Utvald

Spacebase Startopia

av Gabriella Ragnarsson

Har du vad som krävs för att skapa en rymdbas i toppklass? Visa dina färdigheter inom ledarskap, trotsa din nejsägande assistent och bevisa för universum att vi jordlingar också kan! 


I Spacebase Startopia har du som befälhavare ansvaret för att din rymdbas går runt. Till ditt förfogande har du en bitvis nedlåtande AI som informerar och ibland ger användbara tips. Genom att forska fram rum erbjuder du besökarna aktiviteter och möjligheter som tillfredsställer deras behov. Vissa av rummen genererar även arbeten och det gäller då att hålla dina anställda belåtna och uppskatta dem genom att befordra dem när de gör ett gott arbete. Besökarna använder en form av social media för att betygsätta din bas och ge feedback på vad de är nöjda med alternativt vad de saknar, så det gäller att vara uppmärksam.

Basen är cirkulär och indelad i ett antal sektioner och tre våningsplan. Sektionerna kan låsas upp allt eftersom du behöver mer utrymme. Sub deck är den första våningen på vilket de nödvändiga rummen placeras exempelvis sophantering, hygienrum, industri, vård och säkerhet. På fun deck erbjuds underhållning i form av bland annat spelhallar, disco och spännande åkattraktioner. Sista våningen, bio deck, är ämnade för odling. Här kan olika miljöer återskapas för att ge växer möjlighet att gro för att sedan skördas och ge resurser som syre, fiber, medicin och mat som kan användas i fabriken för att framställa olika material.

De olika våningarna har olika musik och från de olika rummen hörs ljud som till exempel dörrar som öppnas eller elektriskt pipande. Vid tillräcklig inzoomning kan man även höra sorl av konversationer på de olika alien-språken. Musiken på fun deck sätter sig på hjärnan och jag kommer på mig själv att nynna tonerna från spelhallen som lite lätt påminner mig om Electric Banana Bands låt Zwampen. Medan musiken på bio deck är mer mystisk och vag på något sätt. Ibland märkte jag att ljudet, under spelets gång hade tystnat och att AI-assistenten slutade läsa upp information när jag spelade, jag missade då en del uppmärksamhetssignaler eftersom jag var så fokuserad på allt annat.

När det kommer till utseendet är det väldigt färgstarkt, om än ganska mörka nyanser. Detaljrikedomen kan bitvis ge intrycket av kaos, jag tänker då främst på bio deck där växterna smälter ihop lite med underlaget. Gestalterna jag möts av är välgjorda och ger mig en känsla av att vara välkonstruerade och med en gnutta individualitet, även om varje ras har en utpräglad karaktär så har de olika individerna små egenheter som särskiljer dem från varandra. Gränssnittet känns för mig en aning plottrigt, det är många symboler att ta in till en början, jag kan erkänna att jag ännu inte har lärt mig vad alla indikationer betyder eller vad de gör för mig, men jag anser mig ändå ha tillräckligt med koll på spelet för att kunna njuta av det.

Kameran styrs enklast via WASD-tangenterna, QE-tangenterna vrider vinkeln och scrollen används för att zooma in och ut. Höger musknapp öppnar menyer som exempelvis byggalternativ, efter en vald konstruktion kan du rotera med scrollen och sen placera med vänster musknapp. En av de vanligaste uppgifterna är att hålla basen ren och fri från ohyra. Ohyran oskadliggörs genom att vänsterklicka och genom att hålla in musknappen aktiveras dammsugaren vilket tillåter dig att plocka upp mer skräp på en gång. Det tog mig ett bra tag att komma in i kontrollerna eftersom jag av någon anledning hade svårt att skilja på när höger och vänster musknapp skulle användas. Jag personligen kände spontant inte att det kändes styrningen kändes naturlig utan behövde tänka både en och två gånger, alternativt trycka på olika knappar tills det jag ämnade att åstadkomma faktiskt hände. Eftersom denna typ av spel egentligen inte tillhör min genre har jag ganska måttlig erfarenhet av spelstilen, vilket kan vara anledningen till att kontrollerna inte kändes intuitiva för mig. 

Spacebase Startopia kan spelas både ensam och i flerspelarläge. Det finns tre olika svårighetsgrader: Cadet, Commander och Admiral. Det finns några valmöjligheter för spellägen beroende på vad du är sugen på för stunden. ’Tutorial’ ger dig möjligheten att lära dig samt öva på specifika moment, kampanjen erbjuder uppdrag som ska utföras för att vinna och i ’freeplay’ skapar du dina egna förutsättningar och mål. Kampanjen har en story, men det är inte en genomgående story. Inför varje uppdrag får du en sammanfattande handling om uppkomsten av basen eller information om närliggande planeter, som kan ha påverkan på exempelvis vilka besökare som kan komma att vara mer frekventa i respektive scenario.

Mycket med spelet är bra, men vid ett par områden, där det finns utvecklingspotential, tog det mig ur spelet. I cutscenes är textrutorna och uppläsningen inte i synk, det är så mycket information som delges och personligen tappade jag fokus och slutade lyssna ganska snart. Kanske har det med rösten på uppläsaren att göra, kanske att jag inte kunde läsa samtidigt eller så var det bara babbel. Kameran låser sig i ibland i en vinkel så att jag bara kan se uppifrån, istället för att se lite “djupare”, vilket hämmar utzoomningen nämnvärt. Uppdateringar kom under tiden jag recenserade spelet, så många av de saker jag påpekar kan redan vara åtgärdade när du läser min recension.

Sammanfattningsvis var det länge sen jag spelade ett spel som skapar en längtan efter att fortsätta spela. Trots att jag ibland tycker att det är lite stressigt och rörigt samt att hela tiden höra sarkastiska kommentarer från AI så älskar jag Spacebase Staropia! Det finns något som attraherar även om jag inte kan specificera vad. Musiken är uppmuntrande och de olika raserna är otroligt söta. Strukturen av spelet är simpel och jag blir superfokuserad i vad jag håller på med. Detta är ett spel som passar även de som är oerfarna inom strategi och management och de som värdesätter estetik samt har en inre röst som vill visa världen (i detta fall universum) att jag kan och jag är riktigt bra på det jag tar mig an!


Specifikation

Denna recension baseras på PC/ Steam versionen.

Spacebase Startopia. Lägsta pris 237 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-04-20.

Recensionsex tillhandahållet av Kalypso Media.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar