Hem ArtiklarGOTY - Game of the Year Game of the Year | Nördlivs gemensamma topplista för 2020 | Topp 10

Game of the Year | Nördlivs gemensamma topplista för 2020 | Topp 10

av Redaktionen

Nu en vecka efter så är det dags att även publicera vår topplista i skrivet format för de som hellre läser! Så här har ni topp tio listan! (Se spelen som hamnade mellan 11-25 utan inbördes ordning här).

Nördlivs Game of the Year avsnitt var riktigt långt, och med rätta. Att kora en topplista på de tio spel som gjorde störst intryck och ’splash’ i spelvärlden under 2020 var uppenbarligen en svår strid/process. Men å andra sidan… att 2020 haft så många otroligt bra spel är ett gott tecken inför framtiden. Särskilt nu när den nya spelkonsolsgenerationen invigts. Vill ni få mer insikt i vår kohandel/argumentation som ledde fram till dessa tio spel – så ber jag er lyssna på avsnitt 288 av Nördliv Podcast. 

Antingen via Nördliv på iTunes, Spotify eller direkt via vår webbspelare:


PLATS 10 – Final Fantasy VII Remake | recension 

Att säga att detta är en ren och skär remake är fel – detta är en omtagning av originalspelet. Med härligt tillfredsställande strider som tagits in i vår samtid, stunder av hjärta som verkligen får ditt inre att värmas och en fokuserad story som låter ta sin tid med saker och ting – blir detta snabbt ett måste för alla rollspelsdiggare. Dess numera nästan överdrivna anime-upplägg rimmar riktigt bra med estetik och underbart skådespeleri. 


PLATS 9 – Doom Eternal | recension 

Få spelserier är så etablerade som PC klassikern DOOM. Trots det lyckas Id Software överraska spelarna med nya spelmoment och idéer i vad som annars kunde vara bara ytterligare ett tillskott i en redan satt serie. Den otroligt frenetiska actionen mixar strategiskt tänkande med ren och skär spelglädje. Om något spel fångat sann spelglädje, då är det Doom Eternal!

1440p, allt på ultra i nära nog 144 fps! Ja hjärna!

 

PLATS 8 – Wasteland 3 | recension 

Trots ett upplägg som får oss att tänka på den gamla skolans rollspel och strategispel – levererar Wasteland 3 en oerhört dynamisk och framförallt relaterbar värld. Visst är det dystopi på stor nivå – men berättelserna om människorna, deras öde och det ”stora perspektivet” levereras med ett manus som inte bara klarar av att förmedla drama, utan även en god portion av humor. Ett av de mest välskrivna spelen under 2020!

 

PLATS 7 – Factorio | recension 

När till slut Factorio gick ur early access så blev det så mycket tydligare vad detta spel verkligen gör bäst. Dess oerhört intrikata och beroendeframkallande byggmoment, parat med automatisering och taktik gör detta till det bästa spelet på strategiscenen under de senaste åren. Att du sedan även kan spela med vilka (och hur många som helst) vänner som helst gör detta så mycket mer än bara ett spel man njuter av själv. Delad glädje är dubbel glädje. Här är det däremot fyrdubbelglädje eller mer! Toppklass i strategigenren!


PLATS 6 – Ghost of Tsushima | recension 

När Sony släppte Ghost of Tsushima var givetvis ambitionsnivån hög från deras sida – och oj vad de levererade. Landskapen låter sig böljas i den poetiska vinden – inte bara som vägvisare, utan som något mer. En röst, en väg och något nästan levande. Vad som även upplevs levande är spelets grundläggande berättelse om Jin Sakai som berör och får dig att fortsätta spela – långt in i natten. Som avslutning för Playstation 4 – innan den nya konsolgenerationen; så kunde det inte avslutats på ett mer värdigt sätt.

Kommer känna det där imorgon . . .


PLATS 5 – Cyberpunk 2077 | recension 

Kontroversiellt är förnamnet när det kommer till CD Project Reds nya spel. Cyberpunk 2077 är trots detta ett spel vars tillfredsställande ’combat’, meningsfulla val och människoporträtt av en avlägsen men samtidigt förvånansvärt nära framtid något som är svårt att värja sig emot. Den mörka och kommersiella framtiden må kännas avlägsen men du och din resa genom den högst relaterbar. Få spel ger dig så många val – särskilt sett ur sitt penna-och-papper ursprung som Cyberpunk 2077. 


PLATS 4 – Hades | förhandstitt

Roguelike genren är idag en högst etablerad sådan – där det känns som att dussin på dussin spel släpps kontinuerligt. Trots det lyckas Hades med något som inte många andra spel klarar av. Känslan av prestation och konstant framåtdriv är något som många gånger saknas i genren – men som här ligger som grund. Trots att du mycket riktigt dör, gång på gång. Att sedan speldesign, utseende och berättelse ligger på topp, gör detta till ett av 2020 års mest kompletta upplevelser. Oavsett om du gillar genren eller ej!


PLATS 3 – Immortals Fenyx Rising | recension 

Som en blixt från klar himmel (Zeus var det du som kastade?), lyckas Immortals med något som få spel fått till under 2020. Att bara vara oerhört tillgänglig – oavsett vem du är, vilken genre du gillar och om du gillar äventyr. Visst finns tydliga drag från ett visst annat spel – men Immortals står utan problem på egna ben, och glänser på många sätt starkare, då det har en humoristisk och tydlig story, varierad gameplay och härliga hemligheter bara redo att hittas. Detta är äventyrsspelet nummer ett för 2020!


PLATS 2 – Half-Life: Alyx | Utan recension

Till slut kom uppföljaren till Half-life – som på många sätt definierade vad Valve än gång varit. Att göra ett VR spel där berättelsen så tydligt är i fokus, samtidigt som de revolutionerar plattformen är få förunnat. Den totala inlevelsen som sker – världsbygget, berättelsen och karaktärerna man möter är något som på riktigt får VR att ta tio steg framåt, och kommer med rätta ge en fingervisning för alla andra utvecklare vad som faktiskt är möjligt. Att sedan spelet lämnar brödsmulor till vad som faktiskt är goda livstecken för spelserien… det är bara gräddet på det berömda moset! Bästa upplevelsen på VR… punkt slut!

 

Vinnaren av Nördlivs utmärkelse för ’Game of the Year’ 2020

PLATS 1 – Ori and the Will of the Wisps | recension 


Vad är melankoli? Är det att som förälder leta efter sitt barn i en döende värld? Är det att utan ord ge en sorgsen och samtidigt hoppfull karaktär ett syfte och mening? Ori and the Will of the Wisps är det där spelet där tajta kontroller, helt otroligt designtänk och framförallt känslosamma och bombastiska ögonblick sker om vartannat. Att det sedan är toppklass i allt det gör – musik, story, visuell stil och plattformande gör detta till ett måste för alla spelare där ute. Helheten blir helt enkelt ofrånkomligt svår att värja sig mot, och det med rätta. Detta är utan tvekan 2020 års mest tydliga fullträff – ett spel som utan tvekan kan skänka värme i stunder av kyla…. Ett mästerverk!


Tack och lov så gick det förhållandevis smärtfritt (nåja mestadels i alla fall), men om Ni tycker att denna GOTY är helt fel (eller rätt); hör då av er! Vi vill jättegärna veta vilka spel som platsar på Er GOTY!

Skriv till oss via mail eller direkt på våra sociala medium; Twitter – Facebook – Instagram

Läst vilka spel som kom på placeringarna mellan 25 till 11 (utan inbördes ordning)? – Tryck här för att komma till inläggen ifråga!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar