Välkända ansikten, klämkäcka kommentarer och ett himla massa pangande, är något ni ser och upplever i Borderlands 3. Så mot Pandora och ett universum av lootershootande – låt oss se om detta galna spel lever upp till förväntningarna.
Morgonen gryr över de sandsstänkta vidderna på Pandora, och istället för att njuta av insidan från ett episkt valv – så stirrar du handfallet på en snubbe när han gör pushups så både svett och fett flyger! Ja, Borderlands erkända humor fortsätter existera i denna tredje iteration. Du är en av fyra förvalda karaktärer som går med i grupperingen vid namn ”The Crimson Raiders”. Jippi vad kul tänker din karaktär, medan hen siktar in sig på allehanda monster – men riktigt så enkelt kan det inte vara. För självklart har en elak organisation vid namn The Children of the Vault satt käppar i hjulet. Därefter är det en jakt på ära och framförallt framgång som kommer ta dig över hela galaxen. Sedan att du även behöver rädda sagda galax gör det hela än mer viktigt… men så länge du får skjuta in pannbenet på diverse slödder så spelar det egentligen inte så stor roll.
Beprövat koncept…
Borderlands 3 vet vad det är, och hymlar inte med det. Du har en oerhörd stor mängd vapen som slängs i ansiktet på dig – dina karaktärer har skillpoints att placeras, specialförmågor att aktiveras, och one-liners att dra – allt på ett ytterst välbekant sätt. Att du sedan i co-op verkligen kan föra samman ditt spelande, då olika karaktärer väldigt bra kompletterar varandra och skapar mindre synergier (d.v.s. de kan massakrera både odjur och fiender betydligt mer effektivt), gör det hela än mer mustigt. Storyn (för de som siktar in sig på solo-spel) är adekvat som bäst, där egentligen humorn står ut mest, samt en del gästskådespel från t.ex. Rhys från Tales from the Borderlands, men i sin helhet är det en ytlig och oinspirerad berättelse. Men med det sagt så är det ändå världarna, den härligt animerade stilen och den grymma western-inspirerade musiken som håller uppe mycket här.
Men, självklart är Borderlands 3 inte primärt gjort för singelupplevelsen, vilket märks i den tristess som sätter in sig ju längre du kör solo-läget. Nej, det är givetvis co-op biten där spelet är som bäst. Att se någon eller alla fyra karaktärer tillsammans i en slags krigskakafoni, gör det hela till en härlig upplevelse. Särskilt när karaktärernas olika spelstilar och förmågor både skiljer sig från varann men samtidigt kompletterar lika bra. För den sakens skull är det knappast aldrig så mycket fråga om strategi, utan egentligen ”– Ugh…stort monster, måste skjuta!”. Men hej, ibland är det faktiskt bara kul att spränga en fiende till ”kingdom come”!
Skjutandet är för övrigt verkligen en fullträff (pun intended) – med mus och tangentbordsstyrning som känns väldigt precist. Att du sedan kan leka med mängder med vapen, uppgradera ditt förråd och vapenmöjligheter i hubb-rymdskeppet ”Sanctuary” samt göra mängder med sidouppdrag, gör det hela till en än mer fyllig upplevelse.
Men tillbaka till dessa karaktärer. Vi har först Moze, som med sin härliga järnbjörn mosar motstånd med en rejäl dos eldkraft. Sedan har vi FL4K, som har stora bestar som följer hans minsta vink. Zane som specialiserar sig på prylar – en mer ’stealth’ baserad filur. Och slutligen karaktären jag spelat mest med – Amara, en ”Siren”. Hon är helt enkelt en mer magibaserad karaktär som kan krossa fiender med enorma eteriska nävar. Ja, det är sannerligen en skön mix, som kompletterar varandra bra trots deras olikheter.
Somethings rotten in the state of Pandora…
Allt är såklart inte toppen. Då jag spelade på PC, så var tydligt i spelets framerate som dansade cha-cha. Det var högt och lågt helt enkelt, även om det i mitt fall var mellan (som lägst) 40 till 60. Tack och lov är spelet väldigt skalbart, så du kan ändra i dess inställningar på PC och få en betydligt smidigare spelupplevelse – även om du till och med då kommer se fluktueringar i framerate.
Sedan har vi spelets AI som är rent ut sagt bedrövlig, buggar som gör spelet ibland svårt att köra vidare om man inte helt sonika tar kol på sig själv. Ja, det är mycket småsaker som byggs upp, som enskilt inte är så farliga, men lämnar ett intryck av ofärdighet efter sig. Vilket är tråkigt. Slutligen spelets menysystem, som känns segt i ett spel som annars ska vara snabbt. Jämförelser mellan vapen och den dag-till-dag användningen av menyerna känns inte optimerade, och borde kunnat ha gjorts både snabbare och mer intuitiva.
Inte är det ett perfekt spel, men tack och lov så överkommer spelets styrkor det bra. Co-op biten är självklart en väloljad maskin när det är som bäst, och även om spelets story är tunn, så är galaxens olika planeter härligt varierade, omspelningsvärdet är på topp, med intressanta karaktärer och förmågor, samt ett gameplay som borgar för massor med okontrollerat ös. Ja, universum är sannerligen vid våra fötter, så länge du spelar i goda vänners lag.
STEAM VERSION
När det kommer till släppet på Steam, så var det ett par saker som vi ville hålla koll på. Hur väl fungerar det på Steam och hur väl fungerar crossplattforming?
Sett till installation och i spelvärde så är det mer av samma. Allt ni läst i ovan text stämmer lika bra – spelet är roligt med vänner, förmågor ger mersmak och story är okej som bäst. När det kommer till funktionaliteten så är det givetvis väloljat och Steam förser dig nu äntligen(?) med achievements och alla tidigare patchar som släppts till Epic games store versionen. Så sett till det, så fungerar det utan problem.
Ser vi till crossplattforming-delen (om man nu kan kalla det det, när man ändå parar Steam med Epic Games Store som båda är på PC) så använder 2K Games sig av sin egen tjänst SHiFT som sammanför dig med dina vänner över tjänsterna. Här handlar det om att egentligen bara registrera sig och sedan köra hårt. Tjänsten är lätt att använda, även om registreringen kräver aktivering via mail – men allt det tar bara någon minut att göra, så det är egentligen lugnt.
På det stora hela, så går det inte annat än att digga enkelheten i Steamversionen, samt möjligheten som 2K Games gett i och med korsbefruktningen med Epic Games användare. Det hela förenar de två lägren med varandra, och nog tusan är det tacksamt simpelt… tack och lov!
Denna recension baseras på PC versionen. Finns även till Xbox One och Playstation 4.
Uppdaterad text – 2020-03-20.
Borderlands 3. Lägsta pris 59,99€ (PC) enligt Steam 2019-09-20.
Borderlands 3 Steam version – 59,99€. – 2020-03-20.
Recensionsex tillhandahållet av 2K Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.