Hem RecensionerSpelrecensionerPC The Innsmouth Case

The Innsmouth Case

av Alexis Winoy

The Innsmouth Case börjar med att huvudpersonen, en privatdetektiv, får ett udda fall från en desperat mamma vars dotter Tabitha har förvunnit. Fast besluten att lösa fallet accepterar huvudpersonen uppgiften och reser till Innsmouth, en fiskeby i Massachusetts. Det tar inte lång tid för privatdetektiven att inse att något är fel med byn och ingenting är vad det verkar. Att hitta den försvunna tjejen visade sig vara en mycket svårare uppgift än väntat och istället får privatdetektiven kämpa för att överleva.


Spelet är en visuell berättelse i ett ”välj-ditt-eget-äventyr” stuk, baserat på författaren H.P. Lovecrafts universum. Till min stora besvikelse märkte jag snabbt att lösa fallet av den saknade flickan inte var det största huvudmålet, utan att det mer handlar om att överleva en dag och en natt i Innsmouth. För er som inte är bekanta med H.P. Lovecrafts verk så handlar de ofta om kulter och hur det övernaturliga påverkar ens sinne. Detta utforskar The Innsmouth Case lite, eftersom privatdetektiven får uppleva en hel drös av konstigheter i den lilla fiskebyn och ofta ifrågasätter ifall det hen sett är verkligt eller inte. Allt verkar normalt i början men ju längre han spenderar tid i Innsmouth ju mer inser han att något inte står rätt till. Bland annat ser några utav byborna ut att vara en blandning mellan en fisk och en människa. Håller privatdetektiven på att bli galen? 

Trots att berättelsen inte är den bästa så vill jag ändå komplimentera skrivandet i spelet. Miljön beskrivs så bra att det var lätt för mig att föreställa mig byn Innsmouth. Jag har en svaghet för visuella berättelser där man kastas in i en välbeskriven värld men man kan ändå låta sin egna fantasi flöda och skapa en egen uppfattning. Dock föll spelet platt väldigt ofta när det försökte vara roligt. Även om The Innsmouth Case annonserades som ett komiskt spel hade jag svårt att upptäcka komedin i spelet. Visst, det fanns vissa inslag som fick mig att skratta men dessa var tyvärr få. Även om vissa karaktärer ser lite udda och komiska ut betyder det inte att spelet har lyckats med komedin, tyvärr.

Hela spelet är textbaserat så för er som inte känner för att läsa en massa är inte detta spelet för er. Spelets mekanik är väldigt simpel: du antingen klickar vidare till nästa sida eller väljer ett svar till en händelse i en lista. En sak som irriterade mig direkt var att när jag råkade klicka förbi en sida av misstag fanns det inget sätt att gå tillbaka till den förutom att ladda om hela kapitlet igen. Spelet sparas även automatiskt efter varje kapitel men man kan tyvärr inte spara manuellt, något jag saknade. En spelgenomgång omfattar ungefär 30-40 minuter och även om kapitlen är små är det en besvikelse att man inte kan spara när man vill ifall man behöver avsluta spelet för att gå och göra något annat.

Du kommer under spelets gång få tillgång till olika valmöjligheter där dina val påverkar hur berättelsen formas. Dessa val kan till exempel innefatta hur din karaktär reagerar på en specifik händelse, ett svar i en konversation eller helt enkelt vilken plats du ska bege dig till. Varje val leder dig närmre och närmre till ditt ultimata öde vilket är slutet av berättelsen. Det finns en hake dock: spelet har hela 27 olika slut. Efter varje slut låser man upp en prestation i spelet och på så sätt kan spelaren kontrollera vilken ände de fortfarande saknar. Det gör det enkelt att ladda om ett kapitel du redan låst upp för att fatta olika beslut och se om din upplevelse blir annorlunda. Du kan även gå tillbaka till specifika platser som du redan besökt istället för att starta om helt från början, vilket jag tyckte om.

Det tåls att nämna att även om jag hade mycket glädje att läsa genom romanen så blev jag mycket besviken när jag fortsatte att träffa en återvändsgränd och spelet avslutades. Vissa slut var abrupta och lämnade mig väldigt förvirrad. Allt från att bli biten av rabiessmittade illrar till att vakna upp hemma med varma tankar om Innsmouth efter att ha blivit jagad av en lynchmobb. Det finns en hel drös andra olika slut, några som jag helst önskade jag aldrig spelade genom på grund av dess bisarrhet. Jag kände att ingenting löste sig och berättelsen blev inte tillräckligt stark. Efter att ha gått genom så många slumpmässiga händelser som avslutar spelet känns det som att man aldrig får en riktig slutsats. Det ursprungliga fallet av att hitta den saknade flickan hamnar i skymundan, helt enkelt.

Jag tyckte mycket om grafiken i The Innsmouth Case. Eftersom det är en visuell berättelse är inte grafiken jättesofistikerad men det behöver den inte vara när man spelar genom en interaktiv berättelse. Varje karaktär man möter har ett speciellt utseende och är ofta animerad. Det var en fröjd att gå igenom varje plats och upptäcka nya bilder eller människor. Något att tillägga är att eftersom det här spelet är inspirerat av H.P. Lovecraft ser många av byborna inte helt mänskliga ut, utan de är någon sorts blandning av en fisk och människa, något som porträtterades mycket i spelets grafik.

En nackdel när det kommer till ljudbilden är att det inte finns något röstskådespel. Även om det inte är en stor nackdel då jag inte har något emot att läsa så kan detta vara en deal-breaker för många. Musiken i spelet står inte ut men det är helt okej. Den är rätt lugn och fungerar bra som bakgrundsmusik och i visuella berättelser behövs det inte något pampigt soundtrack. Jag spelade faktiskt en del utan spelets egna musik och hade istället en egen playlist i bakgrunden. Något jag däremot tyckte om var att de hade lagt till ljudeffekter vid vissa händelser, vilket jag tyckte förhöjde upplevelsen.

Med allt detta sagt, även om jag älskade jag presentationen av The Innsmouth Case och hade mycket roligt att spela genom det så är det de olika abrupta sluten som gör mig tvemodig att rekommendera spelet för sitt pris. Om man är ute efter en visuell berättelse som tar en genom ett mystiskt fall inom H.P. Lovecraft universumet kanske man får tänka om. Jag hade önskat en mer unik berättelse som inte slutade abrupt. Jag hade önskat att det var mer fokus på en röd tråd än de olika 27 sluten. Utförandet gör det därför svårt för mig att rekommendera det här spelet vid fullpris. Om du fortfarande är nyfiken på spelet hade jag köpt det under en rea.


Specifikation

Denna recension baseras på Steam-versionen.

The Innsmouth Case. Lägsta pris 51 kronor enligt Steam 2021-08-28.

Recensionsex tillhandahållet av Assemble Entertainment.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar