Double Kick Heroes

av Emil Nordström

Jag gillar metal, jag gillar rytmspel. Det är inte ofta dessa kombineras (om ens någonsin?). Oftast är det små söta animetjejer och pop/ravemusik. Men här gifter sig metalmusik, musik/filmreferenser och rytmspelande på ett sånt där magiskt sätt!


Alla som har spelat i band känner igen sig i det här scenariot. Man sitter och repar i en källare i tre månader inför ett gig. När det är dags och man äntligen kommer ur sitt mörka hål så har hela världen nått armageddon i form av en zombie apokalyps. Okej det kanske inte är ett så vanligt scenario, men det är i alla fall Double Kick Heroes scenario. Med riktigt många bra låtar (nivåer), och över 6 världar så är det en ganska fläskig story vi möts av.

Har inte jag sett dig någonstans förut?

Storyn i sig kanske inte är så unik. Zombieapokalyps, slåss mot banditer, zombies och varför inte lite dinosaurier för variationens skull. Men med väldigt mycket humor och med så många referenser, så är storyn väl värd att ta sig igenom. För att inte göra zombieslakten för tråkig så skjuter du även på djävulshöns, Mad Max banditer och landhajar för att nämna några. Principen är fortfarande densamme. Kagge, rytm och panik över missad kombo.

Du spelar som trummisen och använder dig av kaggen (den stora bastrumman) för att skjuta zombies som jagar er bil. Spelet har inte precis revolutionerat rytmspelsgenren. Det är fortfarande tryck på en knapp i takt med musiken. För att hjälpa dig med detta så ser du när du ska trycka på en form av rullband längst ner på skärmen. De svåraste nivåerna är i en helt annan värld, därför kör jag på ”normal” för att inte tappa förståndet. Varje nivå är en låt och det är ganska många olika artister som har varit med, så som Carpenter Brut, Ultra Vomit och Gojira för att nämna några. Som om inte det vore nog så har spelet även över 30 stycken låtar som är komponerade enbart för spelet, och som den metalhead jag är så måste jag säga att det är riktigt bra låtar!

Med bra låtar MENAR jag bra låtar!

Att se ett rytmspel med svårighetsgrad som känns mänsklig är en sann raritet. Lägg sedan till möjligheten att ha autostyrning av bil och att automatisera ”special abilities” gör spelet väldigt lättillgängligt, även för den största nybörjaren. För att dryga ut spelet ännu mer finns det även en endless mode, daily runs och givetvis valet att spela dina favoritlåtar igen, igen och igen.

Men det finns lite saker att anmärka på. Det första och kanske största problemet jag hade var att spelskärmen är separerad i två delar. En del där man ser vilka zombies man ska skjuta på (övre eller undre zombie) och en del där spelet spelas (rullbandet). Jag hade ibland stora svårigheter med att hålla koll på båda sakerna och missade oftast många kombos. Det tar mig till min andra huvudvärk. Vissa låtar är väldigt underligt upplagda. Ibland är kombinationerna av knappar upplagda på ett sätt som jag personligen inte förstår i takt med låten. Detta gör att man lätt kommer ur takt och då är man rökt. Varför man är rökt är för att dina vapens styrka baseras på kombon. Försvinner kombon blir vapnet sämre och det väldigt fort. Detta gäller även på de lägre svårighetsgraderna och på högsta svårighetsgraden kunde jag nästan känna blodet rinna ur öronen av all koncentration.

Kentucky fried zombie

Innan det blir någon form av seglivat gitarrsolo innan sista versen så måste vi ju prata grafik. Jag har en enorm förkärlek för Scott Pilgrim Vs The World. Både serietidningen och filmen. Om jag skulle beskriva stilen i detta spelet så är det pixelifierad Scott Pilgrim. Även karaktärerna har det där distinkta utseendet och jag är helt förälskad i det. Dock så börjar jag bli lite trött på pixelzombies vid det här laget. Visserligen välgjord pixelkonst, men i en tid där vart och vartannat spel är i pixelform blir det lite tröttsamt.

Så, gitarrsolot är över och sista versen är sjungen. Är detta ett spel som är värt priset? Definitivt! Det var länge sedan jag verkligen njöt av att spela rytmspel. Min reaktionstid och taktkänsla är inte lika bra längre, så det är väldigt skönt att kunna spela ett sånt här spel på mina egna villkor. Gillar du metal och rytmspel så är detta en stark rekommendation. Även för dig som är lite velig kring genren, men gärna vill pröva innan du hoppar på Dance Dance Revolution eller OSU så finns här mycket att hämta. Men nu kallar motorvägen, det finns zombies som ska smaka kaggehagel!


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.
Spelet finns även på Xbox One och PC.

Double Kick Heroes. Lägsta pris 21.99 EUR enligt Nintento E-Shop 2020-08-14.

Recensionsex tillhandahållet av Headbang Club.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar