Session: Skate Sim

Skejta runt i stan!

av Martin "Fyghar" Johansson

Skejtingspel var oerhört populära under 00-talet med spel som Skate samt Tony Hawk’s Pro Skater men förutom dem har jag inte lyckats höra om några andra titlar. Förrän nu det vill säga, men är Session: Skate Sim en värdig uppföljare i denna genre?


Jag kan ju börja med att säga att spelet ser ut att komma från samma tidsperiod som när de här spelen var som mest populära. Det är grynigt, karaktärsmodeller ser rätt simpla ut och saker ser lågupplöst ut på sina håll. Dock är det rätt stora områden man kan skejta runt på och jag känner att jag kan ha överseende för grafiken för den sakens skull, men samtidigt känns det inte som att grafiken är helt färdig. Vilket i sin tur bidrar till en känsla hos mig att spelet i sig inte känns färdigt. Lite skarpare kanter när man är i ett område hade gjort en stor skillnad, särskilt längs med marken eftersom kameran kollar in. Utvecklarnas fokus ligger istället mer på att få till skejtingkänslan samt fysiken vilket märks av när jag spelar. Nu har jag aldrig skejtat själv, förutom något tafatt försök på grusvägen där jag bodde som tonåring, det gick inte särskilt bra och entusiasmen för att lära mig skejta försvann fort. Nu får jag en annan möjlighet att lära mig och det går i alla fall lite bättre här än vad det gjorde i min ungdom. Dock hade jag velat ha en helt annan typ av musik när jag skejtar runt. Nu låter det mest som musik man kan höra i hotellobbyn vilket inte riktigt är vad jag vill höra när jag skejtar. Jag vill ha punkrock för att få upp adrenalinet, eller egentligen vad som helst förutom den lugna musiken som ständigt spelas nu.

Kontrollerna är intressanta men väl genomtänkta när jag väl lärde mig dem. De två styrspakarna är för fötternas placering, om man vill göra olika trick flyttar man spakarna åt olika håll. Till exempel kan man luta den högra spaken nedåt för att skejtarn på brädan ska lägga tyngden där, förutsatt att den högra foten är placerad bak på brädan. Om den högra foten istället är den främre får man trycka högra spaken framåt för att lägga vikten där. Styrspakarna används då inte alls till att styra brädan eller kameran, utan för att styra använder jag mig istället av L2 samt R2 på min Dualsense när jag spelar på datorn. För att åka framåt trycker jag på kryss eller fyrkant beroende på vilken fot jag vill använda. Det är en hel del knappar att använda sig av och de har förvirrat mig ett antal gånger när jag bara vill göra en så enkel grej som att svänga. Vilket i sin tur resulterade i en hel del misslyckade försök till tricks. Men det är oerhört uppskattat att man bara vrider runt på styrspakarna för att göra olika tricks. Åtminstone i det enklaste läget.

På tal om tricks, det här är inte ett lätt spel. När jag kollar i menyn för hur jag gör olika tricks står det just att det är svårt och tålamodsprövande att spela samt lära sig olika tricks. Jag har inget emot en hög inlärningskurva, men när ett spels tutorial konstant tipsar mig om att jag kan avsluta tutorialen när jag håller på att lära mig det sista tricket känns det inte kul. Det var visserligen ett mer avancerat trick men jag känner att det vore roligare att få förolämpningarna man fick tidigare istället för att spelet bara säger att man kan ge upp och gå vidare. Samma sak gäller även när man ska lära sig tricks senare. Ett av de första tricken jag skulle lära mig visades en gång och karaktären som lärde mig berättade även hur jag skulle göra. En. Enda. Gång. Jag behöver kolla på något flera gånger för att lära mig rätt vilket resulterade i att jag inte vet hur jag gör det här tricket genom spelet.

Det är rätt avslappnande att bara skejta runt i staden, men den känns väldigt spöklik. Det står bilar parkerade längs gatorna samt lite hinder man kan tricksa på, men egentligen inget folk. Visst, det finns någon NPC här och var men de är få. Skulle vara trevligt med lite liv bland alla områden man kan skejta på. Särskilt när spelet går ut på att samla respekt genom att göra olika tricks och klara av olika uppdrag. Vore det då inte kul om man kunde få se folks reaktioner när man gör olika saker? Skrattar åt mig när jag ramlar och kanske klappar händer om jag gör ett svårare trick. Okej, det vore kanske inte kul att de skrattar åt mig när jag slår i asfalten för femtielfte gången, men det skulle ge spelet mer liv.

Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.

Session: Skate Sim. Lägsta pris 39,99€ enligt Steam.com 2022-11-09.

Recensionsex tillhandahållet av Nacon.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar