Devil May Cry 5

av Fredrik Olsson

Devil May Cry är tillbaka! Denna gång med Nero, Dante och den mystiske V. Med demonblod på händerna mosar de sig genom fiende efter fiende, boss efter boss i vad som har potentialen att bli det bästa spelet i serien. Om det är helt fläckfritt…ja det återstår att se…

Att påstå att DMC 5 egentligen gör något nytt är att ta i, men det spelet sätter ut att göra, gör det bra. Som ett tredjepersons hack’n’slash-äventyr, med demoner som låser in dig i rum efter rum, och du behöver slafsa dig igenom alla innan du kan ta dig vidare, så är det verkligen en välbekant upplevelse. Spelet tar vid ett antal år efter föregående spel – när ett enormt träd plötsligt poppar fram ur marken i mitten av Red Grave City. Inte nog med det, så attackerar trädets rötter stadens medborgare, och vips så är våra hjältar med i kampen.

Kombos och överdrivna effekter är en standard numera för DMC, och så även här. Om det så är Nero eller den mystiske V, så är det högoktanig action, som verkligen hela tiden är den drivande kraften – mer än spelets påklistrade story. Om det så är med Nero, vars högerarm går att skjuta iväg (eller ändras på olika sätt), motorsågssvärd eller V, vars arsenal av varelser fullkomligen förintar sina fiender – här finns en härlig mix av action och variation som verkligen förnöjer spelet igenom.

Självklart så ges du betyg på hur väl du tar dig an fienderna, och kan få stilpoäng, vilket sedan kan jämföras med dina vänners poäng online. På även klassiskt manér så samlar du röda orber, med vilka du kan uppgradera vapen och förmågor efter eget behag – oavsett vilken karaktär du spelar med för stunden. Detta görs för övrigt med den råbarkade och coola vännen Nico – vars skåpbil förser dig med nya förmågor och nya ’Devil Breakers’ (läs högerarm för Nero).

Så trots en ganska oinspirerad berättelse så är det spelmekanik och karaktärer som tar det största fokuset. Visst är det ostigt rakt igenom, men på ett överdrivet sätt som matchar spelets action. Sedan att du även får med V, som tillför mystik och en del frågetecken (och oundviklig charm) gör att spelet står ut från dess föregångare.

Devil May Cry 5 ger en väldigt bra helhetsbild, där fokuset ligger på att ha kul med dess fantastiska vapen- och stridssystem. Visst finns det en del lökiga dialoger, och en story som försöker snirkla sig fram på lite nya sätt – men i slutänden så är det själva spelandet som verkligen vinner över spelaren. Sedan att spelet utöver detta har en väloptimerad och snygg motor, med storslagen musik som går från bombastiskt till diskreta toner, gör att detta är väl värt dina slantar – oavsett egentligen om du är DMC-veteran eller nybörjare inför spelserien.

Och är det så att du faktiskt vill få en inblick i vad som faktiskt hänt i de tidigare spelen – så har utvecklarna slängt med en video som berättar händelseförloppen i dem. Så det mesta finns för de som behöver det!


Specifikation

Denna recension baseras på PS4 versionen.

Devil May Cry 5. Lägsta pris 498 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-03-14.

Recensionsex tillhandahållet av Capcom
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar