Hem RecensionerSpelrecensionerPC One Piece World Seeker

One Piece World Seeker

av Lovisa Fischerström

Kanske var One Piece en av de första mangaböckerna du läste, eller så har du ingen koll på vem Monkey D. Luffy och hans piratkompisar är. Oavsett så kommer du inte bli besviken om du beställer hem One Piece World Seeker.

För nästan exakt 16 år sedan gavs den allra första delen av One Piece-sagan ut på svenska, och för min del var det en av de första mangaböcker jag läste i mina yngre tonår. I serien får vi bekanta oss med Luffy (eller Ruffy som han hette i den svenska översättningen), en pirat med ett stort hjärta som är galen i både skatter och mat. Genom åren har det kommit en del spel i serien men det är först nu som serien tar klivet in i ett riktigt open world-äventyr.

Du spelar som hjälten (eller anti-hjälten?) Luffy som tillsammans med sin besättning blivit tillfångatagna av flottan som styr på ön Prison Island. Ganska direkt släpps du av flottan men besättningen är på villovägar och du måste hitta dem för att få igång skeppet och lämna ön. Under dina upptäcktsfärder runt ön för att hämta hem dina kompisar framkommer det att ön har en massa problem och efter att du skaffat en ny bekantskap i Jeanne, som bor på ön, dras du med i diverse upptåg som dyker upp.

Fina miljöer i riktig anime-stil.

Spelet är ett actionäventyrsrollspel i open world-miljö med tredjepersonsvy och har de klassiska element som ska finnas där. Du samlar skillpoints för att utveckla Luffys förmågor, du kan göra huvuduppdrag och sidouppdrag och du kan helt enkelt springa runt hela Prison Island och leta skatter eller öva dina fightingskills. Det spelar ingen roll om du har läst/sett One Piece tidigare, det här är ett helt nytt äventyr och även om de ursprungliga karaktärerna från serien är med så lär du känna dem lite på nytt. Själv hade jag i stort sett glömt bort allt från serien (det var ju ändå 15 år sedan jag läste den), men uppskattade storyn, karaktärerna och utformningen av spelet oavsett. Även om du kanske kommer tycka att det är konstigt att Luffy har någon slags gummikropp.

Grafiken är anime-baserad och väldigt härlig, skillnaderna mellan gameplay och videos är inte särskilt stor utan de flyter lätt in i varandra, något jag uppskattar då det känns som att utvecklarna ansträngt sig för att göra ett snyggt spel som helhet, lite som Ni no Kuni. Spelet är även på japanska, med engelska undertexter såklart, vilket vidare spär på anime-känslan och ger i alla fall mig en extra boost. I konversationer är det inga röster förutom några enstaka japanska fraser som uttalas, men i videos är även tal med. Vanligtvis vill jag gärna höra konversationerna, men här behövs det inte då karaktärerna i sig visar mycket uttryck och de få japanska fraserna ger en tydlig känsla av konversationen.

Kontrollerna är enkla och smidiga, det är lätt att slåss och få Luffy att göra det du vill och när du bara springer runt i världen så finns det massa roliga funktioner att testa på för att ta dig fram snabbare eller för att komma åt ställen som först verkar omöjliga att nå. Ganska långt in i spelet så får du tips och nya funktioner att testa på och det är roligt att du hela tiden får utvecklas. Om du håller dig till huvudstoryn är spelet i lagom längd med många timmar av skoj, och ska du göra alla sidouppdrag så får du lägga på ett antal timmar av spelande, helt klart en bonus!

Storyn till en början är lite luddig men det gör bara att nyfikenheten tar överhanden och du undrar stundtals vad som ska komma härnäst. Du har hela tiden en tydlig överblick av vad som ska göras genom kartan och din uppdragsmeny, och du behöver aldrig irra omkring och undra över hur du ska ta dig vidare. I början får du välja vilken svårighetsgrad du ska spela på, om du vill fokusera på storyn eller på slagsmål, men du kan även under spelets gång ändra svårighetsgraden om du stöter på problem eller tycker att det flyter på lite väl enkelt.

Det enda som egentligen störde mig var utseendet och personligheterna på en del karaktärer. De kvinnliga karaktärerna har skrattretande kroppar och väldigt lite kläder på sig, vi snackar bröst större än huvud och minimalt med tyg. Ett genomgående problem för många manga- och animeserier. Också väldigt stereotypt japanskt med tuffa män (och stundtals snuskiga) och små väna kvinnor, men det är väl mer kritik till skaparna av själva One Piece-serien än spelet. Överlag ett roligt, mysigt och lättspelat äventyr med alla viktiga delar som krävs för ett bra helhetsbetyg!


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4-versionen.

One Piece World Seeker. Lägsta pris ca 500 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-03-14

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar