Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Stranger Things 3: The Game

Stranger Things 3: The Game

av Danny Larsen

Stranger Things 3: The Game är ett spel som följer handlingen från säsong 3 av Stranger Things till punkt och pricka, med några små sidouppdrag här och där. Men hur är själva gameplayet och för vem är spelet inriktat sig för, häng med så ska vi utforska denna fråga.


Spelet Stranger Things 3: The Game är ett isometriskt retro spel inspirerat utav gamla SNES spel, själv så tycker jag att det påminner ganska mycket om ”Zombies Ate My Neighbors” både utseendemässigt och i rent gameplay. Spelets musik är också inspirerad av seriens musik och passar väldigt bra till spelet. Spelet tar som sagt och följer handlingen från säsong 3 och varje kapitel i spelet heter samma sak som episoderna och allt som händer i delen är det som man har som uppdrag att göra.

I spelet så styr man två karaktärer hela tiden som man kan byta mellan då alla karaktärer man får under spelets gång har olika styrkor och saker de kan göra. Vissa av karaktärerna man låser upp i spelet har specialförmågor som man enbart kan använda dom till, t.ex. Joyce som har en bultsax och kan knipsa upp kedjor, Erica är liten och kan klättra igenom smala gångar eller Dustin som kan hacka sig in på paneler eller låsta kistor.

Rent spelmässigt så får man några huvuduppdrag per kapitel som man ska ta sig an, det är de stora händelserna som utspelar under delarna, som t.ex. ta sig till Mrs. Driscoll och kolla på råttorna som finns där eller att Joyce och Jim åka till Murray för att han ska kunna översätta vad Alexei vet. Så man får några storuppdrag som uppdaterar sig vad man måste göra allteftersom man kommer längre in på banorna. Såklart kan det komma några små sidouppdrag, men de är mest för att tjäna lite pengar eller få tillgång till något objekt som kan hjälpa en i längden, men man kan vanligtvis göra dom själv så känns lite som utfyllnad till spelet som egentligen inte ger något nytt till historien.

Alla karaktärer har sin egna stil att slåss på om de så är direkt attacker med händer eller tillhygge eller vissa som använder projektilvapen, som Lucas som har sin slangbella eller Steve som kastar glasstrutar på folk. Alla karaktärer har även en specialattack som gör extra skada, dock så kostar de energi att använda och får man slut på energi så får man slåss på vanligt sätt. Energi kan man fylla på om man dricker en Coca-Cola eller plockar upp energibollar som fiender kan tappa efter det att man slagit ner dom. Liv kan man fylla på samma sätt då om man använder en första hjälpen-låda eller om fienderna tappar hjärtan på marken.

Alla dessa saker och mer kan man köpa från handlare eller automater som finns utspridda lite varstans på kartorna. När man hittar kistor eller slår ner fiender så kan man hitta en massa roliga saker som man sedan kan använda för att bygga tillbehör som kan hjälpa ens karaktärer. Men för att kunna göra det så behöver man gå till en verkstadsbänk. Därpå kan man bygga ”grunkor” som det kallas och de är saker som man kan utrusta gruppen med (upp till 5st), de alla har olika förmågor och fördelar och ger ibland olika karaktärer en boost i deras attacker eller ger mer liv.

På det stora hela så är det ett solitt retroinspirerat spel med hela handlingen från Stranger Things säsong 3. Men frågan kvarstår för mig dock, vem är spelet för? För om du har sett på säsong 3 så finns det inget nytt att hämta här sett till historien och om du ej har sett serien så kommer du vara helt ovetandes om en massa saker och bara göra uppdragen som de kommer. För mig som sett serien så var det väl gameplayet som var det i början av spelet som fick mig att spela vidare, dock så blev spelet snabbt repetitivt och man göra samma saker hela tiden, spring hit för att hämta X eller prata med X för att veta var du ska härnäst.

Striderna i spelet blir också snabbt repetitivt då du egentligen bara hamrar på samma knapp hela tiden, ibland slänger in en specialattack eller blockerar. Så jag känner att man bör vara en stor fan av Stranger Things för att få ut något av spelet.

Stranger Things 3: The Game är ett spel inspirerad av SNES eran, dock så var dom spelen gjorda på det sättet för att de var limiterade av hårdvaran och ej hade möjlighet att göra nya coola saker som vi kan i dagens spel. Visst det är kul i små instanser men jag blev ganska mätt på spelet och körde bara då och då, vilket ledde till  att det inte direkt blev några större spelsessioner. Spelet har ju retro-charmen, men när det inte ger något nytt i historien eller gameplay så tröttnar man fort.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One versionen.
Spelet finns även till Playstation 4, PC, Nintendo Switch, IOS och Android.

Stranger Things 3: The Game. Lägsta pris ca 200 kronor beroende på plattform. Xbox One 2019-07-31. 

Recensionsex tillhandahållet av BonusXP
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar