Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Secret Government

Förhandstitt: Secret Government

av Peter Tjernström

Hemliga sällskap och konspirationsteorier är något som Jag alltid tyckt är intressant. Det är inte att jag tror på det, men jag tycker att historierna är ofta så konstiga och underhållande. Det finns konspirationsteorier om hur Finland inte finns, om hur jorden är platt och såklart om gruppen Illuminati. Secret Government fokuserar på just dessa grupper och gör det på ett bra sätt. Är det underhållande att ta över världen som The Illuminati? Ja det skulle jag säga att det är.


Secret Government är ett Grand Strategy spel i samma form som Crusader Kings. Du kontrollerar ett hemligt sällskap och ska etablera dig på jorden. Du gör detta genom att infiltrera olika länders arméer, ekonomi och politik. Genom detta kan du få tre olika resurser, Pengar, militär styrka och politisk influens. Dessa använder du för att skicka ut dina agenter på andra uppdrag där du kan påverka länder till olika saker. Du kan få ett land att gå i krig mot någon, för att sedan erbjuda en försvarsplan till landet som attackeras för att de ska vinna. Varför ska du göra detta? För då försvagas det attackerande landet och du kan lättare infiltrera det med dina agenter. Alla dessa saker görs simpelt i spelet. Du väljer en av dina agenter och får upp en meny. I denna meny ser du alla olika saker du kan göra med din agent. När du valt vad du vill göra kan du se vad uppdraget du vill skicka din agent på kostar, hur mycket det kommer påverka din agents resurser och hur landet du utför dessa uppdrag i kommer reagera.

Varje gång du utför någon sort av syssla i ett land tappar din agent något som heter secrecy som är hur gömd din agent är, samt att landets uppmärksamhet mot olika fraktioner ökar. Om du inte är försiktig med detta så kan din agent bli arresterad eller ännu värre, bli upptäckt av en annan hemligt fraktion. Det är när dessa kommer in i spelet som taktiken blir viktigt.

De andra fraktionerna du kan stöta på kommer försöka driva bort dig med våld och intriger. De kan försöka mörda dina agenter, kidnappa dem eller konvertera dem till sin fraktion istället. Varje agent har hälsa och lojalitet, vilket påverkar hur de reagerar på olika saker. En agent med lite lojalitet kommer lätt konverteras, medans en agent med låg hälsa snabbt kan dödas av motståndarens agenter. Du kan såklart själv också göra dessa saker mot fiendens agenter för att konvertera dem, döda dem eller pressa dem på information om vars deras bas ligger.

Mycket av Secret Government handlar om politiska planera och du kan ofta lösa dina problem på många olika sätt. Du kan försöka bli vän med dessa andra fraktioner eller så kan du öka uppmärksamheten i ett land så mycket att alla fiendens agenter blir arresterade. Alla dessa saker är bra alternativ och ger dig mycket mer alternativ av hur du vill hantera saker i spelet.

Personligen tycker jag att Secret Government är ett intressant och bra Grand Strategy game. Det enda jag saknar är något sort av mål. Du kan spela spelet i två lägen. En kampanj som ger dig mål genom spelet och en story gällande din fraktion och sandbox mode där du får välja ett land där du vill börja och slängs in i spelet. Kampanjen är intressant och gör ett bra jobb att lära dig spelet, men om du hoppar in i sandbox mode så tycker jag att det är svårt att hitta motivationer till vad du ska göra. Du får vissa mål från spelet och detta hjälper, men ofta fann jag mig funderandes på vad mitt slutmål faktiskt var.

Grafisk gillar jag spelet. Du kan lätt få tag på den information du behöver genom din UI och vad man ser på skärmen är tydligt och lättkontrollerat. Alla menyer har en mycket passande stil till spelets tema samt att agenter lätt syns och det är lätt att skilja på de olika fraktionerna. Ljudmässigt finns det inte mycket att prata om. Bakgrundsmusiken är passande men inte något speciellt. ljuddesignen sätter en ton av allvar över spelet men om jag ska vara ärlig spelar jag nästan alltid grand strategy spel utan ljud.

Grand Strategy spel som Crusader Kings och Europa Universalis har något av ett rykte av att vara svåra att komma in i. Secret Government är i stil med dessa Grand Strategy games mycket avancerat och kan vara svårt att lära sig. Det är lite lättare att komma in i jämfört med dem spelen med det kan fortfarande vara ett överväldigande uppdrag för nya spelare att förstå sig på detta spel. Efter som att det finns mycket olika saker du faktiskt kan göra med dina agenter så är det viktigt att du inte gör fel saker vid fel tillfällen. Jag tror att de som spelat andra Grand Strategy spel kommer behöva en testrunda innan de faktiskt kan spela spelet ordentligt; på grund av de många avancerade mekaniker i spelet. Du behöver hålla koll på många saker och du kan själv också göra mycket mer än vad du tror i spelet. Detta är något som jag tror kan skrämma bort personer som inte spelat mycket Grand Strategy spel innan.


Specifikation

Secret Government. Lägsta pris ca 210 kronor enligt Steam.com 2020-07-06.

Recensionsex tillhandahållet av GameTrek.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar