Demon’s Tilt

av Fredrik Olsson

Gamla skolans Flipper möter 2019 års äventyrsspel i en lika mycket konservativ som nydanande tappning. Visst är det en ytterst märklig beskrivning – hur kan något vara både gammaldags och modernt samtidigt. Vi skjuter iväg första bollen och ser vart den landar!


Men prålig chiptune-aktig musik och retroartat utseende, så målas ett flipperbord upp med ockult tema. Bollkänslan sitter redan från start, även om det knappast är av den högupplösta erans flipper vi möts av. Det pixelerade flippret skriker bullet-hell, med blixtrande neonfärger, partiklar och härligt skrikande goth-ljud. Ja, man skulle kunna tro att det är Pinball Fantasies på någon form av drog – särskilt när spelet introducerar levande varelser som likt bossar kan skjutas ner, och ge rikligt med denna manna till himmel som kallas poäng.

Ja, Demon´s Tilt är därför lika mycket modernt som gammaldags, då det bibehåller det pixelerade flipperbordet, med ett synfält större än en del andra flipper, och samtidigt introducerar det demoner som envisas med att poppa upp och ligga i vägen för din boll. Ja, utvecklarna Flarb måste verkligen älska denna gamla skolans arkadspel, då detta flipper verkligen skapar ett sånt ”måste-bara-spela-lite-mer” känsla, som inte setts på flera år. Särskilt inte inom sin genre.

De nackdelar som detta explosivt färgsprakande flipperspel har, är just dess energi. För att vara exakt det blixtrande tempo av ljussken som skickas ut mot mig som spelare. Det kan bli aningen påfrestande under väldigt långa spelsessioner – och alla epileptiker bör definitivt googla upp en Youtube video innan ett eventuellt köp, då detta kan vara rentav farligt.

Men trots det så ångar det härligt innovativa flipperspelet vidare. Med ett magisystem som egentligen innebär att skott skjuts ut från olika monster, allt för att göra livet surt för dig, men samtidigt ge dig möjlighet att bygga upp enorma jackpots både här och var. Sedan att man kan låsa upp nya lägen i själva flipperspelet (wizard mode) gör att man hela tiden vill längre och längre.

Spelet har beskrivits som en kombination av SHMUP och hack’n’slash, vilket stämmer – även om jag skulle säga bullet-hell flipper med inslag av boss strider. Allt till tonerna av ett dynamiskt soundtrack som för tankarna till chiptunes av den gamla eran, gör detta till en otroligt undanskymd pärla så här i vintermörkret.

Visst hade jag önskat att man kunde klicka vidare snabbare, när en boll ramlat ur flippret – så att man kunde komma igång med nästa omgång snabbare; men om det är bland de största minusen, så säger det en hel del.

Till skillnad från flipper av gamla skolan – så är Demon´s Tilts upplägg såpass varierat genom varje omgång, så att bossar, demonskott och energiskt chiptuneliknande musik skapar en helhet som mycket väl kan funka för alla typer av spelare. Något som ärligt talat är få förunnat. Sedan bör man förvisso gilla mer arkadliknande spel – men ändå, det kostar på Steam bara runt 130 spänn (eller ingår i Xbox Game Pass)… detta är helt enkelt fantastiskt! Särskilt om man gillar gamla skolans high-score spel!


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One/Windows 10 versionen. (Xbox Play anywhere).

Finns även på Steam.

 

Demon’s Tilt. Lägsta pris 12,49 enligt Steam 2019-12-19. 199 kr på Xbox/Win10.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar