I en värld präglad av asatron, observeras du av gudarna. Korpen Hugin följer dig längs din resa under vilken du ska bevisa för Oden att du tillhör de starkaste krigarna och därmed hjälpa Honom att besegra hans fienden.
Valheim är ganska hypat i min spelkrets, många har redan gett sig in i kampen medan andra nyfiket inväntar reaktioner från de som provat ’early access’. Självfallet blev jag nyfiken då det tillhör den kategorin av spel jag snöat in på för tillfället: överlevnadsspel i öppen värld.
I en miljö utan större begränsningar strövar du fritt omkring som en vikingakrigare vars uppgift är att samla erfarenhet och material för att bygga ett skyddande boende för vila, tillverkning och komfort. Med egentillverkade jaktredskap jagar du för att stilla hungern, samla troféer och ta vara på skinnen som med lite kärlek blir utmärkta kläder som skyddar mot regn och nattens kyla. En för mig positiv överraskning var att stöta på väsen från den svenska folktron, exempelvis grådvärgar.
Du kan välja om du vill spela mot en oförlåtande värld där alla väsen omkring kämpar för sin egen överlevnad eller om du vill delta i en server där du dessutom måste vara vaksam mot andra spelare. Personligen valde jag att ta mig an världen helt ensam och skapade en egen server för att få spela på mina villkor. Ofta i liknande spel tycker jag att byggandet av basen är ett av det mest tillfredsställande aktiviteterna, därför tar det många gånger en stund innan jag inser att spelen har mycket mer att erbjuda, det krävs inte särskilt mycket för att jag ska vara nöjd med ett spel.
Grafiken påminner mig om de tidigare Sims-spelen. Det innebär nödvändigtvis inte att det är dåligt. När jag väl har ställt om mig till spelets utseende ser jag bara helheten, det vill säga känslan jag får av intrycken som ges. Ljudmässigt är omgivningen realistisk, djurläten och rasslande löv, vädrets kraft i form av blåst och åskstormar får mig att rysa till som om jag faktiskt var där. Dock tycker jag att dygnet går lite för fort, men det för med sig en fördelen; när du byggt en säng kan du sova bort nattens mörka timmar.
Styrmekaniken i spelet är snarlik de flesta spel i samma genre. Du går med “WASD”, aktiverar föremål med E-tangenten, ser sig omkring samt slåss med musen. Med “1-8” väljer du vilket verktyg du vill använda. Jag är van vid att kunna använda hjulet på musen för att skifta mellan dessa men i detta fallet är det knapparna som gäller, alternativt om man, som jag, använder en MMO-mus med bind-knappar.
Vid skapande av ny karaktär rullar en text vertikalt över skärmen, som kortfattat förklarar bakgrunden till spelets handling. Som långsam läsare hinner jag vanligtvis inte med att läsa dessa texter. I detta fall hann jag om än lite stressad mot slutet och det trots att texten enligt mig inte var särskilt lättläst, då typsnittet var kompakt och troligen ämnat att likna en runskriftsversion av det moderna latinska alfabetet. Självklart förstår jag varför typsnittet används men jag skulle föredra om jag fått läsa den i lugn och ro. En fördel är att det finns många språk att välja mellan, däribland även svenska, vilket kanske inte är så underligt eftersom utvecklaren Iron Gate är hemmahörande i Sverige. Det finns några få översättningsmissar men jag vet själv hur det är när man stirrat sig blind på detaljer, det händer att man missar smågrejer.
Jag tror att Valheim kan komma att vara roligt att spela med några vänner om ni har samma mål. Det vill säga antingen att alla gillar att hävda er styrka mot andra spelare, eller att alla tycker det är trevligt med en tillflykt från verkligenheten och spendera lite kvalitetstid i skogen. Jag hade gärna sett att det fanns en lathund för hur man skapar exempelvis kartmarkörer (välj markör, dubbelklicka på önskad plats på kartan och döp markören) eller delar på högarna i inventariet (shift+mus 1). För de som är vana vid denna typ av spel kanske det känns som en självklarhet, men för andra kan det vara svårt att komma på hur man gör. Min åsikt är även att byggområdet kring arbetsbänken gärna hade fått vara lite större. Förvisso kan du förstöra den, återfå materialkostnaden och bara bygga upp den på ett nytt ställe, jag kanske bara är lite bekväm av mig.
Denna recension baseras på PC/Steam versionen.
Valheim. Lägsta pris ca 170 kronor enligt Steam 2021-03-01.
Recensionsex tillhandahållet av Coffee Stain Studios.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.