Hem RecensionerTillbehörsrecensionerMus & Musmatta Cooler Master MM830

Cooler Master MM830

av Fredrik Olsson

Det blir allt svårare att stå ut mot andra gamingmöss – särskilt i dag när spelandet är på en så stor nivå och så vardagligt (läs finns i alla hem på ett eller annat sätt). Men trots det så måste så klart nya modeller komma, nya vinster tjänas och utveckling ske. Så därför har Cooler Master nu släppt sin MM830, vilken fokuserar på att ge en så bra helhet som möjligt. Men kommer den nå ända till mål….det återstår att se…

Designmässigt så är MM830 smidig, bastant och lyxig på samma gång. Dess aningen höga rygg och formade kropp gör så att helhandsgrepp såväl som klogrepp fungerar bra. Även om några aspekter i dess design riktar sig mer mot en viss typ av handstorlek skulle jag säga.

Med en mer sträv yta, som känns skön under spelsessioner, tillsammans med bra glides och RGB-belysning (som tack och lov är mer sparsmakad) så går det inte att förneka att hantverket är bra. Sedan att de denna gång även utrustat med en LED-skärm väcker förvisso några frågor. Är detta det enda sättet att utmärka sig? Ger LED-skärmen någon tydlig fördel i ditt spelande?

På båda av dessa frågor så är väl det korta svaret både ja och nej. För av någon anledning så sluttar musens vänstra sida, så att man i regel inte ser vad det står på sidan i alla fall. Men om man är i den sitsen att man faktiskt ser sidoskärmen konstant (kanske är man kortryggad, vad vet jag?), då finns det en del poäng att hämta här. Dels går den att anpassa vad den ska visa, om så musens DPI, profil, ljudvolym, CPU & RAM-användning eller varför inte göra en egen skön logga. Ja, anpassningsbarheten, för de som gillar denna aspekt, skapar möjligheter för det aspirerande kontrollfreaket! Vilket faktiskt är en bra sida tycker jag.

I övrigt så är det givetvis mycket som ses i många av dagens andra möss. Du kan mappa knapparna (vilka har ett gäng – särskilt de fyra på sidan av musen), skapa makros, ändra RGB-belysningen, ändra profiler och prestanda. Just sidoknapparna är något vi kan stanna vid en stund.

Deras placering lämnar en del att önska, då de för mina stora labbar till händer helt enkelt knappt kan nås. Då de har placerats på det här sättet, så är alla aningen ’off’ sett till din tumme. Den främre knappen ligger bäst till, men den övre och undre känns onaturliga att försöka nå – för att inte tala om den bakre som ärligt talat är alldeles för långt bak, och skapar en för stor rörelse för att aktivt nås av min stackars tumme. Så till den grad att jag varje gång behöver förflytta hela handen längst bak på musen. Detta ständiga skiftande skapar en dissonans som ärligt talat får mig att tappa suget. MEN…än en gång, jag har större händer, och skulle det vara så att du har medelstora eller fördelaktigt små händer, så kan dessa knappar ligga betydligt bättre i omfång än för mig.

Att musen har en kortare design, med bullig topp och märkligt placerade sidoknappar, gör självklart att denna mus har en mer specifik publik. Men med det sagt – för de som verkligen passar denna form av mus så kan den vara guld värd.

Slutligen behöver vi gå in på själva prestandan som givetvis är A och O för en spelmus. Med sitt underbara skrollhjul som är väl tilltaget och går i steg – till en DPI omgång från 200 till 24000(?!) så går det milt sagt inte någon nöd på dig om du sitter med tre stycken 4K-skärmar. Dessutom så är sensorns prestanda och responsivitet bra över hela brädet utan något som helst lagg – för att inte tala om ett anpassningsbart ”lift-off”-avstånd. Så för en mer etablerad spelare, eller rentav e-sportare, så kan detta verkligen vara en tillgång i hårdföra CS-matcher. För gemene man, så kan det däremot vara en mus som kräver ett test på en närliggande elektronikkedja (eller vad man nu har tillgång till).

FYI! Cooler Master – vad är grejen med era programvaror? Cooler Master har en för sin mus (Portal) och en för era tangentbord? Dags att föra samman alla era produkter i en programvara, det vore toppen. Även om era program är tydliga och enkla, så är det synd att man måste installera flera.

 


Specifikation
Grip Type Palm / Claw
Material PBT Plastic / Rubber
Color Gunmetal Black
LED Color 16.7 Million RGB
Sensor Pixart 3360 Optical
CPI / DPI 4 Levels (100~24,000dpi)
Tracking Speed 250 ips / 50g
Lift Off Distance < ~2mm / Adjustable
Polling Rate 1000 Hz / 1 ms
Angle Snapping Yes
Mouse Acceleration No Acceleration
Programmable Profiles 5
Processor 32 bit ARM Processor
On-board Memory 512KB
Switches, Lifespan Omron, 20 million
Programmable Buttons 8
Body Coating PBT Textured Plastic
Connector Gold-Plated
Cable Length Braided Cable, 1.8 Meters
Dimensions (mm/inch) (W x H x D) 82.2 x 130.1 x 43.4 mm
Weight 162g (0.36lbs) +/- 5g
Weight (without USB Cable) 122g (0.27lbs) +/- 5g
Warranty 2 years

Cooler Master MM830. Lägsta pris 744 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-03-28.

Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar