Hem RecensionerSpelrecensionerPC A Plague Tale: Innocence

A Plague Tale: Innocence

av Danny Larsen

A Plague Tale: Innocence är en gripande story om två syskon som får slåss för sin överlevnad och göra allt i sin makt för att ej bli offer för inkvisitionen eller de tusentals råttor som invaderat deras land. Hur ska det gå för dem, kommer de finna svaret på varför allt detta händer dem eller är de dömda att misslyckas och möta ett öde värre än döden? Häng med så ska vi belysa dessa frågor och se vad vi kan hitta!


Vår historia börjar under mitten av 1300-talets Frankrike, där vi får möta Amicia de Rune. Amicia är dotter till den lokala lorden Robert de Rune och de lever ett någorlunda rikt liv på deras egendom. Under en tur ut i skogen så får hennes hund vittring på ett vildsvin som hon och hennes far tar upp jakten på. Hunden jagar efter och försvinner ur deras synfält. När de jagar efter så finner de vildsvinet dött på marken och dess ben ser ut att vara gnagt på ända in i benmärgen. Efter ett tag så hittar de Amicias hund halvt på väg ner i ett hål i marken, blödande och gnyende för sitt liv. Marken skakar till och plötsligt dras hunden ner i hålet. Amicias far säger till henne att snabbt ta sig tillbaka till hemmet och varna om något som är på väg.

Amicias tillvaro slås snabbt i spillror efter hon har tagit sig tillbaka, då de blir invaderade av inkvisitionen som av någon anledning är ute efter hennes lillebror Hugo. Tillsammans så får de båda syskonen smyga sig förbi alla de vakter som mördar och förstör allt i sin omgivning i jakten på Hugo. När de springer därifrån så skakar marken, hål bryts upp och massa mörka råttor med glödande ögon väller upp och äter upp allt och alla som är i deras väg.

Som ni hör så är det en ganska chockerande upplevelse, att gå från en lords dotter till att vara själv och samtidigt försöka trösta och skydda sin lillebror, som hon knappt har träffat på grund av att han alltid har varit sjuk och gömd på sitt rum av deras moder Beatrice de Rune. Tillsammans så ger de sig av för att försöka finna svaren på varför inkvisitionen är ute efter Hugo och hur hon kan rädda honom från sjukdomen som bara blir värre ju längre de kommer. Varifrån kommer alla dessa råttor och hur kan de stoppa dem från att ta död på allt som finns? Detta är i grova drag spelets story.

A Plague Tale: Innocence är i mångt och mycket ett stealthspel där du ska smyga, gömma dig och lista ut hur du ska utnyttja omgivningen på bästa möjliga sätt för att kunna ta dig vidare. Till sin hjälp har Amicia sin slunga som hon är van vid att använda. Denna kan användas till att kasta sten på objekt som lockar till sig vakter, skjuta dem i ansiktet eller använda alkemi och starta eller släcka eldar.

Du kan smyga tyst mellan saker så att vakterna inte ser dig, använda slungan för att locka bort dem eller som sista utväg använda den för att stoppa dem för gott. När man stöter på horderna av råttor så måste man använda ljus för sin överlevnad. Då råttorna är extremt ljuskänsliga så kan du tända eldar (dock bara på förvalda ställen), använda lanternor och vrida så att ljuset bildar en stig och på så sätt ta dig vidare.

Du kan uppgradera slungan, din väska, alkemin och mycket annat för att lättare kunna överkomma de utmaningar som väntar. Du uppgraderar genom att hitta saker utspridda över de olika kapitlen, så det gäller att ha ett gott öga och leta efter dessa godbitar så du kan leka runt lite med vad du vill satsa på. Du måste hitta en arbetsbänk för att kunna uppgradera (eller uppgradera dina verktyg så kan du göra det på språng).

Under spelets gång så möter Amicia och Hugo nya vänner som hjälper dem att ta sig vidare till säkerhet (för stunden) och man får på några uppdrag ta med sig någon. De klarar sig vanligtvis helt okej själva, men ibland så måste man ge kommandon för att göra något.

Spelet är visuellt underbart; världen som målas upp framför oss, från dess grönskande skog och hem, till de förfallna städerna och de mörka grottorna. Spelet har en fantastisk estetik som verkligen förmedlar känslan som spelutvecklarna ville förmedla. Samma sak när det kommer till musiken i spelet som är så stämningsfull och underbar att lyssna på. Den väver det visuella och ljudet samman till en suverän mix. Det ambienta ljudet fungerar suveränt och ger den där lilla extra biten som musik och bild behöver.

Nu låter det som allt är fina fisken och årets bästa spel, men nej, det är inte så. Spelet är ganska rakt på sak vart man ska, men ibland kan man bara hålla på och snurra runt och dö gång på gång utan att veta vart man ska. Ibland så är det ”trial and error”-metoden man får köra på, dock så är det snabba laddningstider så det är inget problem. Slungan är perfekt när det kommer till att locka bort fiender eller använda alkemivapen, men själva stridandet är lite klumpigt och missar man så kommer fienderna för nära och dödar en i ett slag. Du använder samma saker för att uppgradera som du gör till alkemi och då blir det lätt att man kommer till ”behöver det här för att överleva just nu eller spara för att uppgradera något senare”. Jag önskar att de vore två separata ting.

A Plague Tale: Innocence är ett suveränt bra och gripande spel om de båda syskonen Amicia och Hugos flykt från inkvisitionen, råttorna och jakten på ett botemedel. Jag har haft riktigt kul medan jag spelade igenom det, även om jag dog en massa så gjorde det inte så mycket. Spelet levererar en bra story, utmanande gameplay och suverän musik som gör att det är en fröjd att spela.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

A Plague Tale: Innocence. Lägsta pris 448 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-05-20 

Recensionsex tillhandahållet av  Panvision/MI5.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar