Astro har gjort sig kända för överdådiga headsets, men här kommer deras billigaste par lurar. Ett trådat headset i sluten design med ett nytt skönt utförande – gör att detta ska bli extra intressant. Vad får man egentligen för strax under sjuhundra kronor när det kommer till Astro? Lets find out!
Känsla, Design & Ergonomi
Ergonomin och designen går inte att klaga på. Där Astro A20 var mer rektangulär så är A10 med lite mer rundade former – även om man knappast kan kalla den rund. Mjuka tyg-öronkuddar, mjukt tyg under huvudbandet och över-öronen design, gör att dessa lätta lurar ligger bra på huvudet.
Precis som med A20 så kommer även A10 i ett gäng olika färguppsättningar. De är riktade mot konsoler och PC, vilket märks i färgsättningen, men alla går att använda till vilken plattform som helst, med tanke på att headsetet använder 3.5 mm stereokontakt. De finns i färgerna: grå-grön, grå-blå, grå-rött och sedan en Call of Duty version i grå-marin grönt. Så valfrihet finns det gott om!
Under långtidsanvändning så är det bara att erkänna att lurarna funkar finfint. Med sin lätta vikt, så blir de aldrig jobbiga att ha på sig, och med de mjuka tygytorna, så glömmer man rentav bort att man har på sig headsetet.
Ljudbild, kompatibilitet & Mikrofon
I de flesta fall av gamingheadset med 3.5 mm stereokabel, så kan skillnaden vara stor beroende på vilket ljudkort man har. Extra tydligt är det med A10, som varierade stort mellan inbyggt ljudkort och externt ljudkort. Så om man ska skaffa dessa lurar, så tänk på att man kan få ut betydligt mer ur de genom att ha ett bättre ljudkort från start.
När det kommer till ljudbilden i sig, så är upplevelsen överlag bra. Basen är krispig och fin, mellanregister och diskant är bra, men aningen artificiell. Med det senare menar jag att det finns en märklig klang på tonerna, som att headsetet kompenserar för något och smetar ut det övre registret för att motsvara krispigheten i basen. Dessvärre skapar detta en dissonans i ljudbilden som märks ju bättre ljudkort du har. I övrigt är ljudbalanseringen bra när mer avancerat ljud (spel) blandas med musik. Även om den artificiella klangen ligger i bakgrunden, så hörs allt tydligt, och än en gång så känns basen härligt tung utan att bli för påträngande.
Sedan har vi mikrofonen, som i sig är helt funktionsduglig – den gör sitt jobb, men varken mer eller mindre. Dessutom kan jag säga att detta var det absolut mest tydliga exemplet på hur ett dedikerat ljudkort kan hjälta mikrofonkvaliteten. Med det inbyggda ljudkortet så var det en stor mängd brus och artefakter i ljudet, till att sedan med ett dedikerat externt ljudkort (i detta fall Creative SoundBlaster X G5) så försvann all form av brus, och gav ett ytterst ren ljudbild. Förvisso var mikrofonkvaliteten i sig dov i alla fall, men det omkringliggande ljudet försvann eller var högst påtagligt beroende på vilken utrustning du har. Då om du spelar, och kommunicerar mycket över Discord, TeamSpeak eller dyl. så kan det vara väldigt viktigt med ett separat ljudkort, specifikt när det kommer till Astro A10; då du får ut mycket mer av headsetet.
Interface, Användning & installation
Det finns inte mycket att säga om installationen. Detta är ett spelheadset med 3.5 mm kontakt, och kan därför kopplas till alla konsoler idag. Xbox One, Playstation 4, Nintendo Switch och även surfplatta/mobil om så önskas. Det medföljer en split för dator och egentligen inte mycket mer. Men vad kan man begära för ett gamingheadset för runt sjuhundra kronor egentligen…
Frekvensrespons: 20-20.000 Hz, Distortion: <3% vid 1 kHz, Karakteristisk SPL: 104dB +/- 3dDB AT 1 kHz, Mikrofon: 6,0 mm enriktad mikrofon, Nominell impedans: DC impedans 32 ohm, Huvudbandets tryck: 4,5N, Vikt utan kabel: 346 gram, Anslutning: 3,5 mm 5pol kontakt, Drivelement: 40mm neodymmagnet
Astro Gaming A10. Lägsta pris 689 kronor enligt Prisjakt.nu 2018-08-25
Recensionsex tillhandahållet av ASTROGAMING.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.