Xtrfy M1

av Fredrik Olsson

Med M1 så har Xtrfy tagit fram en budgetmus med enligt dem bra byggkvalitet, CPI och form. Men är de sjuhundra kronorna som musen kostar legitim kostnad eller bör man känna sig lurad? Vi spelar, arbetar och testar oss fram för att komma fram till ett beslut.

Xtrfy har en distinkt känsla över sin e-sportsmus M1. Den väger lite (bara 95 gram), har gummibeklädda sidor och en överlag väldigt minimalistisk design. Med enbart fem knappar och en gul belysning över NiP musen så är det tydligt att tillverkarna gått efter just enkelhet. Belysningen kan faktiskt ändras trots att det inte finns någon mjukvara; du håller bara ner CPI knappen en stund så ändras styrkan. Du kan dock inte ändra färger eller något sånt.

På grund av sin låga vikt, samt väldigt bra gliders, så flyger musen bra över de flesta underlag, och dess Pixart 3310 optical gaming sensor läser snabbt och effektivt upp till 4000 CPI. Ja, tillverkarna har gått efter CPI istället för DPI, vilket betyder ”Counts per Inch”. Det är egentligen det rätta sättet att mäta hastighet då Dpi härstammar från skrivare. Men utan att gå för långt med denna förklaring, så är det mer eller mindre detsamma för gemene man.

Hur som helst, musen är väldigt responsiv och exakt i sina rörelser, men dess vikt kommer tillbaka hela tiden, då den helt enkelt är för lätt enligt min smak. Dessutom känns det som att tyngdpunkten tillsammans med den högerhänt-sett gjorda formen hela tiden får musen att hamna fel i min hand. Den glider hela tiden ur mitt grepp, vilket skapar en irritation. Och då detta ändå ska vara en mus gjord för tävling, så kan jag inte se att det finns liknande eller bättre alternativ för till och med denna låga kostnad. Själva huvudknapparna (vänster och höger) finns det egentligen inte så mycket att säga om, de känns härligt klickiga, men är inga bladvändare direkt. Likaså sidoknapparna…

När vi dessutom kollar på priset, så är det självklart viktigt att poängtera att jag jämför med e-sportsmöss i (enligt tillverkarna) samma kvalitet, och inte på rena budgetmöss i jämförelse. För visst finns det betydligt billigare möss för de som vill, men med tanke på vad de ämnar nå med denna mus, både sett till användarbas och kvalitet, så kan jag tycka att priset är billigt….

Som en e-sportsmus så är den utformad till att lätt kopplas ur, och kopplas in i valfri dator; då du har dina inställningar tillgängliga att välja på direkt på musen. Det finns nämligen på undersidan av musen två till knappar; en för att byta CPI (den visar de olika nivåerna i olika färger) och en knapp för att ändra polling-rate. På detta sätt så kan du utan problem få musen enligt dina egna preferenser oavsett vilken dator du kopplar det till.

Musens gummibeklädda scrollhjul känns dessutom riktigt bra, med tydliga men lätta steginstanser och bra motstånd. Lägg därtill en väl tilltagen tvinnad kabel på två meter och du får en bra mus att ta med på LAN, tävlingar med mera.


Specifikation

Sensor: Optical Pixart PMW 3310, Gummibeklädd coating, Glides: Teflon pads, Main switches: Omron, Side button switches: Kailh, LED illumination: Xtrfy yellow, adjustable brightness, CPI settings: 400/800/1600/3200/4000, Polling rate settings: 125/500/1000 Hz, Response time: 1 ms, IPS: 130, Max acceleration: 30 g, Kabel: 2 m, tvinnad, Anslutning: USB, Vikt: 95 g (utan kabel)

Xtrfy M1. Lägsta pris 699 kronor enligt Prisjakt.nu 2017-12-29

Recensionsexemplar tillhandahållen av Xtrfy

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar