Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Mario Golf: Super Rush

Mario Golf: Super Rush

av Martin "Fyghar" Johansson

Finns det någon sport Mario inte sysslar med? Vi har sett honom köra racingbil, spela fotboll, delta i de olympiska spelen och även spela golf. För att inte tala om alla de livsfarliga festerna han bjuder in sin “vänner” till för att plåga dem. Nu har han satt upp ännu en golfturnering och frågan jag ställer mig är om det är en kul aktivitet för vänner eller ännu ett sätt att plåga dem på?


Även om jag inte vill spela golf i verkligheten, åtminstone inte i dagsläget, är det ändå det sportspel jag känner att jag gillar mest. Visst, jag gillar fightingspel och racingspel, men just golfspel får mig att slappna av på ett sätt andra spel inte lyckas med. Och ibland är det precis vad jag behöver. Mario Golf: Super Rush är inget undantag. När jag spelar för mig själv är det för det mesta med ett lugn i sinnet, men det beror helt på vilken bana det är jag spelar på. Det finns gimmicks på de flesta banor och ibland är de bara jobbiga och inte ens roliga. Det finns en bana där man spelar uppe i bergen med vindar som blåser. Helt okej upplägg, men min introduktion till den här banan var via spelets kampanjläge och var utformat på ett sätt som jag verkligen inte gillade.

I golf ska man, som du vet, på så få slag som möjligt få bollen att nå hålet längre ner på banan.  Min introduktion till den här bergsbanan var inte att spela som vanligt, utan istället skulle jag klara av ett visst antal hål med en viss mängd slag till godo. Låter fortfarande inte helt illa, men den lilla detaljen att när jag fick i bollen i ett hål påbörjades mitt nästa slag därifrån och jag var då tvungen att manövrera mig bland berg och vind för att lyckas. Detta var oerhört frustrerande för mig men jag kan absolut tänka mig att det finns spelare som tyckte att det här var en kul omväxling från den vanliga golfen.

När jag ändå är inne på spelets kampanj kan jag fortsätta prata om den lite snabbt. Jag märkte fort att den är för helt nya spelare när det gäller golfspel men kanske även för de som är helt nya för mediet TV-spel. Kampanjen är som en längre tutorial där man som spelare får lära sig nya grejer en bana i taget. Jag tycker att den är lite för seg och långsam för min smak, för att inte tala om alla gimmicks på banorna som är än värre i kampanjen. Visst, jag fattar att öknen är varm och att det är bra att hålla koll på kroppens vätskenivå, men jag har redan fullt upp med att lära mig banan och klara den utan extra stress! Fördelen med att spela kampanjen är att ens Mii kan bli en riktigt bra karaktär att spela med eftersom den levlar upp och man ökar olika stats.

Själv spelar jag hellre med de olika karaktärerna från Marios universum. Vi har klassikerna som Mario, Luigi, Peach och Toad bara för att nämna några. Men vi har några lite mer oväntade namn som Pauline, Chargin’ Chuck samt King Bob-omb. Plus att Toadette släpptes helt gratis tillsammans med en ny bana vilket ger mig förhoppningar om att det kan dyka upp ännu fler karaktärer. Tänk att golfa som Bullet Bill eller varför inte bara en Koopa?

Karaktärerna är bra på olika saker, några är starka och andra har bättre kontroll på bollen när de slår. Dessutom har alla karaktärer ett specialslag som kan användas när en mätare har fyllts. Det här specialslaget är i princip ett vapen eftersom det kan sabba för motståndarna om man använder det rätt. Ett specialslag skjuter bort alla bollar i närheten när den landar, ett annat täcker marken med is och ett tredje förvandlar bollarna i närheten till ägg. Att använda specialslagen kan både hjälpa och stjälpa alla spelarna så det gäller att använda dem vid rätt tillfälle, annars kanske man gör som jag och ger sin motståndare en hole-in-one istället för att sabba för dem.

Att spela spelet själv fungerar, men spelet är gjort för att spela tillsammans med vänner. Helst i en grupp på fyra spelare samtidigt då det kommer bli en lagom mängd kaos för alla inblandade. Eller så blir det en kul utmaning med fyra spelare och alla kan förstöra för varandra på olika sätt. Man kan spela vanlig golf, speed golf eller battle golf som alla har sina egna regler. Vanlig golf är vad jag pratade om tidigare, speed golf är samma grej fast nu går det på tid istället.

Battle golf är å andra sidan sin helt egna grej. Visst, man ska fortfarande slå en boll i ett hål, men man kämpar med de andra spelarna om att få i sin boll för när en boll åker i försvinner hålet. Då måste man snabbt som attan leta rätt på ett nytt hål och hoppas att man hinner dit först. Den som först får i sin boll i tre hål vinner matchen. Av de här tre tycker jag att vanlig golf samt speed golf är de roligaste att spela. Battle golf är kul en match eller två men det blir snabbt alldeles för kaotiskt för min smak.

Att titta och lyssna på spelet är en mysig upplevelse. Jag har fortfarande inte tröttnat på musiken som spelas i menyer eller i matcher utan sitter och nynnar med ibland. Grafiken ser bra ut men är inget exceptionellt. Jag tycker att det ser ut som ett Switch-spel men de hade kunnat göra mer med karaktärsmodellerna. Donkey Kong ser ut som en plastig leksak.

Kontrollerna fungerar riktigt bra när man väl lär sig hur de fungerar. Det är inte alltid helt enkelt, även om man spelar kampanjen. Det tog mig betydligt längre tid än vad jag är villig att erkänna innan jag faktiskt listade ut hur man får till en top spin eller en back spin på bollen. Men om man har lärt sig hur kontrollen fungerar i spelet finns det inte mycket för mig att klaga på. Ofta är det jag som klantar mig på olika sätt men det är aldrig kontrollen som är dålig.

Jag tycker om Mario Golf: Super Rush. Det är långt ifrån ett perfekt spel men det är ett bra spel att plocka fram till en spelkväll med kompisarna. Det fungerar även bra att bara spela själv för att bli bättre på de olika banorna om man vill få sig en rejäl fördel. Jag känner att jag med gott samvete kan rekommendera det här spelet.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.

Mario Golf: Super Rush. Lägsta pris 498 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-08-17.

Recensionsex tillhandahållet av recensent.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar