Hem RecensionerTillbehörsrecensioner Logitech C925e Business Webcam

Logitech C925e Business Webcam

av Emil Levin

Vi på Nördliv sitter ofta i många, och långa, digitala möten, dessa sker ofta över Discord. Våran huvudpodd spelas dessutom in i videoformat för våra kära Patrons. I lägen som dessa, och i ett par av de intervjuer Cultpodden gjort, är det skönt att ha en gedigen kamera. Särskilt när man ibland behöver/vill visa upp saker framför kameran och inte bara vill visa upp en mörk, pixlig röra som ingen kan urskilja vad det egentligen är.


Låt mig presentera C925e Business Webcam – en webkamera som, utan tvekan, är till för den som behöver vara flitig med videokonferenser, särskilt i dessa tider. Att ha tillgång till en kamera som kan spela in/streama i 1080p (eller 720p, om så önskas) i 30 fps i sitt eget hem gör att möten på distans snart känns som vilket möte som helst i person. Det är inget jag bara säger, och självklart finns det andra element som spelar roll också, men jag är verkligen imponerad av hur väl de samtal jag har flyter på så gott som problemfritt, jämfört med tidigare kameror.

Till vänster på fronten sitter en liten lysdiod som lyser grönt när kameran är aktiverad. Det inbyggda linsskyddet är en fin detalj.

Hög och skarp kontrast levererar en nästintill utmärkt bild i de flesta ljusförhållanden. Vi testade dagsljus, skärmljus, vanlig belysning i rummet – inga problem, detta med hjälp av Rightlight 2-teknik som levererar en otrolig klarhet. Självklart beror stora delar av bildkvaliteten på just vilken typ av ljus man använder sig av, men i brist på en bättre ljusuppsättning så funkar egentligen vilken typ av ljus som helst. Se bara till att lysa upp ditt vackra anlete så kommer din samtalspartner kunna se dig utan problem, utan pixlar, störande ghosting eller konstiga artefakter i bilden.

Dessutom är C925e utrustad med en otroligt följsam autofokus som utan problem följde mig, oavsett ljus eller hur mycket jag rörde mig. En gång dröjde den en halv sekund när jag hastigt slängde mig fram och tillbaka mot kameran, detta endast för att se om och när den skulle reagera. Så om ni inte planerar att föra samtal medan ni gungar ute på en lekplats så kommer detta inte heller vara ett problem för er.

Är det så att du har bra hörlurar men ingen mikrofon så kommer faktiskt C9525e med en acceptabel mikrofon inbyggd, även på visst avstånd. Självklart kan den inte mäta sig med dedikerade mikrofoner. Den är till exempel ingen jag skulle använda för att spela in en voice over eller en podcast med. Är det dock så att man endast ska ha den till konferenser, onlinekurser eller enklare videosamtal så gör den absolut ett mer än dugligt jobb och låter, enligt mig, bättre än många mikrofoner på bra headsets av lägre prisklass. Lite burkighet kan man leva med när det trots allt är inbyggt i kameran, särskilt om man inte vill eller kan uppgradera.

Har man, precis som oss, långa dagar framför datorn är det viktigt att kunna sitta bekvämt. Problemet då kan ju bli att man också vill kunna synas väl. Som tur är så är den diagonala bildvinkeln (eller Dual Field of View (DFoV) 78 grader vilket erbjuder en mindre klaustrofobisk bild än en snävare vinkel lätt gör. Det här kanske låter lustigt, men blir snabbt förvånansvärt viktigt. När man väl har använt sig av en kamera med en så luftig rymd är det svårt att gå tillbaka till något snävare, inget jag har någon plan på alls efter detta.

Vill man dock ställa in vissa inställningar efter egen smak och tycke så finns det ett finfint litet program för just den här kameran. I det kan man ändra kontrast, färgmättnad, ljusstyrka, zoom, fokus, vitbalans och till och med i vilken hertz kameran ska sända/spela in, detta för att underlätta att motverka flimmer som lätt kan uppstå om man har en ljuskälla som kanske ställer till det. Det här programmet är förvånansvärt användarvänligt och gör det enkelt för vem som helst att testa sig fram till sin egen föredragna preferens. Skulle man råka ställa till det kan det lätt åtgärdas med en ”återställningsknapp” och vips är man tillbaka till grundinställningarna. Jag beundrar Logitech här för att ha lyckats skapa ett litet program för att göra användarupplevelsen så smidig som möjligt och samtidigt kunna erbjuda användaren ett par fiffiga alternativ – oavsett tidigare erfarenhet av kameror.

Kameran kommer med en enkel USB-A-setup. Det är plug and play som gäller. Så fort kameran är inkopplad i ditt USB-uttag är den så gott som good to go. Minns ni när man fick installera drivrutiner från en skiva? Vansinne.
Sladdlängden är 183 cm och känns alldeles lagom, vare sig för kort eller för långt. Detta beror ju såklart på vilket behov man har, men en nästan två meter lång sladd känns som den passar majoriteten av tillfällen.

Tagen med C925e Business Webcam i dagsljus.


Specifikation

FUNKTIONER:

 • 1080p/30 fps (upp till 1920 x 1080 pixlar)
 • 720p/30 fps (upp till 1280 x 720 pixlar)
 • Fokustyp: autofokus
 • Objektivtyp: glas
 • Inbyggd mikrofon: stereo, dubbla riktningsoberoende
 • Diagonal bildvinkel (dFoV): 78 grader
 • Digital zoom: 1,2 x
 • USB-anslutning: Plug-and-play via USB-A
 • Stöder H.264 med skalbar videokodning och UVC 1.1-kodning för att minimera beroendet av dator- och nätverksresurser
 • Rightlight™ 2-teknik för klarhet i varierande ljusmiljöer, även i svagt ljus
 • Inbyggt sekretesskydd
 • Universalklämma som passar alla stativ, bärbara datorer, LCD- eller bildskärmar

Recensionsex tillhandahållet av Logitech VC. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar