Draugen

av Danny Larsen

Under 1920-talets Norge, mitt ute i ingenstans, så finner vi oss mitt uppe i ett mysterium. Vad som började som en jakt på en försvunnen syster, har övergått till något mycket större än vad vi någonsin kunnat tro. Vad är det som har hänt i byn Graavik och kommer vi finna systern. Hoppa i jollen så ska vi se om vi kan ro i hand detta mysterium.


Året är 1923, och vi får mantla rollen som Edward Charles Harden, en man som försöker hitta sin syster som har varit borta ett tag. Den sista ledtråden vi har är att hon skulle ta sig till den lite lätt isolerade byn Graavik. Tillsammans med oss på vårt äventyr har vi den mystiska Lissie, som hela tiden har något att säga på vad som händer och sker.

Redan här så vill jag påpeka att jag fann båda karaktärerna Edward och Lissie riktigt bra skrivna med så bra satta personligheter, så det är svårt att klanka ner på den biten av spelet. Då spelet bygger på deras interaktioner med varandra så ser man vilket djup som lagts in i deras dialog.

Men med det sagt tillbaka till lite story; Väl framme i byn Graavik så finner de att de ej kan se till eller höra någon annan i byn. Paret som de skulle bo hos under vistelsen går inte att finna någonstans. Jag tar och vandrar omkring lite innan vi går upp till huset på krönet (dit vi ska i spelet), bara för att få känna på atmosfären och beskåda byn innan man måste göra något.

Spelet är fantastiskt vackert och representerar en liten by ute i en fjord riktigt bra. Omgivningen, de små husen, gårdarna, den lilla butiken och sist men inte minst en Stavkyrka gör verkligen att spelet känns mer levande. Det är en härlig upplevelse att gå omkring och beskåda allt det arbete som skapats för att få det visuella att leverera i spelet. Jag satt mestadels av tiden och kände att jag ville åka över till släkten i Norge och ta en tur ut i naturen.

I spelet så kommer mycket av tiden gå åt till att gå mellan husen och olika ställen där man kan interagera med vissa objekt som kommer ge oss ledtrådar till vad som har skett och varför de har skett. Ju längre in i spelet du kommer desto mörkare toner kommer spelet slå an på sina strängar.

Vilket för mig lite snabbt in på musik och ljud, musiken är suveränt vacker och stämningsfull. Det finns en melodi som bara går när Edward sätter sig ner och målar av objekt (ja det finns några saker som han kan göra det på, men man får leta efter dem), som jag verkligen gillade och lät han sitta där och måla medan jag kunde lyssna på melodin. Det ambienta ljudet, vinden som blåser, fåglarna och havet som slår mot bryggan är en stor hjälp att tillsammans med det visuella få byn att kännas som en riktig plats. Musiken tillför i scener som behöver det och ljudbilden gör sitt för spelet suveränt.

Under spelets gång så kan man få dialogval när man pratar med Lissie, du får en vag uppfattning vad dina svar kan menas som och så får man köra på det (så lite kul att man kan få göra lite val i spelet). Som tidigare sagt så kommer man gå omkring i byn och hitta böcker, tavlor och andra ledtrådar som vi får höra Edward och Lissie prata om vad de tror allt betyder och vad som har hänt i byn. Kontrollschemat på spelet är riktigt bra, kan vara för att du har inte så många knappar du använder egentligen under spelets gång, mest knappen för att tala med Lissie och den för att lunka lite snabbare.

Spelet har såklart några svagheter, vilket en av dom är att spelet är lite slött. Det känns som de dragit ut på spelet, då man går/lunkar fram långsammare än vad som behövs. Och så önskar jag att det hade funnits ett mer djup i letandet av ledtrådar, att man fått känt som man var mer delaktig i hur karaktärerna drog sina slutsatser (mer dialogval kanske där man fick välja hur en själv tolkade saker).

Spelet har en twist mitt i sig och jag såg det komma en mil ifrån, kände att något inte stod rätt till från spelets början och det visade sig att jag hade rätt. Vilket är lite tråkigt, men alla är olika så behöver ej betyda att alla ser det komma innan.

Jag tyckte verkligen väldigt mycket om spelet, inte bara för att jag själv är norrman och älskade det visuella landskapet som de målade upp suveränt. Men mer för att även om vissa bitar inte riktigt klickade för mig så är det fortfarande en riktigt bra story vi får levererad och gameplayet har sina ”hits and misses” till och från men fortfarande ett solidt bra spel som levererar.

Hade önskat att vi fått gått mer på djupet på letandet och valen, men med ett spel som går att köra igenom på ca 2-4 timmar så får man precis lagom mysterier för pengarna.

Vill ni höra lite kort från mig och Robb pratandes om spelet, lyssna då på avsnitt 217.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Draugen. Lägsta pris 19.99€ enligt Steam 2019-06-10.

Recensionsex tillhandahållet av Evolve / Terminals.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar