Gears 5

av Martin "Fyghar" Johansson

Kriget för mänsklighetens överlevnad fortsätter och båda sidor börjar bli än mer desperata att avsluta kriget, på ett sätt eller ett annat.


Den här recensionen innehåller spoilers för tidigare spel i Gears of War-serien, om du inte har spelat dem så läser du på egen risk. Det här är din enda varning!

Storyn börjar med att man försöker skicka iväg en raket som innehåller en Hammer of Dawn-satellit, vilket är ett av människans farligaste vapen i kriget mot Swarm och Locust Horde. På det här uppdraget skickas fyra karaktärer iväg, som kommer bli huvudpersonerna för berättelsen. Dessa är Kait DiazDelmont Walker, James Dominic Fenix samt allas vår favorit Marcus Fenix. Kait besväras dock av huvudvärk efter ha försökt rädda sin mor Reyna Diaz som fångades av Locust, men istället för att ha dödats eller förvandlats till en av dem, hade hon istället sammankopplats med hjärtat av ett swarmnäste. Uppdraget slutade med att Reyna inte kunde räddas, utan bad om att få bli bortkopplad från hjärtat vetandes att detta skulle döda henne. 

De lyckas fyra av raketen men hinner knappt tillbaka till staden innan de ska iväg igen för att slå tillbaka mot en attack i en av deras städer och så fortsätter det. Man klarar av ett uppdrag, får ett nytt men har även lite tid för sidouppdrag om man skulle vilja bryta av från huvuduppdraget lite. Dessa sidouppdrag kan vara lore-baserade så man får veta mer vad som har hänt runtomkring, eller så letar man efter saker som kan vara bra att ha. Oavsett vilket man väljer, så kommer det alltid att finnas gott om fiender att möta.

Det är intressant att se de olika miljöerna man reser igenom under spelets gång. Från de övergivna baserna till centrala städer, till de iskalla glaciärerna och sen till den varma öknen. Men man stressar inte igenom de olika områdena, utan man är i varje miljö ett tag så man kan utforska och beundra utsikterna när man inte blir beskjuten, för områdena ser bra ut, på avstånd. När man kommer lite närmare så känns allt helt plötsligt suddigare och mer grynigt, vilket är synd. Dock ser karaktärerna riktigt bra ut både under gameplay och i cutscenes.

Jag gillar ljuddesignen i Gears 5, allt från den tysta stillheten när man befinner sig i den karga ödemarken till explosioner, gevärsskott och skrik runtomkring när man befinner sig mitt i striden tillsammans med tung hårdrock som spelas i bakgrunden tills striden är över, och allt tystnar. Det blir så tydligt när striden är över och man kan slappna av lite, för striderna är intensiva och alla ljud ökar min inlevelse. Sen gör även röstskådespelarna ett bra jobb med att ge karaktärerna trovärdiga personligheter och känslor. Grafiken hjälper självklart till med att visa vad karaktärerna känner, men det är rösterna som får det att bli trovärdigt.

Säg hej till din nya bästa vän Jack!

Man kommer även få nya hjälpmedel under spelets gång, ett sånt hjälpmedel är Jack. Jack är en liten svävande robot som kommer bli ens nya bästa vän. Jack kan hämta vapen och ammunition, skada fiender samt göra spelaren osynlig bara för att nämna några saker. Man kommer kunna hitta delar lite överallt som används för att uppgradera Jacks förmågor vilket kommer göra den än mer oumbärlig under spelets gång.

Utöver människor så kan även robotar, kallade Deebees,  bli korrumperade och aggressiva mot spelaren och de som följer med. De reagerar dock enbart på ljud så om man smyger fram försiktigt så kan man ta ut dem genom att dra ut batteriet i ryggen. Men de är sällan ensamma, så det gäller att planera hela sin resa för att ta ut så många som möjligt på det här sättet, för att inte bli överrumplad av dem när de väl reagerar på något ljud.

Jag har inte spelat något spel ur Gears of War-serien sen det första spelet, men efter en snabb återberättelse av vad som har hänt tidigare och lite spelande var jag helt fast i spelet. Dels för att storyn i sig är så intressant och fängslande att jag väldigt gärna vill veta vad som händer härnäst, men också för att spelets kontroller är så användarvänliga, något man kan förvänta sig av en spelserie som påbörjade för 13 år sedan. Men mest fastnar jag för att det är kul att spela, både under de lugna stunderna när jag letar efter samlarsaker och när jag befinner mitt i stridens hetta, svärandes åt mina fienders förmåga att alltid lyckas ducka precis när jag avfyrar mitt skott.

Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One-versionen.

Gears 5. Lägsta pris 596 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-09-04.

Recensionsex tillhandahållet av Microsoft.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar