Gaming, Teams-möten eller allmänt snack i Discord är tre användningsområden där Elgatos Facecam ska fungera utmärkt – även om det är när man streamar (enligt tillverkaren) som den ska stå ut som mest. Vi startar därför Streamlabs OBS och gör oss redo för mången spelstund! Här ska testas webbkamera!
När det kommer till webbkameror är merparten dugliga, men aldrig riktigt perfekta. Vill du ha den där flexibiliteten sett till inställningar och framförallt bildkvalitet, är det snarare systemkameror som bör tittas på. Men alla har inte de pengarna – eller det behovet, och det är där som Elgato nu kommit med sin Facecam. En 1080p kamera som klarar 60 fps, dedikerad programvara, okomprimerad YUY-video och 82° av synfält.
Den någorlunda stora kameran kommer med en justerbar fot, som lätt sätts fast bakom din skärm. Med lutning och rotation kan du anpassa kameran som du vill, och kommer säkerligen sättas fast på de flesta skärmar. Den kommer dessutom med 1/4-tumsgänga skulle du vilja placera den på exempelvis ett stativ eller boom arm. Dessa delar sammanstrålar i en kamera som lätt kan justeras på just sättet du vill.
Det unika kan ses under ett förstoringsglas…
Dess okomprimerade signal är en styrka som kommer serva de streamers där ute som vill ändra antingen i efterhand sin ”feed”, och framförallt vill undvika artefakter i bildkvaliteten. Förvisso plockar okomprimerad video upp allt, och gör att detaljrikedomen är hög – men å andra sidan krävs USB 3.0 för att på riktigt kunna använda kameran utifrån dess fulla potential. Sen att det mänskliga ögat i mångt och mycket inte ser dessa skillnader, särskilt om du streamar, och exempelvis drar ner storleken för din video, gör att det faller till viss del. Dock är det något som ju mer du använder det, kommer gynna dig, särskilt om du är en ’content-creator’ på Twitch eller Youtube.
Vad som däremot inte behövs läggas under luppen för att upptäckas är det eminenta verktyget för att påverka din kameras bild; Camera Hub från Elgato. Här kan du justera mängder med egenskaper för kameran; kontrast, mättnad, skärpa, exponering, ISO och så vidare. Detta är verkligen ett av de mest välkomna inslagen i Facecam – då märkligt nog få andra webbkameror kommer med en sådan. Än mindre en specifikt gjord för kameran. Den är utsökt intuitiv och tillräckligt djup för att täcka de flesta användares behov, och framförallt lägga en ny nivå för hur programvara till webbkameror ska se ut. Nu är det förvisso till viss del avsaknaden av programvara hos konkurrenter som gör att den också står ut – men nog tusan står den på egna ben ändå.
Kamerans bildkvalitet i sig är givetvis viktig att stanna upp vid. Den uppvisar ett något mättat färgdjup, som trots det upplevs väldigt naturtroget. Detta parat med de tydligt följsamma 60 fps:en gör att den står ut mot konkurrenter. Visst, det bör sägas att jag rekommenderar att man ställer in kameran manuellt, för även om dess automatiska lägen är bra, ger manuell slutarhastighet och ISO dig möjligheten att verkligen få ditt hem att se ut på samma sätt som i verkligheten. Givetvis handlar det lite om hur du placerar kameran, och om det finns ljuskällor som går in i optiken – men överlag är det en väldigt krisp bildkvalitet, även om den innehåller mått av raster (det vill säga: ett svagt flimmer) i bilden. Man kan dock ställa in skärpan och till och med starta ett brusreduktionsläge, men det senare bör undvikas då det smetar ut bilden alldeles för mycket. Med andra ord… nöj er med att dra ner enbart skärpan manuellt.
För den ambitiöse…
Det som blir Facecams största hinder är dess pris. Med en prislapp på runt 2 100 kronor kan man lugnt säga att plånboken kommer kippa efter andan lite. Särskilt när man tar i beaktning att dess främsta konkurrenter ( ex. Logitech StreamCam eller rentav Brio 4K Stream) är billigare. Nu är detta någorlunda acceptabelt då dess okomprimerade signal mycket riktigt ger mer kvalitet för pengarna, och dessutom har du en bra och naturlig bild från start också. Lägg därtill en väloljad programvara som ger dig som användare möjligheten att justera direkt, gör att jag förbiser priset än mer. Men det ska dock sägas att du kommer klara dig på någon av de mindre kamerorna om du bara är ute efter att ses online på Discord. Det är för mer ambitiösa streamers denna kamera riktar sig, och då får man helt enkelt lägga ut mer pengar… men så kan det med rätta också alienera potentiella köpare. Vet bara att du får en rejält bra webbkamera… som kommer duga länge och väl!
1080p60, 1080p30, 720p60, 720p30, 540p60, 540p30
Elgato Prime Lens (helglas)
30–120 cm
f/2.4
24 mm (*motsvarande brännvidd för 35mm kamera)
82° (diagonalt)
Sony® STARVIS™CMOS
USB 3.0 (eller senare), typ C
B 80 x H 48 x D 58 mm (utan ställ)
103 g (utan linsskydd och fäste)
Facecam, Linsskydd, Montera med 1/4-tumsgänga, Avkopplingsbar USB-C-kabel
Recensionsex tillhandahållet av Elgato. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner