Innehållsförteckning
Headset är nog den pryl jag använder mest under dagarna, då jag går från datorn till någon av konsolerna och tillbaka till datorn igen för att hänga på Discord. Att då testa på något nytt headset gör att jag kan se vad det är som jag uppskattar mest med dem. Frågan är vad jag gillar mest med detta headset?
Inledning
HyperX är ett märke jag har testat inom flera kategorier från mikrofoner, handkontroller, webbkameror till headset. HyperX-produkter varierar i kvalitet, men har ofta uppskattade egenskaper. Vad som jag har börjat uppskatta mer och mer är multiplattformsstödet som börjar finnas på fler och fler headset. Att enkelt bara kunna byta från min dator till mitt Playstation 5 genom att flytta en dongel är smidigt. Eller varför inte lyssna podd på mobilen och kliva ut på en promenad med samma headset – valmöjligheterna var du kan använda det till är många här som du ser.
Känsla, komfort och design
När vi öppnar förpackningen finner vi en förvaringsask, något som ofta följer med dyrare headset. Det här är kanske inte det dyraste headsetet, men det är ändå uppskattat att det ingår. Inuti finner vi headsetet, 2.4GHz USB-C dongeln, laddningskabel, 3.5 mm kabel och en förlängningsadapter. Något som ej följde med var en avtagbar mikrofon, då den redan är inbyggd i headsetet och det är inte en sådan som går att dra ut ur headsetet – det finns bara intaget för ljud som syns på den vänstra öronkåpans framsida (se bild längre ned).
Till skillnad från föregångaren Cloud Mix är här en nyare och mer rundad version. Headsetet kommer även utan det klassiska röd/vita färgschemat förknippat med HyperX, men det hade ej föregångaren heller. Jag hade faktiskt uppskattat om det fanns något rött på hörlurarna, om så bara att sömmarna var röda. Utsidan av kåporna har fått den mest tydliga förändring med en mer rundad yta där loggan syns, till skillnad från vanliga HyperX kåpor som är stora och ovala. Öronkåporna har också blivit mindre, men jag får fortfarande plats med öronen utan problem.
Ytterdelen av kåporna är avtagbar, vilket öppnar för potentiella framtida utbytbara designer. Under den vänstra kåpans topp kan du för övrigt även förvara dongeln, bra sätt att alltid veta vart den är. Öronkuddarna är även de förbättrade och har en bättre passform och höjd på sig som innesluter ditt öra och håller med sitt fejkläder ute en del av ljudet runtomkring dig.
Med sin nya mindre modell som bara kommer i ett helsvart utförande måste jag säga att det är en väldigt diskret design de har gått med. Det sticker inte ut alls – ingen RGB, inga iögonfallande färger eller märkliga designelement. Jag uppskattar verkligen den diskreta designen. Headsetet är här av en anledning – att låta mig lyssna på saker. På kåpornas utsida finns som sagt HX loggan, samt att på ovansidan av huvudbandet finns HYPERX embossed.
Som jag skrev tidigare har vi ordentliga öronkuddar som innesluter örat och jag finner att mängden stoppning är lagom för att de lurarna ska ligga mjukt runt örat mot huvudet. Den mängd stoppning som finns för att det lätta (ca. 270g) headsetet ska ligga väl mot toppen av mitt huvud. Det är en mjuk stoppning och gav mig ej någon huvudvärk i det långa loppet eller irritation då det ej skapar ett stort tryck som pressas mot huvudet.
Om vi ser på de knappar som vi kommer använda på headsetets kåpor är det fyra stycken allt som allt – två på höger och två på vänster kåpa. På den vänstra kåpan finner vi av/på knappen överst, under den finner vi knappen för att stänga av eller på ljudet för headsetets mikrofon. Under dessa knappar finner vi även uttagen för att plugga in 3.5 mm- och laddningskabeln.
På den högra kåpans baksida finner vi överst en multifunktionsknapp – byta låt, pausa, svara på samtal. Du kan ändra vad multifunktionsknapp gör i programvaran -om än så begränsat val. Under den knappen finner vi ANC-knappen där du kan byta mellan ANC (Active Noise Cancelling) och Transparency (du hör igenom tydligare vad som händer runt dig). Sist på den högra kåpas baksida finner vi under båda knapparna volymreglage, det kommer rulla i all oändlighet utan slut om du bara snurrar på det – det kommer höras en signal i hörlurarna när du har nått max eller minimum ljud i dem.
Medföljande var det en förlängningsadapter, med denna kan du plugga in dongeln om du har uttag som sitter på baksidan och chansen finns att signalen till hörlurarna kan bli blockerade. Detta är nästan exakt samma som finns med till HyperX Cloud MIX Buds. Smidigt och gör att du även kan använda headsetet även om plattformen du har dem kopplade till sitter dåligt till. Plugga bara in dongeln i förlängningsadaptern, koppla USB sladden till den och plattformen i fråga – du kan nu använda headsetet utan oro för dålig signal.
Ljud, mikrofon & gränssnitt
Utöver att ett headset ska vara skönt att ha på huvudet måste det också ljuda väl för att vara något att kolla in. På den punkten är jag väldigt nöjd med vad vi hör rent generellt. Basen är balanserad och bidrar med fyllighet utan att överväldiga mellanregister och diskant. Jag skulle också kunna säga att ljudbilden för mellanregistret och diskanter är som bäst okej, det kan vara lite tråkigt att säga att något är helt okej, men det är precis vad det är oberoende om jag lyssnade på A Cappella, hårdrock eller klassisk musik. Det är ett fullt duglig ljudbild och inget mer än så. Vanligtvis med en ljudbild som är okej kan du alltid få ut lite mer om du fixar lite med programvarans EQ, men det finns ett problem där som vi kommer till om en stund.
I spel ser det likadant ut, det finns dock en EQ för spel, men det kommer vi som sagt till senare.
Ser vi istället till den inbyggda mikrofonen är det inte heller den bästa jag har varit med om. Men det är absolut inte den sämsta mikrofonen heller, det finns utdragbara/borttagningsbara som har varit betydligt sämre. Du kommer höras tillräckligt väl och klart (med en hint av burkighet) för att kunna föra samtal om det så är när du ringer eller sitter i Discord med vänner. På det stora hela är det nästan precis vad du kan förvänta dig när det kommer till headsets mikrofoner. En fördel här är att jag aldrig behöver leta efter mikrofonen, vilket jag ofta måste göra med mina HyperX Cloud Alpha Wireless när jag plockar bort den mellan samtal.
Men nu har vi hoppat runt programvaran en massa och hintat lite om hur den kommer vara och jag kan säga om ni gissade att den är en besvikelse – ni har gissat rätt.
Programvaran NGENUITY är på både PC och mobil exakt likadan, inga skillnader där. Varför är för att headsetet har väldigt lite saker som du kan ändra på helt enkelt.
Du kan byta mellan fem stycken förgjorda EQ-profiler: Music, Bass, Gaming, Voice och Chill. Det finns inte en neutral EQ-profil vilket jag saknar, då det blir svårt att avgöra hur grundljudet på hörlurarna låter utan en profil igång. Du kan inte skapa någon ny profil eller gå in och ändra på dem som finns – det som finns är det du får och jag ska vara ärlig att säga att det är väldigt lite som skiljer dem åt. Röst hörs antingen tydligare, mindre eller mer bas och det är allt som du har att gå på.
På mobilen kan du ändra vad multifunktionsknappen gör, pausa, svar eller annat på ett, två eller tre klickande på knappen.
Du kan även här välja att ha igång NC (Noise Control): ANC och Transparency eller växla mellan dem. Jag gillar att ANC och öronkuddarna plockar bort en massa ljud från min omgivning när jag vill ha lugn och ro. Lika mycket uppskattar jag att Transparency låter mig höra omgivningen medan jag lyssnar på podcast och kan bättre hör om någon skulle tuta på mig i trafiken. Men vad som märktes ganska tydligt att när det blåst lite plockades ljudet av vinden upp ganska tydligt på hörlurarna – det visslade och väsnas. Visst det är inget som kommer störa om du bara tänker använda dem hemma inomhus, men då de är för mobila plattformen kan det vara bra att veta.
Bara för att förtydliga har du alltså tre lägen att välja på; ANC, Transparency och NC, vid NC kan du ej växla mellan de två lägena och får bara en neutral ljudbild utifrån.
På det stora är programvaran en stor besvikelse och saknar många funktioner som jag anser ska finnas där. Överlagt kan du skippa att använda programvaran, om du inte vill testa runt med de fem olika EQ-profilerna och se om någon passar dig bättre.
En till sak som jag märkte av är hur tydligt headsetets konstruktion plockar upp vibrationer eller stötar. När jag satt på bussen och den studsade till på ett övergångsställe kunde jag tydligt höra och märka av vibrationen i headsetet. Det är ej högtalarna då de fortsatte spela upp det jag lyssnade på utan avbrott. Samma sak om jag hoppade till eller tog ett kraftigt steg märktes det av.
Kollar vi in batteritiden är den mer imponerande, ja då beroende på hur du använder headsetet – låt mig förklara.
På pappret står det att headsetet kommer med 110 timmars användande innan du behöver ladda dem. Du får olika många timmars användning beroende på hur du har dem kopplade och vad du har igång:
-
Dongel: 52 timmar (ANC), 53 timmar (Transparens), 72 timmar (NC av).
-
Blåtand: 70 timmar (ANC), 84 timmar (Transparens), 110 timmar (NC av).
För att få ut maximal tid på headsetet behöver du använda Blåtand och ha NC avstängd. Men om vi tittar på dem timmar med allt igångslaget får vi fortfarande över 50+ timmars användning vilket inte är illa alls. För vem sitter hemma med ANC igångslaget.
En sak till jag märkte – precis som med Fifine X3 fick jag en tryckande känsla över öronen efter en tids användning och var tvungen att stänga av innan det blev obehagligt och jag fick huvudvärk. Det är bara några få headset som ger mig denna upplevelse och som jag har skrivit förr att det kan bara vara något som bara händer mig, men värt att upplysa att du som läser får veta om det.
Ser vi till vilka plattformar du kan använda headsetet är det PC, PS5, PS4, Switch, Steam Deck och den mobila plattformen. Men om du använder 3.5 mm kabeln kan du även använda det till alla plattformar och då även Xbox via ljuduttaget i handkontrollen. Jag tycker väldigt mycket om att vi som användare får många möjligheter till hur vi vill koppla headsetet om det är via blåtand 5.3, dongel eller 3.5 mm kabel – vi har möjligheten och det är det som räknas här. Jag hade önskat att Xbox hade fungerat genom att använda dongeln, men de är som de är och så kommer det tyvärr bara vara.
Mina sista tankar…
För ett headset som kostar ca. 2 200 kronor finner jag att det har väldigt många goda sidor som komfort, multiplattformsstöd och helt okej ljudbild. Men tyvärr kommer det med en programvara som inte ger dig som användare mycket att jobba med eller konstruktion som plockade upp vibrationer eller gav mig den tryckande känslan vid användande av dess ANC. Det finns mycket som kan locka eller avskräcka potentiella köpare. Personligen kommer jag i alla fall ge dem en rekommendation, då jag finner att det positiva överväger det lite negativa och ger mig som användare en god upplevelse som jag har haft med dem.
För att svara på frågan vad som jag uppskattade mest med detta headset måste jag nog svara; komforten och multiplattformsstödet.
- Formfaktor: Över örat (cirkumauralt), stängd rygg
- Frekvenssvar: 20Hz – 20kHz
- Kompatibilitet: PC, PS5, PS4, Switch, Steam Deck, Mobile
- Känslighet: 97±3dBSPL vid 1kHz (1mW)
- THD: ≦2 %
- Ramtyp: Rostfritt stål, aluminium (gafflar)
- Öronkuddar: Memory foam och konstläder
- Element: MEMS
- Polärt mönster: rundstrålande
- Känslighet: -13,4dBFS vid 1kHz
- USB-specifikation: USB 2.0
- Bitdjup: 16-bitars
- Ljudkontroller: Volym, multifunktionsknapp, mikrofonavstängning/sidoton, bruskontrollläge
- Batteritid: Dongel: 52 timmar (ANC), 53 timmar (Transparens), 72 timmar (NC av); Bluetooth: 70 timmar (ANC), 84 timmar (Transparens), 110 timmar (NC av)
- Laddningstid: 3 timmar
- Bluetooth-version: 5.3
- Trådlös räckvidd: Upp till 20m
- Bluetooth-codecs som stöds: SBC, MPEG-2 AAC-LC, LE Audio
- Bluetooth-profiler som stöds: A2DP, AVCTP, AVDTP, AVRCP, RFCOMM, GAVDP, HFP, SPP, IOP, DID, HID, HSP, PBAP
- Vikt: Headset: 0,59 lb; USB-dongel med låg latens: 0,005 lb; Förlängningsadapter: 0,01 lb
- Kabellängd (imperial) och typ: 5,90 fot | USB-C till USB-A-kabel; 1,2 m löstagbar 3,5 mm TRS ljudkabel.
- Ljudkontroller: Volym, multifunktionsknapp, mikrofonavstängning/sidoton, bruskontrollläge
- Bitdjup: 16-bitars
- Kabeltyp: USB-C till USB-A-kabel; 1,2 m löstagbar 3,5 mm TRS ljudkabel.
- Element: MEMS
- Frekvenssvar (hörlurar): 20Hz – 20kHz
- Polärt mönster: rundstrålande
- Samplingshastigheter: 48kHz
- Känslighet (hörlurar): 97±3dBSPL vid 1kHz (1mW)
- Känslighet (mikrofon): -13,4dBFS vid 1kHz
- Total harmonisk distorsion: ≦2 %
-
- Kompatibilitet: PC, PS5, PS4, Switch, Steam Deck, Mobile
Recensionsex tillhandahållet av HyperX.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
HyperX Cloud MIX 2. Lägsta pris 2 199 kronor enligt HyperX 2025-03-20.