Creative SXFI Air Gamer

av Danny Larsen

SXFI är en teknologi vi här på Nördliv har testat på tidigare (t.ex. hos Creative SXFI Gamer). Nu har vi det nya headsetet Creative SXFI Air Gamer som även ger oss många andra funktioner. Men frågan jag ställer mig är: hur bra är dom i sin helhet?


För dig som undrar vad SXFI är för något kan jag snabbt ge en genomgång. SXFI innebär att du tar en bild av ditt ansikte och dina öron med din SXFI app på mobilen och skapar, den enligt din anatomi, det optimala ljudet för just dig. På det stora hela tycker jag att det lovar mycket, men att det inte känns så optimalt i mitt tycke. Visst, det är coolt att man skannar in sitt ansikte och öron, men fungerar det verkligen för alla eller är det bara en halvdan gimmick? 

Innan vi kommer in på ljudbilden för headsetet tänkte jag kort ta upp vad som följer med i boxen. Först och främst är det headsetet, men vi får också en 3.5mm kabel, en USB-kabel, och en USB-C till USB-A-adapter. Vi får även med två mikrofoner; CommanderMic och NanoBoom mikrofonen för mobilsamtal, sen ingår såklart instruktioner.

Mikrofonerna som medföljer har olika användningsområden. CommanderMic är för när du spelar eller bara sitter och pratar med vänner. NanoBoom är en mindre och mer diskret mikrofon som är avsedd för när du är på språng och tar samtal via mobilen. Dessa båda är precis som många andra headsets mikrofoner, svaga i ljudbilden, man kan höra vad som sägs men det är egentligen allt. CommanderMic har en bättre ljudbild än NanoBoom, men jag skulle inte skryta med att den har ett suveränt ljud den heller. På det stora hela skulle jag säga att headsetets svagaste sida överlag är mikrofonerna, speciellt när Creative säger att CommanderMic ska ”förbättra hörbart tal”. Att NanoBoom mikrofonen lät som den gjorde var nästan förväntat då det är en mikrofon för mobilsamtal, men att CommanderMic inte imponerade var lite förvånande då jag förväntade mig att den skulle ge en bättre ljud än vad jag fick.

Om vi istället hoppar över till headsetet utseende dock vi det helsvarta utförandet. Lurarna sitter inte fast direkt på huvudbandet utan kan anpassa sig efter ditt huvud form. Lurarna är av fejkläder och är perforerade för att få bättre luftflöde, för att man inte ska svettas öronen av sig under långa spelsessioner. Huvudbandet har en lätt stoppning och är lite mer på den hårdare sidan, men jag har inte märkt av något tryck över huvudet eller att det är obekvämt då de sitter mer över öronen och håller headsetet på plats (i alla fall på mitt huvud, kan vara olika för alla). Något som är headsetets styrkor är komforten, med allt från öronkuddarna till huvudbandet som sitter som de ska utan att märkas av och att öronen håller sig svala. Dock finns det ett ljudläckage från hörlurarna p.g.a. de perforerade kuddarna. Men man får ta det goda med det onda. 

På den vänstra kåpan har vi på/av knappen på framsidan, den styr även LED belysningen. På nedre baksidan har vi knappen som styr vilket läge för kopplingen till headsetet. Direkt ovanför finns det plats för ett Micro SD-kort, detta för om du vill lägga in din egen musik som du kan lyssna på om du inte har mobilen tillgänglig, några av formaten som stöds är MP3 och WAV. Detta är ett intressant tillägg att ha på ett headset, men känns lite skumt att man skulle lämna mobilen hemma om man ger sig av och har MP3-filer som man lyssnar på. Dock är det trevligt att det finns där för den som behöver det.

Slutligen har vi en knapp kvar ovanför Micro SD-kortet. På den här väljer man att ha SXFI på/av och kvar finns Battlemode som är ett spelläge där man ska kunna höra exakt var ens fiender är runtomkring en, låter väl som en våt dröm för en FPS gamer! Personligen kan jag inte säga att det gav mig mycket mer ledtrådar. Men det kan vara specifika spel som det är tänkt att vara för som har stöd för detta.

På sidan av kåporna har vi en LED ring som man kan använda. Du kan ha en färg som lyser konstant, man kan ändra färg inne i appen eller så kan man välja att den skiftar igenom hela regnbågens färger. Man kan även stänga av LED belysning helt och hållet om man vill förlänga livstiden på headsetet.

Headsetets ljud. Här har vi några saker att ta upp. Om man sitter och kollar på film, lyssnar på musik eller spelar är standardljudet helt okej. Slår man däremot igång SXFI-läget blir det en mer bombastisk upplevelse. Ljudbilden blir mer fyllig och det ger mer liv i det man tittar på/spelar. Är det perfekt och det mest optimala ljudet någonsin? Det skulle jag inte säga att det är, men det är en klart förbättring mot ljudet utan SXFI påslaget. Man får såklart en betydligt bättre upplevelse om man har SXFI igång än om man inte har det, men detta gäller bara för spel, film eller musik och såklart är allt beroende på hur ljudbilden är uppbyggt i t.ex. spelen. Om man bara ska sitta och prata med folk på Discord ska man dock stänga av det då det bara låter dumt och ger en burkig ljudbild vid samtal.

Du kan även använda något som heter Gamerchat där du kan koppla din mobil samtidigt som du sitter och spelar, och kan svara på samtal utan att lägga ifrån dig handkontrollen eller släppa musen. Ett enkel men bra tillskott för dig som vill spela vidare och prata med folk på mobilen.

Du kan koppla upp ditt headset antingen via Bluetooth 5.0 för mobilen eller till din konsol med den medföljande 3.5mm kabeln eller till din dator med USB-kabeln. Du har här en massa val av hur du vill använda headsetet, personligen hade jag föredragit att det hade varit trådlöst (vilket jag trodde när jag såg att det stor Wireless på lådan, men det var för Bluetooth 5.0). Om du vill använda headsetet på någon av din Xbox eller Playstation är det 3.5mm som gäller. Även fast min Playstation 5 kan hitta headsetet, finns det inget stöd för den och Xbox är väldigt begränsade med vad som ges stöd på deras konsol. På mobilen är det lätt att koppla den om man följer instruktionerna ordentligt, vilket jag inte gjorde och undrade varför jag inte hade något ljud i lurarna. Men om man följer instruktionerna och laddar ner SXFI appen kommer det ej vara något problem.

SXFI Control heter appen eller programvaran du kan ladda ner till din mobil eller dator. Här kan du ändra allt från förvalda ljudbilder till vilken färg du vill ska lysa på sidan av kåporna. Programmet är lätt att hitta i och man kan enkelt hitta vad man söker. Man behöver appen på mobilen för att ta en bild av ditt ansikte och öron för att SXFI ska formas efter dig. Det finns som sagt redan förgjorda ljudbilder man kan ändra till, eller så kan man skapa en själv för att verkligen få ljudet som man själv vill ha det. På datorn kan man också slå på Stereo, 5.1 eller 7.1-ljud om man så önskar.

Creative SXFI Air Gamer har många för- och nackdelar. Det har ett stort utbud på hur du kan använda headsetet på många olika plattformar. Du har SXFI som ger en bombastisk ljudbild om du använder det till spel eller film. Du har även valet att använda Micro SD-kort om du bara vill vandra runt utan mobilen och lyssna på musik. Största fördelen är komforten, då jag ibland glömmer att jag har det på mig. Men sist har vi mikrofonerna som inte imponerade mig för fem öre och dess svaga ljudbild där jag kan göra mig hörd och förstådd, men inte mer än så. Det känns som ett headset där man vill klämma in lite av varje, men alla saker är inte för alla. Det är svårt att ge headsetet en utmärkelse då de har goda sidor, men också många saker som den faller kort på. Men jag tycker att de styrkor de har gör de värt att kolla in, men ha i åtanke att den har några saker som skulle kunna ha gjorts bättre.


Specifikation
Ljudbehandling
Super X-Fi, SXFI BATTLE Mode
Gränssnitt
3,5 mm stereoingång, Bluetooth 5.0, MicroSD (upp till 32GB, FAT32-filsystem), USB-C
Produkttyp
Wireless Headset
Vikt
313.6g (med NanoBoom-mikrofon)
Färg
Svart
Frekvensrespons
20–20,000 Hz
Driveenhetsstorlek
50 mm neodymiummagnet
Batterityp och batteritid
Laddningsbart litiumjonbatteri, 11 tim
Anslutningstyp
Bluetooth 5.0
Bluetooth driftsfrekvens
2402-2480 MHz
RF-uteffekt
Bluetooth – 1,70 mW, Bluetooth lågenergi – 1,71 mW
Ljudcodec
SBC
Räckvidd
Upp till 10m
Bärstil
Över örat
Mikrofon
Impedans: <2.2kohms
Frekvensrespons: 100–16000 Hz (CommanderMic)
Frekvensrespons: 100–8000 Hz (NanoBoom Mic)
Känslighet: @ 1 kHz: -42 dB (CommanderMic)
Känslighet: @ 1 kHz: -38 dB (NanoBoom Mic)
Teknik: SXFI InPerson®
Kontroller
Super X-Fi, Uteffekt, Källa, Pekkontroller (uppspelnings-/spårkontroll/volym/samtalshantering), GamerChat, Bluetooth-parkoppling
RGB Ear-Cup Rings
Choose from 16 million colors
Öronkuddar
Perforerat proteinläder med minnesskum

Recensionsex tillhandahållet av Creative. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Finns inget pris i dagsläget då produkten ej finns i butik ännu, men pris på Creative’s hemsida är ca 1430kr.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar