus uppdrag som du kan göra om du har klarat av alla de andra uppdragen på banan. Extra uppdraget kan vara att ta död på X antal spindlar under en viss tid. Om du gör alla extra uppdrag så finns det något extra för dig i slutet av spelet, shhhhhhh . . . Det är en hemlis.

Man kan såklart bara röja skiten och ha sönder väldigt många saker på banorna, som t.ex. att kasta runt allt som ligger i hyllor, på golvet eller på bord, etc etc. Så oftast när jag var klar med en bana så kunde det se ut som ett krigsfält ibland. Väldigt tillfredsställande ibland att bara gå lös på sakerna i sin omgivning. Väldigt användbart i början av spelet då radarn inte är den bästa då, så man fick dra fram och leta överallt. Jag tog också och drog ner musiken till noll och lyssnade efter spindlarna.

Man kanske inte ser dem, men tro mig… De är massa spindlar i rummet!

Skjutvapen för den delen tycker jag är bland det sämsta man kan jaga med i spelet, det är så svårt (för mig iaf) att träffa en spindel om den rör på sig. De andra vapnen som du t.ex. slår med eller kan sprejar eld över ett område har större yta för att träffa rätt, men skjutvapen fann jag inte roliga att använda alls och sköt mest sönder sönder saker i omgivningen bara för att jag kunde.

Under spelets gång så kommer det för övrigt komma olika spindlar som man kommer stöta på. Det kan vara vanliga svarta spindlar, hoppande spindlar, spindlar som det poppar ut babyspindlar ur när man dödar dem eller exploderande spindlar. Det finns en variation där så man inte slår ihjäl samma typ hela tiden – vilket är uppskattat åtminstone.

Spelet är inte så långt om man vill spela igenom det; med sina åtta banor så är det dock väldigt varierade banor så det blir aningen roligare att ta sig runt de, och utforska/leta efter alla hemliga saker man kan hitta. Banlängd kan variera ganska stort beroende på om du verkligen vill hitta och mosa alla spindlar och bonussaker; där kan det vara allt mellan 20-40 minuter, för att göra allt per bana.

Spelet har inte den vackraste eller mest realistiska estetiken, men jag tycker att den lite cartoony och lå-polygoniska stilen de har valt ändå känns passande för vad man gör. Om vi tar en snabb koll på ljudbilden så är det precis likadant; inget att klaga på, men inte heller något som sticker ut. De båda sidorna gör egentligen bara det som krävs av dem i spelet, varken mer eller mindre.

Att styra runt på tangentbord och mus fungerade väldigt bra och hade inga större problem, förutom att jag som sagt tycker att när man använda pistoler eller andra skjutvapen känns lite slött och oprecist (kan också bara vara jag som tycker så).

Överlagt så kan jag säga att det var kul efter att man hade spelat igenom det; det var lite segt i början med att gå långsamt fram och slå ihjäl spindlar med en skrivplatta. För att inte tala om radarn som man har är väldigt dålig i början… Men att man låser upp saker som förbättrar upplevelsen allt eftersom man spelar igenom spelet får det att höja sig alltmer. Sen om man vill göra allt så kan man enkelt hoppa in på banorna igen, nu med alla sina nya uppgraderingar och bara mosa skiten ur fler spindlar och hitta de sista sakerna man har missat.

Jag tror jag har hittat en av dem.

Kill It With Fire är ett förstapersonsspel med siktet på att leta upp och utrota spindlar på olika områden. Spelets grafik- och ljuddesign imponerade inte direkt, men det tar inte ifrån att det var kul att spela, och att leta upp de sista spindlarna som desperat försöker gömma sig från mig. Sedan hjälper det också att spelet inte kostar så mycket och att det kan vara ett kul tidsfördriv för stunden. Jag menar, explosiva spindlar och stekpannor!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Kill It With Fire. Lägsta pris ca 130 kronor enligt Steam 2020-08-10.

Recensionsex tillhandahållet av tinyBuild.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar