Innehållsförteckning
När det kommer till pragmatiska samt tysta chassin har alltid Define serien utmärkt sig. Men hur blir det då om man komprimerar dess storlek, samtidigt som man skryter om goda utrymmesmöjligheter? Det ska vi ta reda på mer grundligt när nu det lilla mini-ITX chassit Define 7 Nano hamnat under luppen!
Design & Formfaktor
Där Torrent serien (Torrent Nano, Torrent Compact, Torrent) skjutit in en frisk våg av nytänk rent designmässigt, fortsätter Define 7 Nano hålla på seriens utseende på ett nära nog trotsigt traditionellt manér. Men bara för att det upplevs att ha ett på gränsen till ett obstinat beteende vad gäller sin design, finns det en pragmatik bakom det som ändå känns rimlig. Med sin borstade aluminumprägel, ljudisolerade sidokåpor och generöst tilldelad mängd frontportar är detta ett chassi för användare som vill ha det både litet, tyst och praktiskt. Chassit kommer för övrigt i två utföranden; ett helt slutet sådant, med ljudisolerade kåpor på både vänster och höger. Samt ett där vänstersidan är i tempererat glas. Gemensamt för båda är att ljudbilden dras ner avsevärt, vilket uppskattas då det ändå är en stapel för just denna serie.
Till skillnad från Torrent Nano, bjuder denna på två fläktar från start ( en 140 mm fläkt i fronten, en 120 mm fläkt i bakre delen) som båda ger dels ett förvånansvärt tyst luftflöde, men framförallt genomtänkt sådant genom det lilla mini-ITX chassit. Den främre fläkten är placerad nedtill i fronten (kan givetvis justeras) och förser systemet riktigt adekvat med lufttillförsel – först över grafikkort, sedan processor och sedan mot bakre delen, där den 120 mm stora fläkten slussar ut dess varmluft. För ett såpass litet chassi är detta tacksamt, då den trånga designen uppenbarligen skapar mer värme än ett större sådant. En intressant detalj är att chassit har fått en luftkanal vid dess främre fläkt, vilket kommer leda luft uppåt, och inte in mot exempelvis datorns nätaggregat. En detalj som må verka liten, men som visar på hur mycket omtanke chassit ändå fått från Fractal Design.
Det bör givetvis sägas att mycket hänger på din dators komponenter (sett till hur tajt dessa sitter) gällande hur varmt det faktiskt blir i chassit, men att tack vare en genomtänkt konstruktion finns det ändå gott om sätt att leda ut överdriven mängd varmluft. Chassit kommer till och med med en alternativ toppplatta, som kan byta ut den standardplatta som är helt stängd – vilket är helt perforerad. Vad allt detta egentligen innebär är att trots sin mindre storlek, lyckas Define 7 Nano ändå ge dig som entusiast gott om utrymme att leda bort värme, och klocka upp din processor om du så skulle vilja.
Intel i5 11600K
16 GB RAM
Nvidia RTX 3060 12 GB
Support & installation
Trots storleken bjuder Define 7 Nano på en konstruktion som inte kräver verktyg för att öppna. Dess sidokåpor har seriens excellenta knappfunktion, som ärligt talat alla bör anamma på chassimarknaden. Under höger sidokåpa finns gott om utrymme, med integrerade kardborreband från start och kanaler att placera kablage i. Förvisso hade jag här velat se mer utveckling, särskilt jäms med kanterna – så att kabeldragning underlättats ännu mer. Det är bra idag, men det kan börja bli bra att blicka mot konkurrenter lite – ex. NZXT.
Vad däremot är oerhört uppskattat är hur många USB portar som kommit med i detta chassi. Med fem USB portar – varav en av dessa är en TYP-C port (x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0 ), är detta generöst i dagens mått mätt. Extra mycket om man tänker på att de lika gärna kunde ha snålat med tanke på hur nätt designen är.
Tro det eller ej, men chassit är verkligen lika lätt som en av sina större bröder i samma serie – och trots att det givetvis kan bli lite mer pillrigt sett till kontakter på moderkort efter du börjat installera komponenter, är det ändå likvärdigt med processen hos ett ordinarie ATX chassi. Att chassit kommer med dammfilter, SSD och PSU fästen, ljuddämpat stål och en hållbar konstruktion är sköna attribut, som gör att ingen användare egentligen kommer vara annat än nöjd med chassit.
Några sista detaljer är att chassit stödjer ordinarie ATX nätaggregat (max 165 mm längd), och grafikkort på 306 mm med den främre fläkten kvar. Om man tar bort fläkten i fråga, kan du istället ha 331 mm långa grafikkort. Dessa två aspekter är godkända – även om jag gärna fått än mer utrymme för grafikkort, gärna minst 20 mm till. Men än en gång det duger egentligen utmärkt.
Ett chassi för vem som helst?
Det standardiserade svaret brukar vara nej på grund av sin mindre storlek. Men i detta fall skulle jag säga att med Fractals goda ingenjörskap är Define 7 Nano en fröjd att arbeta i. Vad som ironiskt nog är det som drar ner mest, är dess numera ikoniska utseende. När Fractal själva visat att de kunnat gå vidare med Torrent serien, är det synd att de inte vågar utmana sin egen bild av hur Define serien ska se ut. Förvisso är det sant att Defint 7 Nano tillhör den sjunde generationen och därmed helst sammanfaller i utseende… men att inte våga ändra något känns både lite tråkigt och lamt. Det är givetvis inget som på några sätt hindrar dess kvaliteter, men är ändå något som bör påpekas idag, när vi ändå vill ha det där lilla extra i våra chassin. Det kan även vara lite av en vagel i ögat hos användare som förväntar sig mer för ett chassi – som trots den mindre storleken – som ändå kostar runt 1 500 kronor. Ja, det är än en gång riktigt goda egenskaper, men ändå något som separerar agnarna från vetet än mer.
-
3,5″/2,5″ enhetsfästen: 1 (ingår)
-
2,5″ drivfästen: 3 (2 ingår)
-
Expansionsplatser: 2
-
Front gränssnitt: 1x USB 3.1 Gen 2 Type-C, 2x USB 3.0, 2x USB 2.0, Audio
-
Totalt fläktfästen: 6x 120 mm eller 3x 140 mm (översta 140 mm fläktfäste kräver 15 mm smala fläktar)
-
Främre fläkt: 2x 120/140 mm (1x Dynamic X2 GP-14 ingår)
-
Toppfläkt: 2x 120 eller 1x 140 slim fläkt (max 15 mm)
-
Bakre fläkt: 1x 120 mm (1x Dynamic X2 GP-12 ingår)
-
Nedre fläkt: 1x 120 mm (kräver borttagning av hårddiskfack)
-
Dammfilter: Top, Front, Bottom och PSU
-
Kabeldragningsutrymme: 15-25 mm
-
Kabelföringsgenomföringar: Ja
-
Fasta buntband: Ja
-
Verktygslös push-to-lock: Båda sidopanelerna
-
Fångade tumskruvar: SSD och PSU fästen
-
Vänster sidopanel: Industriell ljuddämpad stål (solid) eller tonat glaspanel (TG)
-
Höger sidopanel: Industriellt ljuddämpat stål
Kompatibilitet
-
Moderkortskompatibilitet: Mini ITX / Mini-DTX
-
Typ av strömförsörjning: ATX
-
Främre kylare: 120/240, 140/280 mm (316 mm max höjd, 146 mm max bredd, 280 mm rekommenderas i ”push”-konfiguration för enklare passform)
-
Toppradiator: N/A
-
Bakre kylare: 120 mm
-
Nedre radiator: N/A
-
PSU max längd: 165 mm rekommenderas (200 mm utan HDD-bricka och modulär luftkanal)
-
GPU max längd: 331 mm, 306 mm med främre fläkt
-
GPU max tjocklek: 57 mm / 2,8 spår
-
CPU kylare max höjd: 167 mm
Mått
-
Höljes mått (LxBxH): 399 x 205 x 361 mm
-
Boettmått utan fötter/utsprång/skruvar: 390 x 205 x 345 mm
Recensionsex tillhandahållet av Fractal Design. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Lägsta pris enligt Prisjakt (2022-08-24) är 1 479 kr.