Soccer Pinball

av Fredrik Olsson

– Bara ha EN boll i flipper!” Pyttsan, säger den turkiska utvecklaren KOD-OBUR och låter spelarna ”njuta” av flipper och fotboll på samma gång. Ja, Soccer Pinball är ett enkelt koncept… Frågan är bara om det når hela vägen, eller om det tiltar ur totalt!


Idén är lika enkel som genial. Kör lokalt co-op, där kulan genererar poäng, och om den åker ner i motståndarens hål, så får du extra mycket poäng. Allt sker samtidigt som vardera av deltagarnas hejarklack rabiat skriker från läktarna. Fotbollens mer uppskattade aspekter möter en gammal arkadklassiker… Ja och det är där de goda idéerna tar slut.

Fotbollstänket försvinner ganska snabbt. Visst finns lite av estetiken, särskilt med den skrålande fotbollspubliken som hurrar – men det känns mer som ett svepskäl och gimmick än något annat.

Visst kostar spelet knappt något alls, bara 37 spänn, men jösses vad tråkigt det blir – oavsett om du och din kompis kör korta treminutsmatcher eller de längre som tar en kvart. Fysiken känns seg, flipprarna reagerar långsamt och den enda planen som finns blir snabbt lika intressant som en skalad lök. Med likheten i att det att även detta spel kan få dig att gråta…även om planen åtminstone kan komma i olika färger…

Spelet har en del lätta Trophies att tjäna för de som är Trophyhunters

Visst kan du aktivera särskilda power-ups; som antingen gör kulan till ett eldklot, fryser motståndarkulan eller döljer nersläppet (runt flipprarna) i dimma. Men även detta känns hafsigt och oinspirerat. Att den bristande fysiken hela tiden får kulan att fastna på olika platser hjälper bara till att understryka frustrationen än mer, så till den grad att du än mer ofta hellre stänger av än att ens fortsätta försöka.

Att spelet dessutom enbart kan köras på två spelare lokalt skapar ett problem. Hade man åtminstone kunnat spela online mot andra, eller själv mot AI, så hade det säkert lockat mig mer, men i nuläget så måste du ha någon bredvid dig att spela med; något som inte alla gånger finns. Hela konceptet är bra, förstå mig rätt – särskilt då jag är en gammal flipperfantast, men utvecklarna har gått den mest enkla rutt de kunnat i skapandet av detta uppenbart slarviga spel.

Men det kostar bara 37 kronor…!

Ja, nu har jag varit hård mot Soccer Pinball, det kan även jag hålla med om. Visst finns det sämre spel för dyrare slantar. Men när det mest essentiella i ett flipperspel; fysik och reaktion fallerar… ja då fallerar hela spelet.

Med rätt engagemang från utvecklare, som inte bara vill tjäna en enkel slant, så kan detta koncept bli något bra – och vem vet, kanske de gör en uppföljare som löser de problem som finns. Men i nuläget så är det svårt att rekommendera för någon – även om co-op biten kan skapa lite sporadisk glädje.


Specifikation

Soccer Pinball. Lägsta pris 37 kronor enligt Sony Playstation 2019-02-04.

Recensionsex tillhandahållet av KOD-OBUR.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar