Hem RecensionerHårdvarurecensioner ASUS ROG Thor 850W Platinum

ASUS ROG Thor 850W Platinum

av Maxx Löfström

Att ett nätaggregat är effektivt är vanligt bland de mer etablerade modellerna, men går det att ta ytterligare steg framåt i denna kategori av produkter? Det är vad ASUS i alla fall känner med sitt ROG THOR, som inte bara förser nätaggregatet i fråga med RGB, utan även en OLED display! Dags därför att låta strömmen forsa genom kablarna extra mycket!


Kablage, fläkt och hantering

ROG Thor är ambitiös. Med sin fullt modulära setup och högsta nivån av certifiering för nätaggregat, platinum, är det extra tydligt. Vad detta innebär är att samtliga kablar (som dessutom är fullt tygförsedda för bättre luft- och värmehantering) väljs att pluggas in, även om givetvis vissa är ett måste. Dessutom går det att byta ut kablarna mot de som CableMod har och därigenom få en mängd olika färger, längder och material att välja mellan. I paketet med nätaggregatet bjuds det till och med på två olika PCI-E kablar för grafikkortet, där ett av de är extra fint för de pc-användare som vill visa upp innandömet i datorn mer; med andra ord på ett mer estetiskt vis.

Ser man till dess 135 mm stora fläkt, är den inte bara väl tilltagen, utan försedd med en 0 dB knapp, vilket låter nätaggregatet stänga ner fläkten helt vid låga wattantal. Det är därför en rejält tystlåten historia där det dikteras än mer av dig som användare än tidigare. Lägger man till att nätaggregatet är försett med kylflänsar för att bättre avleda värme, och IP5X support (d.v.s. högt skydd mot damm), går det inte annat än att konstatera att ROG Thor verkligen går hårt in för hållbarhet.

På det stora hela är just hanteringen överlag exceptionell, i det att allt är väldigt tydligt utsatt, upplevs väldigt kvalitativt och verkar vara gjort för att tåla mycket under en lång tid. Bara det faktum att tidigare nämnda fläns (heatsink) hjälper till att reducera ljudnivån — och aldrig gå över 20 dB — ger användarna med en disposition mot irriterande ljud anledning att jubla.

Certifiering/effektivitet och strömförsörjning

ROG Thor kommer i antingen 850W eller 1200W, vars wattanvändning kan avläsas i realtid från den OLED display som pryder dess sida. Just vårt testexemplar på 850W är oerhört effektiv, och runt 89% effekt vid 100% användning är garanterad! Detta trots lägre ljudnivåer och bättre pålitlighet, gör att intrycket bara blir alltmer gott. Under extremt tung användning, där CPU och grafikkort pressas till max, svettas knappt denna best — allt medan du i realtid kan inspektera wattantalet om du har ett mer öppet chassi.

Nu är förvisso 850W enormt högt, och det är inte allt för ofta man lyckas nå en nivå där det kan bli ett problem, men ROG Thor trycker sig igenom allt som slängs mot den — och bibehåller hela tiden en god och jämn wattanvändning! Nu förstår jag den 10 år långa garantitiden som ASUS ger på nätaggregatet.

Mina avslutande tankar

Allt är inte toppen dock, dess OLED display gömmer sig per automatik bakom chassin, där det finns få som är utan nätaggregathöljen och samtidigt med tempererat glas på högra sidan. OLED skärmen är nämligen satt som så att när man lägger in nätaggregatet i chassit (med fläkt riktat neråt vilket är standard), hamnar den upp och ner? ASUS verkar ta för givet att man ska rikta fläkten uppåt, in i datorn, vilket är ett udda val. Förvisso finns det chassin där detta är mer förståeligt, men detta är knappast vardagsmat. Likaså tappar RGB mycket av sin glans (eller användning), när än en gång nätaggregat i regel göms in under det hölje som ligger längst ner i chassin. Här är det dock upp till dig som användare att investera i ett chassi där RGB:n på nätaggregatet syns bättre, så det är egentligen inte något nämnvärt att klaga på.

När det kommer till kritan är det ändå svårt att förneka den extremt goda kvaliteten i ROG Thor då den upplevs väldigt pålitlig i strömförsörjning och hantering av den watt som ska användas. Att den även kommer med väldigt bra kablage, prima luftflöde med en stor fläkt, och möjlighet att få ner ljudvolymen radikalt, gör detta till ett nätaggregat för entusiasten. Visst den kostar hela 2 000 kronor, men för den här prestandan, hållbarheten och livslängden kan jag tycka att det är en värd investering. Sen att den lyser fint och upplyser dig om hur mycket ström du förbrukar, ger den bara ytterligare ett skimmer!


Specifikation
Mått och vikt
Djup: 16 cm
Höjd: 8.6 cm
Bredd: 15 cm
Service och support
Typ: 10 års garanti
Header
Förpackad kvantitet: 1
Märke: ASUS
Tillverkare: ASUS
Produktlinje: ASUS
Modell: ROG-THOR-850P
Allmänt
Underkategori: Nätaggregat
Produkttyp: Nätaggregat
Nätdel
Nätspänning: AC 100-240 V
Nätaggregatets kompatibilitet: PC/server
Tillförd spänning: +3.3, +5, ±12 V
Kylsystem: 135 mm fläkt
Modulär kabelhantering: Ja
Formfaktor: Intern
Effekt: 850 Watt
80 PLUS-certifiering: 80 PLUS Platinum
Diverse
Färgkategori: Svart

Recensionsex tillhandahållet av ASUS. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

 

i samarbete med PriceRunner

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar